Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Aeş(eş)(2.10.Çelik ve Bayraktar, temel atma töreninin ardından kentte çeşitli ziyaret ve toplantılara katılacak.(2.10.CEYHAN Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün babası Ali Sözlü'ye ait çiftliğin yıkımı, Adana İl Genel Meclisi'nde gerginliğe neden)...

Aeş(eş)(2.10.2012)

///////////

kentsel dönüşümü 2 Bakan başlatacak

Çelik ve Bayraktar, temel atma töreninin ardından kentte çeşitli ziyaret ve toplantılara katılacak.

Can KÜÇÜKÖZKAN/ADANA, (DHA)

(2.10.2012)

/////////////

İl Genel Meclisi'nde 'çiftlik' gerginliği

CEYHAN Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün babası Ali Sözlü'ye ait çiftliğin yıkımı, Adana İl Genel Meclisi'nde gerginliğe neden oldu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Genel Meclis Üyesi Faruk Kuş, tartışmalı yıkımla ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ileri sürerek, "Yıkıma engel olunması ve yasal hale getirilmesi noktasında çiftlik sahibine engeller çıkarılmıştır" dedi.

Adana İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda İl Genel Meclis Başkanı Ali Adırbelli'nin başkanlığındaki toplantıda gündem dışı söz alan Faruk Kış, kendisinin de onay verdiği yıkım konusunun, kamuoyuna yanlış yansıtıldığını savundu. Kış şöyle konuştu:

"Çiftliğin yasalara uygun hale getirilmesi noktasında şirket yetkilileri gereken girişimlerde bulunmuştur. Fakat çiftliğin yasal hale getirilmesi noktasında, kamu görevlileri, şirket görevlilerine yardımcı olmaları gerekirken bazı engeller çıkarmıştır. Evvela Mal Müdürlüğü'nden kira sözleşmesi yapılmamıştır ve encümene gelen yıkım dosyasında, yıkıma engel olacak ve yasal hale getirecek açık kapı bırakılmamıştır. Biz bu görevi yaparken, 3194 sayılı İmar Kanunu'na uygun olarak gelen yıkım kararlarına imza attık."

Yıkım kararına imza atan meclis üyelerinden MHP'li Mehmet Karakuş ise karara ilişkin her hangi bir yerden baskı aldıkları iddiasının söz konusu olmadığını söyledi. Kanunun uygun gördüğü ilkeler doğrultusunda karara imza attığını belirten Karakuş, şöyle devam etti:

YÜZLERCE DOSYADAN BİRİ

"Sözlü ailesine ait olan çiftlikle ilgili yıkım kararı, altına imza attığımız yüzlerce dosyadan sadece birisidir. Burada asıl sorgulanması gereken, yüzlerce yıkım dosyasının içinden sadece birinin cımbızla çekip ortaya çıkarılmasıdır. Neden sadece Sözlü ailesine ait olan dosya için yıkım kararı çıkarılmıştır? Asıl cevabı verilmesi gereken soru budur."

MHP İl Genel Meclis Üyesi Salih Şen de yıkım süreciyle ilgili Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş'a tepki göstererek, şöyle konuştu:

"Sayın Kaymakam, İl Özel İdaresi'ni şahsi arzularınıza neden alet etmek istiyorsunuz? Yoksa, sizden idareden birileri yıkımı yap diye göz mü kırpıyor? Biz yıkım yapılmasın, kanun uygulanmasın demiyoruz. Yıkım işleri Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün itibarını zedelemeyi, siyasetten yıpratmayı amaçlayan bir karardır. Biz çiftliğin yıkım kararına değil, yıkılış ve uygulanış biçimine karşıyız."

CHP olarak yıkım kararına şerh koyduklarını belirten İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Baştagül de, yıkımın siyasi otoritelerin saldırısı olduğunu ileri sürdü. Baştagül şöyle dedi:

"Biz CHP olarak, bu tür uygulamalara şerh koyduk. Sadece Ceyhan'daki çiftliğin yıkımına değil, tapusuz, hazine arazisini ihlal eden yapılar hariç bütün köylerdeki yıkımlara karşıyız. Söz konusu çiftlik 49 yıllığına devletten tesis yapılmak üzere kiralanmıştır. Ancak geçen 5 yıllık sürenin ardından tekrar kiralamak için başvurulduğunda devlet kurumları buna onay vermemiştir. Özetle, yıkım, siyasi otoritenin etkisiyle yapılan bir saldırı. Seçim sürecine girdik bu tür saldırılarla fazla karşılaşacağız. Siyasetin olağan süresinde Türkiye'deki bu dönem böyle işleniyor."

