Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

ADANA'da Tarihi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nde Türk Sanat Müziği konseri düzenlendi.

/////////

konakta hicazkar esinti

ADANA'da Tarihi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nde Türk Sanat Müziği konseri düzenlendi.

Tarihi konakta her cumartesi düzenlenen kültür etkinliğinde bu hafta, Çukurova'nın Doğal, Tarihi ve Kültürel Değerlerini Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Derneği Korosu, (ÇUDAK) konser verdi. Ahmet Sağyaşar Yönetimindeki koro, Hicazkar Makamı'nda eserler seslendirdi.

Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi Müdürü Gözde Ramazanoğlu, her hafta bir kültür etkinliği düzenlediklerini söyledi. Kentin önde gelen isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı konferanslar düzenlemeye devam edeceklerini belirten Ramazanoğlu, "Bu bazen bir konser, bazen ise kentini önde gelen liderlerinin konuşmacı olarak katıldığı konferanslar oluyor. Katılanları sıkmadan iyi bir hafta sonu geçirmelerini istiyoruz. Toplantılarımıza isteyenler ücretsiz katılabilir" dedi.

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA,(DHA)

(28.4.2012/FOTOĞRAF)

///////////////

Orkestra şefi rektör

MERSİN Üniversitesi Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin son konseri, renkli görüntülere sahne oldu. Naci Özgüç'ün şef, keman sanatçısı Orhan Ahıskal'ın solist olarak katıldığı konserde, Rektör Prof.Dr.Suha Aydın sahneye gelerek orkestrayı yönetti.

Prof.Dr.Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşen Bahar Konseri iki bölümden oluştu. İlk bölümde Naci Özgüç yönetimindeki orkestra, Vivaldi'nin Mevsimler adlı eserini seslendirdi. Konserin ikinci bölümü, Piazzolla'nın 'Buanes Aires'te Dört Mevsim' adlı eseriyle başladı. Ardından sahneye Rektör Prof.Dr.Suha Aydın, rektör yardımcıları Prof.Dr. Gürol Emekdaş, Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Prof. Dr. Mustafa Aksan, Genel Sekreter Doç. Dr. Burak Çimen, Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Çıtak ile rektör danışmanları Prof. Berika İpekbayrak, Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu ve Prof. Dr. Bahar Tunçtan çıktı. Rektör Aydın'ın konuk şef olarak katıldığı konserin ikinci bölümünün son eseri Mozart'ın 'Oyuncak Senfonisi' adlı eseri oldu. Bu eserin seslendirilmesinde akademik kadro da çeşitli enstramanlar çalarak orkestraya eşlik etti.

Ali ŞEN/MERSİN,(DHA)

(28.4.2012)

/////////////

Yurt çocukları turneye çıktı

ADANA'da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bünyesindeki 'Sevgi Evleri'nde kurulan müzik atölyesinde eğitim alan çocuklar turneye çıktı. Güney Rotary Kulübü'nce yürütülen ve İngiltere'deki iki Rotary kulübünün maddi destek verdiği proje kapsamında 2 ay eğitim alan 7 - 12 yaş arasında 14 çocuk, '23 Nisan Konseri' vermek üzere Konya'ya gitti.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) Flüt Sanatçısı ve Çocuk Korosu Şefi Nevin Apaydın çocukların kendilerini çok kısa sürede geliştirdiklerini belirterek, "Eğitime başladığımızda bu çocuklara gerçekten çok inanmıştık. Bu güvenimi boşa çıkarmadılar. Bu çocukların çalışmalarına devam etmesi halinde Türkiye'nin en iyi sanatçıları arasında yer alabileceğini düşünüyorum. Sadece desteğe ihtiyaçları var. Çünkü gerçekten çok istekli ve hırslılar" dedi.

Çocuklara iki ay boyunca, haftada iki gün, ikişer saatlik eğitimler verdiklerini ifade eden Apaydın, "Çoğu ilk defa uçağa bindi ve ilk defa şehir dışına çıktı. İlk turnemizde sorun çıkmadı. Bu ay yeni turnelere gitmeyi hedefliyoruz. Her konser çocukları başarıya bir adım daha yaklaştırıyor. Daha istekli çalıştıklarını görüyorum" diye konuştu.

PROVADA DUYGUSAL ANLAR

Çocukların Konya konseri öncesinde Ankara'ya giderek prova yaptıklarını söyleyen Apaydın, o sırada yaşanan duygusal bir sahneyi şöyle anlattı: "Çocuklarımızı, Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestra Şefi Tolga Taviş çalıştırdı. Repertuarda bulunan Barış Manço'nun 'Bugün Bayram' şarkısının provası sırasında 'Üzmeyelim bugün annemizi' bölümüne gelindiğinde çocukların çoğu ağladı. Bunun üzerine şefimiz o bölümü 'Üzmeyelim bugün hiç kimseyi' olarak değiştirdi. Konser sırasında çoğu kişi bu değişikliğin farkına varmadı. Çok keyifli bir konserdi."

