Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

Başbakan Yadımcısı Bülent Arınç, "Acaba halktan oy kaybeder miyiz? Acaba halkın desteğinden mahrum olur muyuz diye, aklımızın ucuna hiçbir şey gelmeden bu işi çözeceğiz. Çünkü zamanı geldi düşüncesiyle başlamışsak herkesin bize teşekkür etmesi, tebrik etmesi ve başarı dilemesi lazım. Biz deli değiliz. Çözülecekse şimdi çözülecek. Çözülemeyecekse hiçbir zaman" dedi.

Arınç, bir televizyon kanalında canlı yayına katılarak soruları yanıtladı.

Arınç, dağa çıkışların devam ettiğine yönelik haberlerin geldiği belirtilirek, "Bu karşımızda diri bir yapı olduğunu göstermiyor mu?" şeklindeki soru üzerine, "Bu iddia edildiği kadar değil" ifadesini kullandı.

Bunların takip edildiğini ve değerlendirildiğini anlatan Arınç, MİT'in istihbaratı, Genelkurmay Başkanlığı'nın istihbaratı, bir taraftan da emniyetin elindeki bilgiler karşılaştırıldığında gazetelerde yazıldığı ölçüde dağa çıkma veya yurt dışına çıkmanın söz konusu olmadığını söyledi. "Ama dağa çıkma halen az da olsa devam ediyor diyebiliriz" diye konuşan Arınç, bunun da farklı sebepleri bulunduğunu söyledi. Arınç, şöyle konuştu:

"Çözüm süreci başladı. Bunun sonunda eylem olmayacak. Eğerki bu şekilde örgüte katılanlar olursa örgüt bunları en iyi yerlerde değerlendirecek gibi gençlere yönelik, genç kızlara yönelik, yani tekrar tekrar Türkiye'ye dönerlerse, şuralarda kendilerinden yararlanılacak gibi bazı vaatlerin yapıldığını biliyoruz. Bu silahlı eylemlere katılmak üzere bir dağa çıkış veya Irak'a geçiş değil. Mutlaka örgütün bundan sonrası, yani silahlarını tamamen bırakır da siyaset alanlarının konuşulmaya başlayacağı günler gelirse, o zaman gerek bölgede, gerek bir başka yerde kendilerinden istifade edileceği konusundaki vaatler olduğunu, bunları elimize geçen bilgilerden değerlendirebiliyoruz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Akil İnsanlar Heyeti ile görüştüğünü ve "örgütün yüzde 15'inin çekildiğini" ifade ettiği belirtilerek, yüzde 15'in az bir rakam olup olmadığının sorulması üzerine ise Arınç, 1-1,5 aylık süreye bakıldığında çok da az olmadığını kaydetti. "Ancak kendi vaatleriyle yani 1-2 ay içinde bu tamamlanacaktır, en azından Temmuz ayında çekilme süreci bitecektir sözleri hem dışarıdan, hem de buradaki kendi taraftarlarından ifade edilmişti" diyen Arınç, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ise bugüne kadar ki sınır dışına çıkışlarının yüzde 20'yi bulduğunu belirttiğini, Eylül ayına kadar bu işin tamamlanacağını ifade ettiğini söyledi.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın alanda okunan açıklaması ve sonraki gelişmelere göre çok daha hızlı bir çıkışın beklendiğini ancak bunun gerçekleşmediğinin görüldüğünü anlatan Arınç, şöyle konuştu:

"Hatta bunun yanında çıkanların büyük bir kısmının yaşlı insanlar olduğu, kadın olduğu, çocuk olduğu ama asıl dinamik ve diri güçlerin içeride kaldığına yöneliktir. Bunun da kısmen doğruluk payı var. Yani her şey ne siyah, ne beyaz. Ortada gri noktalar var. Biz uyumuyoruz. Bu süreci takip eden insanlar, bu işte görevli olan insanlar, nerede ne olduğunu, ne kadar olduğunu biliyorlar. Ama ben de her Bakanlar Kurulunda sorulduğu zaman çözüm sürecinin olumlu seyrettiğini söylüyorum. Yani gidişat itibariyle. Ama bunun ayrıntılarına girme durumunda değilim. Her gün yazılanları, çizilenleri değerlendirirsek biz yol alamayız. Çünkü her birinde gerçeklik payı vardır, yüzde 1 bile olsa. Ama belki abartı payı vardır, yüzde 80 bile olsa."