Can KÜÇÜKÖZKAN/ADANA, (DHA)

(2.10.2012, FOTOĞRAFLI)

////////

Çelikcan'a STK teşekkürü

ADANA'nın merkez Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Yunus Emre Kültürevi'nde Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) yöneticileriyle bir araya geldi. STGM Adana Koordinatörü Dr. Leyla Sağlamtimur, Başkan Çelikcan'a, sivil toplum örgütlerine verdiği destek nedeniyle teşekkür etti. Sağlamtimur, Yüreğir Belediyesi'nin sosyal faaliyetler ve etkinlikler de dahil, her alanda kendilerine destek olduğunu söyledi. Sabah kahvaltısı eşliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ise "Bizler yerelleşme olmadan, demokrasi olmayacağı, demokrasi olmadan da kalkınma olmayacağı inancıyla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Özellikle kadın ve çocuklarımız için hizmete açtığımız kültürevlerinin sayısını artırarak, topluma destek olmaya devam ediyoruz. Sivil toplum örgütleri, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinde her zaman yer almaya çalıştık. Bundan sonra da, destek olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu. Çelikcan, Yüreğir'de Kültürevleri ile başlattıkları sosyal toplum projelerinde, özellikle kadınların büyük katılımının sağlandığını sözlerine ekledi.

Can KÜÇÜKÖZKAN/ADANA, (DHA)

(2.10.2012, FOTOĞRAF)

////////////

Emektar mimarlara plaket

MİMARLAR Odası Adana Şubesi "Dünya Mimarlık Günü" etkinliklerini kapsamında meslekte 30, 40 ve 50 yılını dolduran mimarlara plaket verdi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Dünya Mimarlık Haftası nedeniyle meslekte 50 yıl, 40 yıl ve 30 yılını dolduran mimarlara plaket verdiklerini belirterek "Bizler mesleğimize ve meslektaşlarımıza her zaman sahip çıkıyoruz. Üyelerimizin de odalarına sahip çıkmalarını bekliyoruz" dedi.

TBMM'de 17. dönem Adana milletvekilliği yapan, mimarlık mesleğinde de 50 yılını dolduran Erdal Durukan'ın plaketini TMMOB Yüksek Onur Kurulu üyesi Erkan Karakaya, 50 yılını dolduran Recai Türkmen'e ise plaketini TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Bahattin Şahin verdi. Maha sonra meslekte 50 yılını dolduran Nurettin Güngören, 40 yılını dolduran Ali Sahip, Muzaffer Noyan, İsmail Özel, Mehmet Recep Akçalı, Mehmet Işık, Ömer Aksoğan, Arif Bülent Arf, Hüseyin Durak, Ecvet Dönmez, Erkin Erten, Kuddusi Kodal, Hayri Tuncer, Ali Fakılar, Hatice Güngör ile Şekip Şahin, 30 yılını dolduran Mustafa Özcan, Mehmet Bülent Çerçi, İsmail Ballı, Suzan Mehtap Tüzün, Meltem Kalkan, Nurgül Çölkesen, Burhan Ülger, Güner Oğuzberk, M.Mümtaz Akdoğan, Ömer Yapıcı, Yasemin Kaptan, Oğuz Ergeç ile Seçil Keskin'e plaketleri verildi.

Plaket törenine Adana Vali Yardımcısı Halis Arslan, TMMOB Yüksek Onur Kurulu üyesi Erkan Karakaya, TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Bahattin Şahin, Mimarlar Odası Onur Kurulu Başkanı Samet Karyaldız, ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Gürçınar, Mimarlar Odası Adana Şubesi yönetimi, kamu ve özel sektörde çalışan mimarlar ile Mimarlık Bölümü öğrencileri katıldı.

ADANA,(DHA)

////////////

AGİAD Rusya yolcusu

ADANA Genç İşadamları Derneği (AGİAD) yönetimi, Mersin Akkuyu'da kurulacak olan nükleer tesisin bir benzerini yerinde görmek için Rusya'nın Voronej kentine gidiyor. AGİAD ekibi, Rusya'nın başkenti Moskova ile nükleer santralin bulunduğu Voronej kentinde temaslarda bulunacak. AGİAD Başkanı Tamer Gülcan, Akkuyu'ya yapılacak nükleer santralin bölgede gerçekleştirilecek projeler arasında yatırım maliyeti en yüksek proje olacağını belirtti. Gülcan, "İş dünyası temsilcileri olarak bir nükleer santralin kurulduğu yere ne kazandırıp ne kaybettirdiğini yerinde görmek istiyoruz. 20 milyar dolar harcanacağı belirtilen projede Adana iş dünyası olarak neler yapabileceğimizi erken tespit etmekte yarar görüyoruz. Nükleer santrali Türkiye'de inşa edecek Akkuyu NGS A.Ş.'nin davetlisi olarak 15 kişilik heyetle 4 Ekim'de Rusya'da olacağız" dedi. İnşaattan makineye birçok sektörde faaliyet gösteren iş adamlarıyla Moskova ve nükleer santralin bulunduğu Voronej kentlerinde temaslarda bulunacaklarını belirten Gülcan, döndüklerinde Rusya izlenimlerini Adana iş dünyasıyla paylaşacaklarını kaydetti.

