Haberler

"Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın" Kampanyası

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan ile Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr...

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ile Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek "Ulusal Anatomi Haftası" ve "Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın" kampanyası hakkında ortak basın açıklaması yaptı.

Tarihleri 24-31 Ekim olarak belirlenen Ulusal Anatomi Haftası kapsamındaki kampanyanın temel noktasının tıp eğitiminde yaşanan "kadavra sorununu" toplum ile paylaşmak olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Akhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, kampanyanın tıp eğitimi bakımından oldukça önem arz ettiğini vurguladı. Ortak açıklamada, "Tıp Fakültesi öğrencileri ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavra vazgeçilmez bir eğitim materyalidir. Sadece Tıp Fakültesi 2. sınıflardaki eğitim içerisinde değil tüm tıp eğitiminde, uzmanlık eğitiminde ve daha sonraki süreçlerde Kadavra Eğitimi sürekli alınması gereken bir eğitimdir.Eğitimin yanında toplumumuza gelişmiş toplumlarda sunulan tedavi yöntemlerinden yararlanma imkanı sağlamak için de kadavra teminini çok önem taşımaktadır" denildi. Açıklama şöyle devam etti:

"Türkiye'de 2012-2013 eğitim öğretim yılında ÖSYM'den tıp fakültesi öğrencisi alan mevcut 64 adet tıp fakültelerimiz içerisinde tıp eğitiminde kadavrayı ideal sayı olarak belirlenen 10 öğrenciye bir kadavra olarak gören hiç bir fakültemiz bulunmamaktadır. Tıp fakültelerinin içerisinde 25 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da çok az miktardadır. ayrıca kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı da azımsanmayacak kadardır. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı da 20 civarındadır. bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin 'temel tıp eğitimi' bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim-öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiçte hoş gözükmemektedir. bunun yanında diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültelerinde de 'kadavra eğitimi' şarttır."

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DESTEĞİ

"Günümüzde yasal bekleme süresi sonunda sahibi olmayan kadavralar eğitim amacıyla tıp fakültelerine verilebilmektedir" diye devam eden açıklama, "Daha önceki yıllarda bu şekilde kadavra ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilen büyük kentlerdeki tıp fakülteleri, diğer şehirlerdeki fakültelerin kadavra taleplerinin de karşılanmasına yardımcı olmakta idi. Ancak son yıllarda açılan tıp fakültelerinin sayısının artması nedeni ile bu kaynaktan kadavra temini yeterince ihtiyacı karşılamamaktadır. Mevcut yasalarımız tıp fakültelerinde insan bedenlerinin kadavra olarak kullanılmasına engel değilse de toplumun bu konuda yeterince bilgilendirilmemesi nedeni ile vücudunu bağış olarak verebilecek insanlar da bu durumdan habersiz kalmaktadırlar. Bilindiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığımız da bu konuda tıp eğitmeni olarak bizlere destek vermekteler. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yükseköğretim Kurulumuzda bu kampanyamız içerisinde ülkemizdeki tıp eğitimine gönülden desteklerini esirgememektedirler. Kendi yakınını bir cerraha teslim eden aile bireylerinin o cerrahın-o hekimin yeterli anatomi eğitimi alıp alamadığını, alamadıysa bunun sonuçlarının toplumsal olarak her bireyde hissedileceğini vurgulamak olacaktır" ifadeleriyle son buldu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Galip Akhan Türkiye Çelebi İzmir Yerel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title