-"Zorlu bir süreç"-

Arınç, bu sürecin çok zorlu olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çok zorlu bir süreç. Bu süreç her an bir kırılma tehlikesi geçirebilir. Kırılgan. Çok travmalar yaşadık biz Türkiye'de. Böyle bir şeyin başlangıcında kim bilir kimler neler düşündü, neler hayal etti. 'İşte, şurdan dönülecek, işte şurda iş berbat olacak, işte şurda bombalar tekrar patlayacak, şurada bir karakol baskını olacak'. Üç dört aydır değil, taa 28 Aralık'tan buyana, bunun heyecanını duyan, başta kendimiz ama Türkiye'de binlerce insan var, binlerce grup var, kesim var, toplumun her kesimi var. Biz orada bakıyoruz ki çizgi düz gidiyor. Ha, belki ufak tefek sapmalar olabilir ama açıklanan devam ediyor. Gecikme varsa gecikme telafi edilebilir. Çünkü süreci biz şurada kestik desek bir daha o noktaya dönemeyiz. Tekrar başa döneriz. Allah korusun, o zor günlere döneriz. Oysa Akiller Heyeti'nin raporu bize çok şeyler gösteriyor. Burada 7 bölgenin de bize öz olarak sundukları çok önemli bilgiler var. Herkes bu sürecin başarıya ulaşmasını istiyor. Başarıya ulaşma noktasındaki tespitlerini, önerilerini de yapmışlar. Orada şehit ailelerini, gazi ailelerinin, taa koruculara varıncaya kadar, geçmişte faili meçhul cinayetlerde eşini, çocuklarını kaybetmiş olan insanlara kadar, bu acıyı bizzat yaşamış herkesle görüşmüşler, herkesle görüştüklerinde de ortaya bir sonuç çıkmış. Kimse 'benim başım yandı, herkesin başı yansın' demiyor. 'Şu ateşi söndürün, bir daha insanlar ağlamasınlar, bu sorunu çözün' diye tavsiye ediyorlar. Böyle zor bir işe biz talip olduk. Her şeyimizle taşın altına elimizi koyduk. Baldıran zehiri içme noktasına kadar da Başbakanımızın taahhütleri oldu. Dolayısıyla böyle zorlu bir işte, Cizre'deki olaya bakarak 'bu iş bitmiştir' diyemeyiz. İnsanlar kaçırılıyorlar adli bir vakadır, yakalayacağız, bulacağız, edeceğiz. 'Ama mademki adam kaçırıyorsunuz bu iş bitmiştir' diyemeyiz. Karşı tarafta diyemez. Sabırlı olacağız. Şüphesiz yüzde 40'larla, 50'lerle başlayan süreçte bugün yüzde 70'lik desteğe kavuştuk. İnsanlar şuna şükrediyorlar ve teşekkür ediyorlar, 6 aydan beri bir tek cenaze haberi gelmedi."

Bir baskın, hayata kastın yaşanmadığını anlatan Arınç, bu durumun insanları mutlu ettiğini ve sürece bu gözle bakıldığını söyledi.

Arınç, süreçte bir, iki ve üçüncü aşamalar olduğunun hatırlatılması üzerine, birinci aşamanın eylem yapmamak, ikinci aşamanın silahlı unsurların sınır dışına çıkması, üçüncü aşamanın ise çıktıktan sonra örgütün tasfiye veya eylemsizlikle sivil hayata dönüşü olduğunu hatırlattı.

Arınç, birincisi aşamanın gerçekleştiğini, bir ve ikinci aşamayı aynı kategoriye koyanların ikinci aşamanın bitti diyebileceğini ancak bitmediğini kaydetti. "Bu süreç, içerideki silahlı unsurların tamamen dışarıya çıkmasıdır" diyen Arınç, verilen söz gereği çıkılması gerektiğine işaret etti.

Bu sürecin en büyük başarısının çok süratli bir şekilde sonuçlanması olduğunu vurgulayan Arınç, örgüt içerisinde direnç gösterenler, uzatmaya çalışanlar olabileceğini bildirdi. Arınç, "Eğer Türkiye için verdikleri söz tutulacaksa bundan sonraki sürecin çok hızlanması lazım. Biz de bunu takip ediyoruz" dedi.