ADANA,(DHA)

///////////////

Gaziantep'in ihracat gururu

GÜNEYDOĞU Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından ocak-eylül dönemi içerisinde 5 milyar 907 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Böylelikle, geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatta yüzde 15.5'lik bir artış yaşandı. Ocak-Eylül ayı ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi veren GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, şu açıklamayı yaptı:

"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 60.9 pay ile ilk sıradaki yerini korumakta. AB ülkeleri yüzde 14.6 payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise 9.1 payla üçüncü sırada bulunuyor. Toplam 183 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, Almanya, Libya, Mısır, İngiltere, Rusya ve İran bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca halı, bitkisel yağlar, iplikler, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastik ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon ürünleri, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler oldu."

Bölgenin lokomotif ili olan Gaziantep'in ocak-eylül dönemindeki 4 milyar 275 milyon 83 bin dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumunda olduğunu kaydeden Çıkmaz, "Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörler" diye konuştu.

KONUKOĞLU: 2023 HEDEFİNE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise, Gaziantep'ten Eylül ayında 513 milyon 672 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ihracat rakamlarını değerlendirdi. Gaziantep'ten bu yılın Eylül ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21.5 artış göstererek, 513 milyon 672 bin dolara ulaştığını vurgulayan Konukoğlu, Ocak-Eylül 2012 döneminde gerçekleştirilen dokuz aylık ihracatın da yüzde 19.5 oranında artışla 4 milyar 275 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Konukoğlu, şunları kaydetti: "'Aylık ihracata göre Gaziantep, Ankara'nın üstüne çıkarak en fazla ihracat yapan iller arasında 5'inci sıraya yerleşti. Ayrıca Gaziantep aylık ihracatta tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaştı."

Konukoğlu, Ocak-Eylül dönemine göre en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında yer alan Gaziantep'in geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını en fazla yükselten il olduğunu ifade etti. Gaziantep'in ihracat artışının Türkiye'nin ihracat artışının üzerinde seyrettiğine işaret eden Konukoğlu, Türkiye'nin Eylül ayında ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.4 ve yılın ilk dokuz ayındaki ihracat rakamının da yüzde 12.9 arttığına dikkati çekti.

İhracatçıları gayretlerinden dolayı kutlayan Konukoğlu, Gaziantep'in 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru emin adımlarla ilerlediğini kaydetti. Türkiye'nin ekonomik büyümesi, bölgeler arası gelişmişlik farklılıkların giderilmesi, yeni yatırım sahaları ve yeni istihdam alanları oluşturulması açından ihracatın artmasının önemini dile getiren Konukoğlu, şöyle dedi: "Gaziantepli sanayiciler olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getiriyoruz. Dünya ekonomisinin en zorlu dönemlerinde bile krizi fırsata çevirerek, ihracatımızı artırma başarımızı sürdürüyoruz. Her ay ihracat rakamlarımızı artırıyoruz. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini gerçekleştirmesi yolunda en büyük desteği verenler arasında bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye'de ekonomik ve siyasi istikrar devam ettiği sürece Gaziantep bu ülkeye model olmaya devam edecektir."

GAZİANTEP, (DHA)

(2.10.2012)

/////////////////

Yeni girişimciler geliyor

ÇUKUROVA Rotary Kulübü Başkanı Mehmet Erel tarafından önerilen ve Rotary 2430. Bölge Meslek Hizmetleri Komitesi tarafından pilot proje olarak başlatılan 'Girişimci Yetiştirme ve İş Kurdurma Uygulama Projesi' kapsamında, Adana'da 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' başlatıldı. Kursa katılarak yaklaşık 70 saat eğitim alan ve kendi işini kurmak isteyen kursiyerlere 27 bin lirası geri ödemesiz ve 70 bin lira geri ödemeli destek verileceği açıklandı.

30 KİŞİ KATILIYOR

Çukurova Rotary Kulübü tarafından yürütülen, TOSYÖV Vakfı, KOSGEB ve Garanti Bankası tarafından desteklenen girişimcilik eğitimi için, Adana Ticaret Odası'nda tanıtım toplantısı düzenlendi. KOSGEB Adana Merkez Müdürü Hamit Sucu ve TOSYÖV Vakfı Koordinatörü Cüneyt Örkmez ile kursiyerlerin de katıldığı, toplantıda konuşan Çukurova Rotary Kulübü Başkanı Mehmet Erel, eğitimlere katılmak için 3-5 yıllık iş deneyimi olan 85 üniversite mezununun başvurduğunu, 30 kursiyerin eğitime alındığını açıkladı.

