Haberler

Anlı: Plansız İşler Ağır Maliyetle Geri Döner

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, DİSİAD'ın organizasyonu ile OSB'deki Beden Mermer'i gezdi.

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ve yönetim kurulu üyeleri, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdülkadir Karavil, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri Aziz Gölcük, Aziz Odabaşı, Fadıl Oğurlu ve OSB Müdürü Mehmet Özel, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve beraberinde DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Fen İşleri Daire Başkanı Bülent Uçan, Meclis Üyesi Cihan Aydın ile sanayicilerden oluşan katılımcılar Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Beden Mermer'i gezdi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdülkadir Karavil, Diyarbakır'ın öncelikli turizm ve sanayiye önem verilerek geliştirilebileceğini söyledi. Karavil, "Sanayi geliştikçe Büyükşehir Belediyesi de gelişecek, vergi verdikçe yüzde 5'i de belediyeye gidiyor. Antep'in gelişmesine bakıyoruz, Kayseri'nin, Maraş'ın gelişmesine bakıyoruz. Belediyelere gelen paraların mutlak sureti ile nüfusa gelen paranın ondan daha fazlası vergiden de gelir. Ama maalesef Diyarbakır'da bu yok" diye konuştu. Diyarbakır'daki sanayinin yarım yamalak olduğunu marka ürünler bulunmadığını belirten Karavil, "İnsanlar buraya geldikleri zaman temkinli davranarak ürün alıyor, çünkü güvenmiyor. Bir ürünü karşıya satmak için karşı tarafın güvenmesi lazım" şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Anlı'ya geldikleri için teşekkür eden Karavil, bunun sanayiye verilen önemin bir göstergesi olduğunu söyledi. Karavil, "Diyarbakır'ın büyümesini istiyoruz özellikle sanayi ve turizmin gelişmesini istiyoruz. Turizm de sanayiden geçiyor, çünkü sanayi güzelleştikçe insanların güveni artacaktır, güvenin artmasıyla da bizim gelirimiz artacaktır" şeklinde konuştu.

BAYSAL: MEDYAYA YANSIMA BİÇİMİ ZARAR VERİYOR

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamlar Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, şehrin uzun süreden bu yana atanmış ve seçilmişler arasında bir dönem geçirdiğini belirterek, "Barışa doğru gittiğimiz yolda sancılı dönemler olacağı konusunda herkesin başka bir fikri vardır. Lakin içinde bulunduğumuz durumlar gerçek anlamda çok da kolay şekilde çözülebilecek sorunlar olmadığını hepimiz biliyoruz. Bugün barışa gittiğimiz yolda 'karakol' ve 'karekol' yapımları süreci tahrik ettiğini defalarca DİSİAD olarak vurguladık" diye konuştu. Bununla birlikte kamuoyu oluşturma adına yol kapatmaların gündeme geldiğini hatırlatan Baysal, bugünlerde kentin medyaya yansıma biçiminin turizme ve ekonomik gelişmeye zarar verdiğine işaret etti. "Yerel yönetimlerimizin kalkınma konusundaki ısrarcı tutumu bizleri fazlasıyla motive ediyor" diyen Baysal, Diyarbakır'ın daha iyi olacağına inandıklarını ve takipçisi olacaklarını söyledi.

ANLI: ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILI PLANLIYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı da, stratejik plan çerçevesinden 10 günden bu yana kent forumları düzenlediklerini belirterek, "Önümüzü görmeden, geleceği planlamadan yapılan işler sonradan size daha ağır maliyet şeklinde geri dönebiliyor" dedi. Anlı, "Önümüzdeki 5 yılı planlıyoruz ama atılan adımlar çok daha uzun vadeli sonuçlara ulaşabilir" diye konuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hizmet sınırının tüm il sınırına kadar genişlediğini belirten Anlı, "Yani 1 milyon 535 bin hektarlık bir alan ve 1 milyon 607 bin kişiden oluşan bir coğrafyadan bahsediyoruz, zaman olarak da 2014'ten bahsediyoruz neredeyiz, nerden geldik, nereye gideceğiz bunları tartışmak lazım" şeklinde konuştu.

SORUNLARIN GİDERİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATALIM

Son 15 yıl içinde Diyarbakır'ın en büyük sektörünün inşaat sektörü olduğunun altını çizen Anlı, "Ne yaparsak yapalım inşaat sektörünün oluşturduğu artı değeri istihdamın, dönüşümün hiçbir sektörde biz halen yapabilmiş değiliz" dedi. "Her yıl 18 yaşını bitiren 45-50 bin arasında gencimiz toplumsal yaşama katılıyor" diyen Anlı, şöyle devam ettik: "25 yaş ve altı 100 binlerle ifade edilen rakamlar var. Böyle bir tablo içerisinde sizin buna dönük bir arayışınız olmak durumunda. Başka şehirlerde üçüncü, dördüncü, beşinci sanayi bölgeleri oluşurken biz halen buradaki alt yapı sorunlarını çözememişsek, kanal sorununu, ulaşım sorununu çözememişsek hakikatten ciddi bir sıkıntıdır. Bunu artık bir plan çerçevesinde hazırlamamız lazım. 2014 sonuna kadar bu başlıklardan 3'te 2'sini tüketmezsek çok da umut verici bir gelişme olmaz. Biz belediye olarak bu çalışmanın içerisinde olacağız. Birinci önceliğiniz hangisi ise biz belediye olarak onun giderilmesi için bir çalışma başlatalım."

BEDEN MERMER GEZİLDİ

Toplantı sonunda OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdülkadir Karavil, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve beraberindeki katılımcılar ile birlikte Organize Sanayi'de bulunan Beden Mermer İşletmecisi M. Beşir Yılmaz'ın mermer fabrikasını gezdiler. Ziyaret sonunda M. Beşir Yılmaz'a Diyarbakır surlarının olduğu bir tablo hediye edildi.


Kaynak: Temsilci / Yerel

Organize Sanayi Bölgesi Fırat Anlı Yaşar Sarı Gölcük Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title