-Öcalan'ın durumu

Arınç, törer örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın şartlarının iyileştirilmesi, daha geniş yerlere geçirilmesi gibi talepler olduğu belirtilerek, hükümetin bunlara nasıl baktığının sorulmasına karşılık, bunların spekülatif şeyler olduğunu bildirdi. Arınç, şöyle konuştu: "Bir defa Öcalan bu görüşmeler başladıktan sonra MİT'e hiçbir şekilde talepte bulunmadı. Şu anda da kendi yazdığı mektuplarda veya kendi taraftarlarına gönderdikleri mesajlarda, 'benimle ilgili hiçbir konu gündeme gelmeyecek' diyor. Daha fazla görüşmeyi talep edebilir" diye konuştu.

Hukuk içinde kaldıklarını vurgulayan Arınç, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum bir insanın infazının ne şekilde yapılacağının kanun ve yönetmeliklerde belli olduğunu söyledi.

Öcalan'ın cezaevinde ilk başta bir süre tek başına kaldığını, ardından yanına bir kaç kişinin gönderildiğini anlatan Arınç, daha sonra istediği bir kitaplık, radyo, televizyon verilmiş olabileceğini bildirdi. Arınç, "Bunlar da infazını iyi halle geçiren mahkumlara tanınan birtakım haklar" diye konuştu.

Arınç, 1-2 yılda bir vukuatı bulunmayan, iyi hali de bilinen hükümlünün bazı taleplerinin karşılanabildiğini belirterek, bunun dışında birinci derece yakınlarının her zaman ziyarete gidebileceğini bildirdi.

Sivillerin ziyaretine ise izin verilmediini dile getiren Arınç, ancak milletvekilleri ziyaret etmek isterse bu konudaki tek yetkilinin de Adalet Bakanlığı olduğuna değindi. Arınç, son gidişlerin Adalet Bakanlığı'nın izni ile yapılan gidişler olduğunu ifade etti.

"Yeni imkanlar, yeni evler, hatta çıktı çıkacak, şöyle olacak, böyle olacak... Adli kontrol mekanizması, şu anda ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum birisi için söz konusu değil. Bunu kendisi konuşmuyor siz niye konuşuyorsunuz kardeşim" diyen Arınç, insanların gayri ciddi ve kafaları karıştırmak için yeni şeyler icat etmeye çalıştığını söyledi.

Arınç, süreci örgütün yönettiği, "hükümet örgüt ne isterse onu yapıyor" gibi bir düşüncü olduğunun hatırlatılması üzerine, "Buna cevap bile vermem. Böyle bir şey kesinlikle yok. Halkımızın istemediği ve kabul etmeyeceği hiçbir şeyi yapmayız. Bunun taahhüdünü yaptık" dedi.

Halktan yüzde 50 destek almış bir siyasi partinin 35 yıllık kronik bir sorunu çözmek istiyorsa bütün sorumluluğu üzerine alıp iktidardan uzaklaşmak pahasına bu işi çözeceğini belirten Arınç, halkın kendilerine güvendiğini dile getirdi. Arınç, şöyle konuştu:

"Halkımız bize şunu söylerse, 'Milli geliri arttırdın, 2 bin dolardan 12 bin dolara çıkardın, havaalanları, yollar, yüksek hızlı trenler, hastaneler, okullar, üniversiteler, her şeyin çok güzel kardeşim. İyi de hala terörü çezemedin'. Biz 11 yıldır bunu düşünüyoruz. Yüzde 50 oy aldıktan sonra hiçbir seçimi düşünmeden, aslında önümüzdeki yıl iki tane önemli seçim var. Acaba halktan oy kaybeder miyiz? Acaba halkın desteğinden mahrum olur muyuz diye, aklımızın ucuna hiçbir şey gelmeden bu işi çözeceğiz. Çünkü zamanı geldi düşüncesiyle başlamışsak herkesin bize teşekkür etmesi, tebrik etmesi ve başarı dilemesi lazım. Biz deli değiliz. Çözülecekse şimdi çözülecek. Çözülemeyecekse hiçbir zaman. Bugüne kadar gelen bütün iktidarlar 'aman bana değmesin, askerle polis ne yapıyorsa yapsın' o havadaydılar. Cesaretle bu işin üzerine gidemediler. Rahmetli Özal biraz düşündü. Karşısına çok büyük engeller çıktı, ondan sonra da bu iş tamamen unutuldu. Özellikle güvenliğin ön plana çıkarıldığı 90'lı yılları yaşadık. Binlerce ölüm, faili meçhul cinayetler, şunlar bunlar, arkasından geldiğimiz nokta mesele daha da büyüdü, daha da keskinleşti, politik bir davranışa büründü. Tamamen karmaşık noktadayken biz elimize aldık. Çözeceğiz, çözmeye çalışacağız bütün iyi niyetimizle. Burada hükümet, MİT vasıtasıyla başlattığı bu sürecin her saniyesini kontrol ediyor. Her dakikasını kontrol ediyor. Biz kiminle çuvala girdiğimizi, tabiri caizse bilmiyor muyuz? Örgütün tabii daha çok sesi çıkacak. Örgütün kendi kontrolünde olan silahlı eylemciler var, gruplar var, militanlar var. Adam öldürmekle, kaçırmakla, her şeyi ateşe vermekle, bu kadar yıldan beri kendi içlerinde yeni bir statü kurmuş olan insanlar var. Bunlara şimdi birisi, 'çekileceksiniz, bundan sonra silah yok, fikir var, siyaset var' diyorsa bunu hemen nasıl kabul edebilirler. Neyin karşılığında kabul edebilirler. Bir, kendi içlerine yönelik mesaj vermeleri lazım, bir de hükümete mesaj vermeleri lazım. BDP'nin işi daha zor. Bir taraftan örgüte mesaj verecek, bir taraftan da hükümete aba altından sopa gösterecek. Her şeyi biraz anlayışla karşılamak lazım."

-Akil İnsanlar Heyeti

"Akil İnsanların kamuoyunda konuşulanlardan farklı olarak önünüze sunduğu, çok istifade edeceğiniz sonuçlar oldu mu?" şeklindeki soruyu Arınç, "Oldu" diye yanıtladı.

Arınç, Akil İnsanlar Heyeti'ne teşekkür ettiğini belirterek, kendi ifadelerinin de önemli olduğunu belirterek, "Biz, kendi hususi hayatımızda bir araya gelecek insanlar değildik. Yan yana duracak insanlar da değildik. Ama bu işin doğru olduğuna inandık ve yapmaya çalıştık" dediklerini söyledi.

Heyet üyelerinin çok kötü şeylerle karşılaştıklarını, buna rağmen yollarından dönmediklerini vurgulayan Arınç, 2 aylık sürecin sonunda rapor hazırladıklarını bildirdi.

Arınç, heyetteki grupların, ne kadar yol katettikleri, yaptıkları toplantıları, ziyaretleri, görüştükleri kişi sayısını, önerilerini raporda paylaştıklarını anlattı.

Karadeniz grubunun raporundan örnekler veren Arınç, Başbakan Erdoğan ile Akil İnsanlar Heyeti'nin toplantısında, iki kişinin mazereti sebebiyle, iki kişinin de bilerek toplantıya katılmadığını belirtti. "Onlara da saygı duymak lazım. 2 aylık bir sürecin sonunda kendilerine göre bir değerlendirme yapmış olabilirler" diyen Arınç, raporlarda ortak olarak çözüm sürecinde yerel medyanın önemine değinildiğini, toplumsal tartışma platformlarına değer vermek gerektiğinin belirtildiğini anlattı. Arınç, çözüm sürecine kamuoyu desteğinin arttığının da raporlarda yer aldığını, şehit yakınları, gazi aileleri ve terör mağdurlarının genel bakışının ise "ben yandım, başkası yanmasın" şeklinde olduğunu, ancak süreçle ilgili yeterli bilgileri bulunmadığından şikayet ettiklerini bildirdi. Arınç, kamuoyunun sürekli bilgilinderilmesi, tüm kesimlere yönelik demokratikleşme dalgası olması, yeni anayasa beklentisi gibi tespitlerin olduğunu kaydetti.

"Ortak öneriler toplumun tamamının buluştuğu öneriler" değerlendirmesi üzerine Arınç, "Bence de öyle" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Abdullah Öcalan Bülent Arınç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
title