Haberler

Aydın'a 'Gıda Serbest Bölgesi' Kazandırılıyor

Aydın Sanayi Odası (AYSO), Aydın ekonomisinin geleceğine yön verecek 'Gıda Serbest Bölgesi' projesinde ilk adımı attı. Bölge faaliyete geçtiği ilk 5 yılda 5 bin istihdam, 1 milyar dolar ilave ihracat, ikinci 5 yıl sonunda ise 10 bin istihdam, 2 milyar dolar ilave ihracat sağlayacak.

AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Şubat ayı olağan meclis toplantısında 'Aydın Gıda Serbest Bölgesi' projesini kamuoyuna tanıttı. Toplantıya AYSO Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ve AYSO üyeleri katıldı.

AYSO olarak hedeflerinin daha çok üretim, daha çok ihracat ve daha çok istihdam sağlayacak yollar ve çözümler aramak olduğunu belirten AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, kurulması planlanan Aydın Gıda Serbest Bölgesi'nin Türkiye'deki 22'inci serbest bölge olacağını belirterek, "Şimdi bir projemiz var. Aydın'ın onlarca yıldan beri beklediği bu önemli proje nereden çıktı. Büyük Menderes Havzasının klimatik özelliği sebebiyle yılık 55 bin ton incir üretimle Türkiye ve dünya birincisi olan Aydın, zeytinyağı üretiminde ülkemizde ilk üç sırada yer alarak yıllık ortalama 50 bin ton ürün elde ediyor. Kestane üretiminde Türkiye birincisi olarak yıllık ortalama 20 bin ton ve yıllık 60 bin ton çilek üretimiyle ülkemizde ilk üçte yer alıyoruz. Tıbbi, aromatik bitkiler, enerji bitkileri, lifli ve doğal boya üretiminde kullanılan bitkilerin üretimi için önemli potansiyelinin olması, jeotermal enerji kullanarak kurulacak organize seralar, meyve ve sebze kurutma tesisleri ile mevcut gıda üretim hacmini ve oluşacak katma değeri 20 katına çıkarabiliriz. Neden bu avantajlarımızı ve potansiyelimizi kullanmayalım? Bunun için yerli ve yabancı yatırımcı ilimize nasıl gelir. Aydın'da gıda serbest bölgesi olursa gelir. Çünkü gıda serbest bölgesinde yüzde 100 vergi istisnası, muhtasar muafiyeti, KDV muafiyeti, gümrük vergisi istisnası ve ucuz enerji, olduğu için gelecektir. Aydın, Gıda Serbest Bölgesi için de en uygun yer. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmış 1/100.000 çevre planında OSB alanı olarak kayıtlı olması, havaalanının yanında, çevre yolu kenarında, Aydın-Denizli otoyoluna çok yakın sınırından, ihale çalışmaları başlayan Aydın-Çine-Güllük Limanı demiryolu hattının geçecek olması sebebi ile büyük avantajlara sahibiz. 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu kapsamında 10 Mart 1993 tarih ve 21520 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan serbest bölgeler uygulama yönetmeliği 24. maddesi gereği, aydın sanayi odası olarak; Aydın Gıda Serbest Bölgesi'nin 'Bölge Kurucu ve İşleticisi' olmak üzere ilk adımımızı burada sizlerin huzurunda atıyoruz. Ülkemizde yukarıda belirtilen 21 serbest bölgenin kuruluşlarında; o bölgedeki sanayi odaları veya sanayi ve ticaret odaları önderlik yapmış olup, kuruluşlarından itibaren yönetim kurulu içinde yer almaktadırlar. Başta söylediğimiz gibi; Aydın ekonomisine yön verecek bu projede, Aydın Gıda Serbest Bölge A.Ş. olarak kurulması planlanan teşekküle dahil olmaları ve görüşlerini öğrenmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ASTİM OSB, ilimizdeki oda ve borsalarımız ile Ege ihracatçı Birliği ile bir araya geleceğiz. Aydın Gıda Serbest Bölge yönetimi olarak birlik ve beraberlik içinde Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü'ne hazırlıklarına başladığımız fizibilite raporu ile başvuracağız. Nihai kararı; bakanlar kurulu verecektir" dedi.