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(28.4.2012, FOTOĞRAF)

/////////////////

Aşkınla büyüsün ağacın

MERSİN'in merkez Mezitli İlçe Kaymakamlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü 'Aşkınla Büyüsün Ağacın' kampanyasında bin 700 fidan toprakla buluştu.

Mezitli'de bir süre önce özel günlerde atılan havai fişek yerine düğün sahipleri ve konuklarını ağaç dikimine özendirmek için Kaymakamlık tarafından 'Aşkınla Büyüsün Ağacın' kampanyası başlatılmıştı. Kampanya nedeni ile Eski Mezitli Mahallesi'nde ormanlık alanda tören düzenlendi. Törene Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Orman İşletme Müdürü Halis Belen, Orman İşletme Davultepe Şefi Fatih Uzlar ile kampanyaya destek veren müteahhit Hacı Hasan Gündoğar katıldı. Katılımcılar tarafından 500 fıstık çamı, 400 servi, 200 harnup, 100 akasya dikildi. Daha önce dikilen 500 fidan ile birlikte kampanyada toprakla buluşturulan fidan sayısı bin 700'e ulaştı.

Kaymakam Kamil Kıcıroğlu, kampanya hakkında şu açıklamayı yaptı: "İnsanlarımıza havai fişekli tehlikeli ve israfa yol açan gösteriş yerine aşklarını, sevgilerini herkesin duyacağı, bileceği ve hayırla anacağı ormanlar kurmalarını tavsiye ediyoruz. Havai fişeklerin zevki ve mutluluğu kısa sürede başlayıp bitiyor. Ama ağaçlar ve ormanın vereceği mutluluk ebedidir ve herkesedir. Aşkınız bir ormanda, kızılçam fidanlarında yaşasın."

Gülhan DEMİRCİ / MERSİN( Mersin ), (DHA)

(28.4.2012, FOTOĞRAF)

////////////

Albay Özkan'dan köy sohbeti

OSMANİYE İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hakan Özkan, merkez ilçeye bağlı Yarpuz köyünde vatandaşlarla sohbet toplantısı düzenledi. Köylülerin sorunlarını dinleyen Albay Özkan, vatandaşlara Merkez Av Komisyonu'nca alınan kararlara uyulması ve doğal dengenin korunması konusunda hatırlatmalarda bulundu.

Toplantıda, bölücü terör örgütü ile mücadele kapsamında da vatandaşları bilgilendiren İl Jandarma Komutanı, Yarpuz köyünün diğer adının Cebel-i Bereket olduğunu vurguladı. Köyün bölümü terör ile mücadelede üç şehit verdiğini ifade eden Özkan, köylerin çevresinde ve arazide dikkat çeken her türlü şüpheli durumda 156 Jandarma telefonun aranmasını istedi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

28.4.2012

/////////////

Rektör adayı Oğulata: Üniversite -sanayi işbirliğine önem vermeliyiz

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Rektörlüğüne aday olan Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Oğulata, üniversite-sanayi işbirliğine gereken önemi vereceklerini söyledi.

Üniversitelerin bulundukları kentin sanayisine katkıda bulunacak bilimsel çalışmalara imza atması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tuğrul Oğulata, rektör olarak atanması halinde özlenen işbirliğinin sağlancağını ifade etti. Sanayicilerle ortak projelerin yapılmasını teşvik edip, bölge sanayisinin sorunlarına çözüm yolları aranmasında üniversite olarak ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Prof. Dr.Oğulata, "Bu doğrultuda üniversitemizin var olan Üniversite-Sanayi İşbirliği çerçevesindeki faaliyetlerinin geliştirilmesini sağlayacak adımların atılması amacıyla, sektörün ileri gelenlerinin de içinde bulunacağı bir danışma kurulu oluşturup, üniversitede yapılacak bilimsel araştırmalarla, yüksek lisans ve doktora tezlerinin sanayinin sorunlarına yönelik olması için gayret göstereceğiz" dedi.

Üniversite yönetimi, kamu kurumları, bilim kuruluşları, yerel yönetimler ve meslek odaları ile işbirliği yaparak, öğretim üyelerinin bilgi birikimlerinden yararlanılmasına imkan sağlayacağını vurgulayan Oğulata, şöyle devam etti: "Araştırma ve eğitim hizmetlerinin yanı sıra danışmanlık hizmeti verilmesi için çalışacağız. Üniversite - iş dünyası- sanayi işbirliğini güçlendirmek için teknokent ve araştırma merkezlerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Üniversitemizde sektörel ihtiyaçlara uygun sertifika programları açarak, kurum ve kuruluşların hizmet içi eğitim çalışmalarında üniversitemizin ilgili akademik birimlerinden destek almasını sağlayacağız"

Çukurova Üniversitesi'nin bünyesinde ar-ge birimine ağırlık vermeyi de hedeflediğini açıklayan Oğulata, toplumsal ihtiyaçlara uygun yeni bölüm ve programlar açılcağını sözlerine ekledi.

