Haberler

Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde "Yükseköğretim Reformu" Çalıştayı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Kanun taslağı ile ilgili tüm bölgelerde yapılan çalıştaylarda öne çıkan eleştirilerin, görüşlerin, önerilerin belli bir format dahilinde analiz dilerek...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Kanun taslağı ile ilgili tüm bölgelerde yapılan çalıştaylarda öne çıkan eleştirilerin, görüşlerin, önerilerin belli bir format dahilinde analiz dilerek değerlendirileceğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya'nın başkanlığında Siyasi, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile Uluslararası Antalya Üniversitesi işbirliğiyle Uluslararası Antalya Üniversitesi Senato Toplantı Salonu'nda bölge üniversite rektörleri, akademisyenlerin katılımıyla "Yükseköğretim Reformu" çalıştayı düzenlendi.

Çetinsaya, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Yükseköğretim Yasa Tasarısı taslağı ile ilgili fikirleri olgunlaştırdıklarını, ilk olarak 14 Eylül'de üniversiteler arası kurulda tartışmaya açtıklarını ve oradan çıkan öneriler ışığında yeniden bir çalışma yaparak taslağı 5 Kasım'da kamuoyuna, tartışmaya açtıklarını anlattı.

Bugüne kadar çok sayıda canlı tartışma ortamı gerçekleştirdiklerini ifade eden Çetinsaya, her gün yaklaşık 300 kişiyi ağırladıkları çalıştaylar gerçekleştirdiklerini, farklı görüş ve önerileri değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve paydaşlarla toplantıların devam ettiğini bildiren Çetinsaya, "Eleştiriler, görüşler, öneriler belli bir format dahilinde tahlil ve analiz ediliyor. Analizler, daha sonra genel kurulumuza sunulacak, biz de uzun bir toplantı silsilesinde bu görüş ve önerileri değerlendireceğiz" diye konuştu.

Çetinsaya, gazetecilerin sorularını ise yanıtsız bıraktı.

-Taslak aralık ayının ilk haftasında sunulacak-

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, çalıştay arasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yükseköğretim Reformu ihtiyacı" üzerinde değerlendirme yaptıklarını söyledi. YÖK Başkanı Çetinsaya'nın başkanlığındaki toplantıya rektörlerin, YÖK üyelerinin katıldığını dile getiren Günay, neden yükseköğretimde reform ihtiyacı vardır, bunun gerekçeleri, neler yapılması gerektiği konusunda yaklaşık 2 saat süren bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya'nın yasanın ana esaslarını, ne yapmak istendiğini anlattığını ifade eden Günay, diğer konuşmacıların da yasa ile ilgili görüş ve önerilerini sunduklarını bildirdi.

Toplantıda özellikle yükseköğretim yasası taslağının getirdiği bazı yeniliklerin tartışma konusu olduğunu anlatan Günay, "YÖK'ün yapılandırılması ve üniversitelerin misyonları üzerinde konuşuldu. Bazı konuşmacılar Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilince meşruiyet konusunun daha çok önem kazanacağı, Yükseköğretim Kurulu'nun teşkilinde Cumhurbaşkanına daha çok pay verilmesi gerektiği ve YÖK'ün teşkilinde Bakanlar Kurulu yerine Meclisin üye seçmesinin daha doğru olacağı yönünde görüşler sundu" dedi.

Ayrıca üniversitelerin yapılandırılması, konsey yoluyla idare edilmesi, rektörlerin, dekanların konsey yoluyla belirlenmesi konusunun da detaylı şekilde tartışmaya açıldığını söyleyen Günay, öğleden sonraki oturumda bu konuların değerlendirileceğini bildirdi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Günay, hazırlık aşamasında olan taslağı aralık ayının ilk haftasında tamamlamayı planladıklarını kaydetti. Daha sonra taslağın hükümette, Mecliste çeşitli komisyonlarda daha uzun boyutta tartışılacağını ifade eden Günay, "Taslak ile ilgili YÖK'ün yaptığı çalışma aralık ayının ilk haftasında hükümete sunulacak. Biliyorsunuz yasaları Meclis yapıyor, YÖK'ün yaptığı Meclise bir anlamda ön hazırlık olacak. Daha sonra Mecliste, komisyonlarda detaylı bir şekilde tartışılacak" diye konuştu.

-Vakıf üniversitelerine pozitif ayrımcılık isteği-

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, çalıştayda yükseköğretimin geleceğini şekillendiren bir yasa tasarının değerlendirildiğini, önemli notların tartışıldığını dile getirdi.

İlk oturumda yükseköğretimin reforma ihtiyacı olup olmadığının tartışıldığını anlatan Göktepe, "Gerçekten yeni dünyanın kotlarıyla YÖK'te de bir reforma ihtiyaç olduğu ortak görüş olarak sunuldu" dedi.

Öğleden sonra ise yasadaki teknik konuların değerlendirileceğini bildiren Göktepe, vakıf üniversitelerinin de durumunun irdeleneceğini söyledi. Vakıf üniversitelerinin tüzel kişiliğinin muhafaza edilmesini istediklerini vurgulayan Göktepe, "Kamu işi yaptığımızdan dolayı eğitimde daha fazla vakıf üniversitelerine kısmi de olsa pozitif ayrımcılığın yapılmasını öneriyoruz. Gerek mali gerek idari açıdan..." diye konuştu.

Göktepe, yasanın yasa yapma ruhunda daha özgürlükçü, rektörlerin büyük ölçüde YÖK'ün daha koordinatör, daha strateji belirleyici ve kalite kontrollü denetim mekanizması olmasını arzu ettiğini kaydetti.

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Güncel

Antalya Üniversitesi Gökhan Çetinsaya Cihat Göktepe Durmuş Günay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title