Haberler

Genetiği Bozulmayan "Şebap Güvercinler" Dünyaya Tanıtılacak

Türkiye Şebap Güvercin Federasyonu, hobi olarak özel beslenen saf Anadolu ırkı şebap güvercinlerin dünyada tanıtımı için çalışma başlattı Federasyon Başkanı Kale: "Türkiye'de var olan kültürümüzü dünya arenasına taşımak için çalışmalarımız var. Türkiye'den alınarak farklı ülkelere götürülen şebapların buralarda çoğaltılması ve genetiğinin bozulmadan bu ülkelerde de tanıtılması için çaba sarf ediyoruz" "Kuşların genleriyle oynanmasın diye federasyonumuzun ana amacı şebap güvercinin saflığını korumak.

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Türkiye Şebap Güvercin Federasyonu, hobi olarak özel beslenen saf Anadolu ırkı şebap güvercinlerin dünyada tanıtımı için çalışma başlattı.

Federasyon başkanı Mustafa Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, renkleri dolayısıyla 'şebap' diye tabir edilen çakmaklı, gök, arap, miski ve kürenk olarak bilinen Anadolu'ya ait ırkların Türkiye'nin önemli bir Osmanlı kültürü olduğunu söyledi.

Eskiden saraylarda dahi güvercin beslendiğini, padişahların güvercine olan meraklarının günümüze kadar uzandığını anımsatan Kale, şöyle konuştu:

"Günümüzde makine mühendisinden tutun da doktorlara, savcılara, hakimlere, öğretmenlere, avukatlara, kulüp başkanlarına, holding yöneticilerine, sanatçılara varıncaya kadar yediden yetmişe herkeste bu merak var. Türkiye'nin her tarafından gelen insanların dostça bir ortamda buluşarak din, dil, ırk, siyasi görüş ön planda tutmadan kültürel bir ortamda buluştuğu tek yer güvercin sohbetleridir. Anadolu'nun kültüründe buluşuyoruz ve şebap güvercin besleyenlerin tek başlarına olmadıklarını atalarımızdan bize kalan bir gelenek olduğunu, bunun nadide bir Anadolu örneği olduğunu bilmek gerekir. Bunu anlatmak, bu kültürü yaşatarak gelecek nesillere de aktarmamız lazım. Türkiye'de var olan kültürümüzü dünya arenasına taşımak için çalışmalarımız var. Türkiye'den alınarak farklı ülkelere götürülen şebapların buralarda çoğaltılması ve genetiğinin bozulmadan bu ülkelerde de tanıtılması için çaba sarf ediyoruz."

"Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın bize büyük destekleri oldu"

Kale, Erzurum'da düzenlenen festivalin bunun için bir başlangıç olduğunu, genleriyle oynanmayan saf şebapların çoğaltılmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Şebap güvercinin nadide bir Anadolu örneği olduğunu bu nedenle maddi ve manevi değerinin de yüksek olduğunu ifade eden Kale, şunları kaydetti:

"Kuşların genleriyle oynanmasın diye federasyonumuzun ana amacı şebap güvercinin saflığını korumak. Bunun için çabalıyoruz. Yanlış eşleştirmelerin önüne geçmeye çalışıyoruz. Festivallerde bunun emaresini gördüğümüz kuşları diskalifiye ediyoruz, değersizleştiriyoruz. Saf olan ırkları, bizden sonraki nesillere saf olarak aktarmak için çalışıyoruz. Yarışmaya almıyoruz ve arkadaşlarımızı uyarıyoruz. Renk farklılığı, gen farklılığı olan kuşları birbirleriyle eşleştirmesinler diye uyarılarda bulunuyoruz. Anadolu'nun nadide ırkının saflığını korumak tek amacımız. Bizden sonra ki nesil saf güvercini beslemeli ve bunun için çalışıyoruz. Bu konuda Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın bize büyük destekleri oldu. Çünkü kendisi çok iyi bir şebap güvercin meraklısıdır. Saflığını bozmadan yarışmalara katılan güvercinlerinde nadide birer örnek olduğu bir gerçek. Bunun için maddi ve manevi değeri de yüksek. Yıl da bir kümesten bir veya iki kümesten bir kaç tane bu nadide örnekler çıkar. Bu nedenle fiyatları da oldukça yüksek olabiliyor."

"Yeter ki bu ırkı bozulmadan çoğaltalım"

Kale, yurt dışında düzenlenen güvercin fuarlarına şebap güvercin götürerek tanıtıma ağırlık vereceklerini söyledi.

Dünya genelinde önemli bir pazara sahip güvercin veya kuş türlerinin tanıtımı için yapılan fuarları kullanacaklarını vurgulayan Kale, "Türkiye'deki şebap güvercinlerini dünya arenasına çıkarmak ve farklı ülkelerde benzeri yarışmalar düzenlemeyi amaçlıyoruz. Türkiye'den yurt dışına çıkan arkadaşlarımız var. Federasyon olarak tanıtımını yapmak amacıyla yurt dışında düzenlenen kuş fuarlarına katılım sağlayacağız. Buralarda şebapı tanıtmak, göstermek adına önemli bir adım olacak" dedi.

Bazı ülkelerde Türkiye'den götürülen saf ırklar bulunduğuna dikkati çeken Kale, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Özellikle Almanya'da şebap besleyenler federasyondan yurt dışında festival düzenlehmesi talebinde bulundu. Sadece Almanya'da değil farklı ülkelerde şebap besleyen insanların da bu konuda talepleri var. Atalarımızın bize mirası olan bu saf ırkı beslemek isteyen, hobi olarak başlayarak saf ırk üretmek isteyenlere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çok büyük paralar harcamalarına gerek yok. Gelsinler onlara talep etmeleri halinde şebap ırkının bozulmadan çoğaltılması için bu işe gönül verip yeni başlayacaksa biz temin edelim. Yeter ki bu ırkı bozulmadan çoğaltalım. Çok sayıda kişiye bu konuda hediye ettiğimiz saf ırklar oldu." - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Fenerbahçe Spor Kulübü Aziz Yıldırım Mustafa Kale Türkiye Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

Erdinç metinerdinc.metin@hotmail.com:

Baskan guzel konuşmuş yuregine sağlık

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title