Fatih KARAÇALI / ADANA, (DHA)

(28.4.2012 FOTOĞRAFLI)

////////////

'Zorba' Mersinlilerle buluşacak

MERSİN Devlet Opera ve Balesi (MDOB), 35 ülkede sahnelenen ve büyük ilgi gören 'Zorba Balesi'ni 11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nde sanatseverlerle buluşturacak. 'Zorba Balesi'3 Mayıs Perşembe günü saat 20: 00'de Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. Yaklaşık 3 aydır prova çalışmaları süren Mikis Theodorakis'in ünlü eserini Anna Krzyskow sahneye koyarken, orkestra şefliğini Vladimir Lungu, dekorunu A. Seyhan Atamer, kostüm tasarımını Aydan Çınar, ışık tasarımını D. Tarı Deniz üstlendi. Eserin koordinasyonunu ise S. Zeynep Sunal gerçekleştiriyor. Eserde 'Zorba'yı Ender Üçdemir, Serbülent Biçer, Mahmut Akyol, John'u Burak Serkan Cebeci, Mahmut Akyol, Marina'yı Özlem Şenormanlılar, Büşra Ay, Manolioes'in İraklı Bakhtadze, Serbülent Biçer, Madame Hortance'yi ise Berna Turhan İleri dönüşümlü olarak oynayacak.

MDOB Korosu ve orkestrasının eşlik edeceği eserde solist olarak Nazlı Alptekin görev alarak

MERSİN, (DHA)

(28.4.2012, FOTOĞRAF)

////////////

Yörük maketine büyük ilgi

MERSİN'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş Beldesi'nde açılan el sanatları kursunun sonunda sergi açıldı.

Sergide Yörük yaşantısını anlatan maket büyük ilgi gördü. Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı el sanatları kursunda Selda Aksoylu eğitmen olarak görev yaptı. Yaşları 17-65 arasında değişen 21 kursiyer, dekoratif ahşap süsleme, seramik ve üç boyutlu şekillendirme modülleri konusunda eğitim aldıktan sonra, kursta ürettikleri ürünleri sergiledi. Serginin açılışına Ayaş Belediye Başkanı Süleyman Koç, Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Okur, kursiyerler ve belde halkı katıldı. Sergide Gönül Yıldırım, Tuğba Neslihan Tepe ve eğitmen Selda Aksoylu'nun yaptığı Yörük yaşantısının maketleri büyük beğeni topladı. Belediye Başkanı Süleyman Koç, maketlerden birini 500 TL'ye satın alırken Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Okur, Yörük maketlerinin seri üretimini yapacaklarını açıkladı.

Ali Rıza EREN / ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

ARE(AŞ/OA)(28.4.2012, FOTOĞRAFLI)

///////////////

Yazar Yalvaç Ural Osmaniye'de çocuklarla buluştu

OSMANİYE Belediyesi Mutlu Çocuk Kütüphanesi 2. Kitap Şenliği yapıldı. Cebeli Bereket Kültür Merkezi'nde iki gün devam eden programa konuşmacı olarak çocuk edebiyatının güçlü kalemlerinden Yalvaç Ural katıldı. Çok sayıda öğrencinin katıldığı program öncesi Osmaniye Belediyesi Çocuk Mehter Takımı mini bir konser verdi.

Mutlu çocuk Kütüphanesi'nden yararlanan ilk 10 öğrenciye çeşitli hediyeler veren Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, "Çocuklarımız için ne yapsak azdır" dedi. Mutlu Çocuk Kütüphanesi'nin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Başkan Kara "Bunu görmek bizleri mutlu ediyor. Bugün ilk sayısını çıkarttığımız Mutlu Çocuk Dergisi'nin dağıtımına da başladık. Bu dergi ile çocuklarımız kendilerini ifade edecekler" diye konuştu.

Daha sonra çocuklarla buluşan yazar Yalvaç Ural, çocuklara anlatmak istediklerini küçük oyunlarla aktardı. Ular, eğitimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Ülkemin her köşesindeki çocukla arkadaş olmak istiyorum. Onlarla tanışmak, onlara kendimi anlatmak, edebiyatı çocuk dergilerini onlara sevdirmek için şehir şehir geziyorum. Burada çocukların çok ilgili, dikkatli olduğunu gördüm. Osmaniye programları beni çok mutlu etti. Ancak ara sıra bu çocuklarımızı çeşitli dallardaki yazarlarımızla buluşturarak onların ellerinden tutmak gerekiyor."