ÖNEMİNİ ANLATTI

KOSGEB'in 'Girişimcilik Destek Programı' kapsamında iki hafta süreyle eğitim verileceğini aktaran Erel, eğitimi başarıyla tamamlayan ve kendi işini kurmak isteyenlere, 27 bin lira geri ödemesiz, 70 bin lira kredi verileceğini duyurdu. İşsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılması için girişimcilik eğitimin çok önemli olduğunu kaydeden Erel, "Rotary, kendi mesleğinde başarılı olmuş iş ve meslek adamlarının yaşadıkları çevreye hizmet amacı ile dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biridir. Bu başarılı insanlar, kendi bilgi ve deneyimlerinden yola çıkarak girişimciliği geliştirebilmek ve girişimci yetiştirmek gayesi ile bu programı başlatmışlardır" dedi. Erel, kursiyerlere başarı diledi.

Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, (DHA)

(2.10.2012, FOTOĞRAF)

//////////////

Araban'da kadınlara ilk spor salonu

GAZİANTEP'in Araban İlçesi'nde 250 bin TL'ya mal olan spor kompleksi hizmete girdi. Spor salonundan ilk kez faydalanan kadınlar tesise büyük ilgi gösterdi.

Araban'da iş adamı Halit Ömeroğlu tarafından yaptırılan çok amaçlı tesisin açılışına Yavuzeli Belediye Başkanı Kemal Sakaroğlu, Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir ve İlçe Kaymakamı Mehmet Haşim Çelik ile daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. İlçede uzun zamandan beri eksikliği hissedilen ve ilk defa kadınların da yararlanabileceği spor kompleksinde iki beden eğitimi öğretmeni görev yapıyor.

Bugüne kadar ilçede kadınlara yönelik sosyal ve kültürel aktivitelerin olmadığından yakınan Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, "Kadınlarımızı yemek pişiren, çamaşır yıkayan, ev temizlemeyen bir robot olarak görmememiz lazım. Onların da spor salonlarına, sosyal ve kültürel aktivitelere katılmasını sağlamak için belediye olarak bu tür yerlerin açılmasını teşvik edeceğiz" dedi. Tesisi yaptıran Gaziantep İl Genel Meclisi üyesi iş adamı Halit Ömeroğlu ise, "İlçemize böyle bir tesisi kazandırmaktan dolayı mutluyuz" diye konuştu.

Mehmet ARSLAN / ARABAN (Gaziantep), (DHA)

(2.10.2012)

/////////////

Kadın kaymakam köy yollarında

KİLİS'in Elbeyli İlçe Kaymakamı Meral Uçar, köy yollarında incelemelerde bulundu. 2012 Yılı KÖYDES çalışmalarını yerinde denetleyen Kaymakam Uçar "Bütün köy yollarımızın stabilizesini kısmen tamamladık" dedi. İlçeye bağlı Güvendik, Yağızköy ve Beşiriye köylerini de ziyaret eden Meral Uçar vatandaşların sorunlarını dinledi. Kaymakam Uçar, sorunların çözümü için ilgili kurum amirlerine talimat verdi. Uçar, ayrıca Elbeyli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca ihtiyaç sahibi ailelere verilen gıda ve temizlik malzemesi yardımlarını da denetledi.

Songül ALTIAYLIK/KİLİS,(DHA)

(2.10.2012 FOTOĞRAFLI)

///////////////

Yaylalara kuş bakışı gezi

MERSİN'İN Silifke İlçe Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Çamdüzü Orman Şefliği'nden bir heyet, yangın helikopteri ile Silifke, Taşucu, Kuş Cenneti, sahiller, Erdemli ve Mersin üzerinde inceleme gezisine katıldı. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı ağaçlandırma ve göletleri incelemeyen heyet, Fındıkpınarı, Aslan köy, Tepeköy, Cocakdere vadisi, Cehennemdere vadisi, Avgadı, Sorkun yaylalarını kuş bakışı izleyip, Yavşan Çeşmesi mevkiinde mola verdi. Heyet üyeleri, orman köylüleri ile sohbet etti. Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan'ın organize ettiği helikopter gezisine katılan basın mensupları da yaylaları kuş bakışı inceleme fırsatı buldu.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Müdür Aslan, "Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Türkiye'de en çok ağaçlandırma çalışmasını yapan bölge müdürlüğü olarak seçildi. Bu gezi ile bunu bir kez daha görme imkanı bulduk. Özellikle yayla köylerimizde büyük bir çalışma var. Bozuk tüm orman alanlarını fidan dikimi ve tohumlama yöntemi ile ağaçlandırmaya çalışıyoruz. Ağaçlandırma yapılan bu alanlar Mersin'imizin akciğeri olacak" dedi.

SİLİFKE(Mersin), (DHA)

(2.10.2012) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Sözlü Gaziantep Ceyhan Dha Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title