5 BİN İSTİHDAM, 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Oluşacak güç ve akıl birliği ile Aydın Gıda Serbest Bölgesi'nin kentle özdeşleşeceğini, yatırımcı ve karar vericilerin odak noktası olacağı kaydeden Şahin, "Mevcut durumda Türk Hava Yolları'nın kullandığı Çıldır Havaalanı'ndaki pistin kullanımını etkilemeden, yaklaşık 100 metre güneyine yapılacak 2 km'lik yeni pist ile havaalanı kullanılabilir. Bunun olabilirliğini uzmanları ile etüt ederek belirledik. Aydın-Denizli otoyolu, Aydın-Çine-Güllük Limanı demiryolu hattı ve Aydın Çevre Yolunun tamamlanması mümkün olacaktır. Aydın Gıda Serbest Bölgesi, Aydın için önemli gıda ürünlerinin işlenmesinin yanında; tarıma dayalı Aydın sanayisinin rekabet gücü yüksek olan gıda teknolojileri ve tarım makinelerinde nitelikli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretildiği bir üs olacaktır. Aydın ekonomisine katkısı faaliyete geçtiği ilk 5 yılda 5 bin istihdam, 1 milyar dolar ilave ihracat, ikinci 5 yıl sonunda 10 bin istihdam, 2 milyar dolar ilave ihracat sağlayacaktır. Aydın Gıda Serbest Bölgesi faaliyete geçtiği ilk 5 yılda mevcut durumda, Aydın'da üretilen ve ihraç edilen tüm tarım ürünlerinin 5 katı değerinde; ikinci beş yıl sonunda 10 katı değerinde ilave katma değer üretecektir. Gıda serbest bölgesinin yüzde 30'u yabancı yatırımcı için planlanacaktır. Bu gelişmeler Aydın'da kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolar bandına çıkaracaktır. Aydın Gıda Serbest Bölgesi, Güney Ege'nin gıda ticaretinde yurt dışına çıkış kapısı olacaktır. Bir serbest bölgenin faaliyete geçmesi, maliyetli ve zorlu bir süreci kapsamaktadır. Aydın Sanayi Odası olarak bu süreçte beraber çalışacağımız ortaklarımızla başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu projemizi gerçekleştirirken meclis üyelerimizin, komite üyelerimizin ve sanayicilerimizin desteğine ihtiyacımız olacaktır" diye konuştu.

"AYDIN'IN TALİHİNİ DEĞİŞTİRECEK"

Aydın Gıda Serbest Bölgesi çalışmaları iin büyük emek harcayan AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin ve destek veren kurumlara teşekkür eden AYSO Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu ise "Sayın Başkan, son 1 yıl içinde 10-11 kez Ankara'ya giderek ilgili Bakanlıklara konuyu aktardı ve şifahi olurlarını aldı. Şu anda projemizin önünde her hangi bir engel gözükmüyor. Bizde bu projeyi Aydınlılarla paylaşmak istedik. İzmir'deki Ege Gıda Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) geçen yıl 4 milyar dolar ihracat yapılmış. ESBAŞ bunu tek başına yapabiliyorken, Aydın ilinin geçen yılki ihracatı 640 milyon dolar. ESBAŞ, tek başına bizden 6,5 kat daha fazla ihracat yapıyor ve 12 bin 500 kişi buradan evine ekmek götürüyor. Birlikte çalışmanın güzel bir örneğini vererek projeyi bu aşamaya getirdik. Aydın Gıda Serbest Bölgesi, Aydın'ın ekonomisine yön verecek, talihini değiştirecek bir milenyum projesidir. Başarılı bir şekilde sonuçlanması, bizim birbirimizle kenetlenmemizle doğru orantılı. Bundan sonra Başkanımdan beklentim; Sayın Valimizle, Büyükşehir Belediye Başkanımızla, milletvekillerimiz ve tüm meslek kuruluşlarımızla bu projeniz arkasında birleşip en kısa zamanda hayata geçmesini sağlamak olacak. Bu serbest bölge, aynı zamanda var olan OSB'lerimize de müthiş bir doping etkisi yapacak. Zira burada yapılacak olan yatırımların yan sanayileri bizim OSB'lerimizde yapılacak. İhtiyaç duyulan ürün ve yan sanayi malzemeleri bizim ekonomimize katkı sağlayacak" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Yunus Şahin Ercan Çerçioğlu Türkiye Aydın Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title