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

( 28.4.2012

////////////////

Turizm Fakültesi'nin ilk mezunları

MERSİN Üniversitesi Turizm Fakültesi ilk mezunlarını verdi. Prof.Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde yapılan mezuniyet törenine Rektör yardımcıları Prof. Dr. Yüksel Özdemir ve Prof. Dr. Mustafa Aksan, öğretim elemanları, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Yüksel Özdemir Turizm Fakültesi'nin üniversitenin en köklü kurumlarından biri olduğunu belirterek "Memlekette erken alınan mahsulün değerli olması gibi, en erken mezun olan öğrencilerimiz olarak siz de bizim için kıymetlisiniz" dedi.

Dekan Vekili Yrd.Doç.Dr.Kamil Unur da, Mersin'in turizm kenti olmasının gurur verici olduğunu belirterek mezun öğrencilere hitaben şunları söyledi:

"Turizmciler, ülkemizin ekonomisi ve sosyal gelişiminde hayati öneme sahiptir. Ülkemiz, sizlerle birlikte nitelikli eleman ve yönetici adaylarına kavuşmuş olacaktır. Gerek aileniz gerek ülkeniz, sizler için büyük külfetlere katlanmıştır. Bugünden sonra bu külfeti geri ödemeniz gerekmektedir. Çok çalışmanız, ailenize ve ülkenize olan sorumlulukları yerine getirmeniz gerekmektedir. Çalışma hayatınızda her şey güllük gülistanlık olmayacak, zorlanacaksınız. Ama yılmayın. Bu ülkenin soran, sorgulayan, araştıran, mevcutla yetinmeyen, sorumluluklarını bilen, duyarlı ve empati kurabilen, çağdaş, akılcı, laik, demokratik insanlara ihtiyacı var. Bu ülkeyi bugünlere getiren böyle insanlardı, siz de bunlardan biri olacaksınız; sizleri böyle yetiştirmeye çalıştık."

Mezun öğrenciler adına söz alan bölüm birincisi Gözde Mersin ise, "Her bitiş, yeni bir başlangıcı beraberinde getirir. Gelecek, geçmişin üzerine kuruludur. Şimdi ektiklerimizi biçme zamanıdır" diye konuştu.

Diplomalar öncesinde, Yetenek Sizsiniz Yarışması'nda yarı finale yükselen turizm öğrencileri tarafından dans gösterisi yapıldı ve müzik dinletisi sunuldu. Tören sonunda, mezun öğrencilere diplomaları rektör yardımcıları, fakülte yöneticileri ve öğretim elemanları tarafından verildi. Tören, öğrencilerin keplerini havaya fırlatmasıyla son buldu.

MERSİN, (DHA)

(28.4.2012, FOTOĞRAFLI)

/////////////

Prof. Dr. Nuray Şahinler:

Şekerlenen her bal sahte değildir

HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim üyesi ve Arıcılık ve İpekböcekçiliği Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Nuray Şahinler, şekerlenen her balın sahte olmadığını söyledi. Bal arılarının üreme döneminin bahar aylarında başladığını, arıların bakım ve beslenmelerinin bu dönemde iyi yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Şahinler, fakülte bünyesinde oluşturulan 150 kovanlık ünitede hem bal üretimi gerçekleştirildiğini hem de koloniler üzerinde çeşitli araştırmalar yapıldığını kaydetti. olduğuna dikkat çeken Şahinler, bu konudaki deneyimlerini paylaştı: Kaliteli balın da şekerlenebileceğini aktaran Şahinler, şunları söyledi: "Toplumda genel kanı olarak şekerlenen balın, şeker şurubu ile beslenmiş kovanlardan elde edildiği yönünde bir kanı hakim. Arı çiçekteki nektarı alıp peteklere depoluyor ve olgunlaştırıyor. Balın hammaddesi olan nektarın yapısında bitki orjinine bağlı olarak değişik oranlarda şekerler bulunmaktadır. Özetle şekerlenen her bal sahte bal veya şeker şurubuyla beslenmiş kolonilerden üretilmiş bal olduğu anlamına gelmez. Balın şekerlenmesi balın doğal yapısından ileri gelen tamamen doğal bir olaydır. Bu konuda halk bilinçlenmeli."

Prof. Dr. Şahinler, şekerlenen balın eski haline gelmesi için de şu öneride bulundu: "Eğer bal kavanozunuzda kristalleşme gördürseniz çok kolay bir yöntemle balınızı eski haline getirebilirsiniz. Bal kavanozunuzu çok yüksek ateşe maruz bırakmadan sıcak su içerisinde bekletirseniz eski haline hemen dönecektir" dedi.

Mehmet EZER/HATAY,(DHA)

(28.4.2012 FOTOĞRAFLI) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Osmaniye Mersin Dha Yerel Haberler

title