Haberler

Altınova Ata'sının Gelişini 79. Kez Coşkuyla Kutladı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesini Atatürk'ün ziyaret edişinin 79.yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesini Atatürk'ün ziyaret edişinin 79. yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.

Altınova'da coşkuyla kutlanılan törenler sabah saat 08.45'te beldedeki Cumhuriyet meydanındaki Atatürk anıtına çelenklerin sunumuyla başladı. Törende; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Garnizon Komutanı J. Personel Albay Mehmet Canlı, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, beldede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehir aileleri, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Ayvalık Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Altınova Belediye Başkanlığına ait çelenklerin sunumunun ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı törene katılanlarca coşkuyla okundu.

Törende konuşan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, 79 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, çıktığı bir yurt gezisinde Altınova'ya uğrayarak, beldenin o zamanlar ki 'Ayazment' olan ismini 'Altınova' olarak değiştirdiğini hatırlattı. Altınova halkının, 13 Nisan 1934'ten bu yana 79 yıldır aynı sevgi ve coşkuyla Ata'sına duyduğu hasretin saygıyla anıldığını vurgulayan Kaymakam Nalbant, "Devletin yapısı şekillenmeye başladığında esaret zincirini kıran Atatürk, 'Düşmanla savaşmaktan daha zordur' dediği, cehaletle ve fakirlikle mücadele etmeye başlamıştır. İşte bu mücadele içersinde yurdun dört bir yanını gezmeye incelemeye ve eksikleri tespit etmeye çalışmıştır.

Atatürk bu tarihten sonra da geri kalan kısacık ömründe kalkınmaya adamıştır. Altınova'lı, Ata'sının eserlerini sahiplenerek kurduğu Cumhuriyetin sadık bir bekçisi ve sevdalısı olarak kutsal bir emanet gibi sahip çıkmaktadır. Atasını bu şekilde gönüllerde yaşatmış ve her 13 Nisan'da Altınova'lılar kendilerini Ata'sının yanında hissetmiştir. Bizler; adı Atatürk tarafından konulan Altınova'da, daha çok çalışmaya, büyük önderin gösterdiği ilkeler doğrultusunda ilerlemeye, O'nun fikirlerini yaşatmaya devam edeceğiz. Önümüze mutlaka engeller çıkaranlar olacaktır. Ancak bizler, O'ndan aldığımız güçle, her engeli aşacağız. Yorulsak bile O'nu takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"BELDEMİZE ADINI ATATÜRK VERDİ"

Törende konuşan Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer ise, Atatürk'ün beldeyi ziyaret etmesinin yıldönümü nedeniyle duyduğu gururu ifade ederek, "Ülkemin onurlu insanı; bağımsızlık için, işgalci emperyalistleri yurdundan kovmak için, onların içerdeki işbirlikçilerine derslerini vermek için onca zaman savaşmış, aydınlarını, köylülerini, öğretmenlerini, öğrencilerini kaybetmişti. Ülkem pek çok şeyini bu savaşta kaybetmişti ama umudu kazanmıştı. Aydınlık yarınlara olan umudu kazanmıştı. Çünkü bir lider vardı bütün dünyanın hayran olduğu, hatta savaştığı ülkelerin komutanlarının bile saygıyla bahsettiği. Bir lider vardı, bugünleri çok önceden görmüş ve Gençliğe Hitabesinde bizleri uyarmıştı. O bir umut ışığıydı. O tek tek yanan çoban ateşlerinin ülkeyi aydınlatan meşaleler olduğuna inanıyordu. O Mustafa Kemal'di. O Atatürk'tü. Genç cumhuriyet; her alanda ilerlemeler ile dünyaya örnek olurken, onun kurucusu, ulusal bağımsızlığın ulusal onurla eşdeğer olduğuna inanan başka ülkelerin boyunduruğuna girmenin ihanet olduğu bilincini taşıyan büyük Atatürk, yurdu adım adım gezerek, savaş alanlarında kazanılan zaferin sosyal ve ekonomik alanlarda yaşatılması gerektiğini halka anlatıyordu. Yapılanlar halka inmiş miydi? Halk ne diyordu tüm yapılanlara? İşte bunları bilmek için Atatürk sık sık yurt gezileri düzenliyordu. Her gezisinde halkla birebir konuşuyordu. Onlardan yapılanların eleştirisini alıyor, yapılacakları anlatıyordu. İşte böyle bir yurt gezisi sırasında, 13 Nisan 1934 günü, İzmir'den yola çıkan Atatürk, yol üzerindeki yerleşim yerlerinden geçerek, beldemize gelmiştir. Yol boyunca gördüğü geniş ve verimli ovamız kendisinin dikkatini çekmiştir. Belki de sıcak bir yaz gününü hayal ederek, dayısının tarlasında hissetmişti kendini. Altınovalılar ile konuşması sırasında, yazın sapsarı başaklarla kaplı olarak hayal ettiği ovanın adının Altınova olması gerektiğini söyleyerek beldemizin adını Altınova olarak ulu önder koymuştur" ifadelerini kullandı.

Altınova Belediye Başkanı Sürer konuşmasında, "Bizler bugün Ata'mın adını koyduğu Altınova'da, Ata'mın devrimlerinin bayrağını dalgalandırmak için varız. Bizler hayallerimizi, umutlarımızı o sarı saçlı mavi gözlü devden aldık. Bizler umuduz. Bizler geleceğiz. Bizler birer meşaleyiz. Bugün bağımsız bir devletin vatandaşları olarak yaşıyorsak, özgür insanlarsak ve şerefli bir şekilde başımız dik dolaşıyorsak, sömürgeciliğin pençesinde değilsek ve çağdaş yaşamın gereklerini yerine getirebiliyorsak, bu topraklarda ana bağrının sıcaklığını duyuyorsak ve özgürce nefes alıyorsak, her şeyi Mustafa Kemal Atatürk ve onun önderliğinde dedelerimizin, ninelerimizin çalışma azmine borçluyuz" diye konuştu.

ATATÜRK'ÜN ALTINOVA'YA GELİŞİNİ CANLANDIRDILAR

Altınova Belediyesi Gençlik Merkezi Başkanı Özge Özavcı kürsüye geldi. Özavcı konuşmasında, gençlerle gurur duyduklarının altını çizerek, "Gururluyuz. Çünkü Atamın sarı saçlarından rengini alan buğday başaklarının kapladığı, umut veren gözlerinin rengi gibi masmavi denizi olan Altınovalıyız. Gururluyuz. Çünkü bizler; Altınova gençleri, Atamın gösterdiği yolda yılmadan ilerliyoruz. Gururluyuz. Çünkü Atamın devrimlerinin ışığını taşıyoruz geleceğe" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından; Altınova Gençlik Merkezi öğrencileri, öğretmenleri Hasan Çetin öncülüğünde hazırladıkları, Atatürk'ün Altınova'ya gelişini canlandırdı. Öğrencilerin canlandırması büyük bir heyecan ve coşkuyla izlendi. Altınova'da okullar arası resim, şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtılırken, Süleyman Atmaca adlı bir bağlama virtüözü de Atatürk'ün sevdiği türküleri seslendirdi. Tören; Altınova Belediyesi tarafından pilav ve ayran ikramıyla sona erdi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Balıkesir Altınova Ayvalık Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title