Haberler

Türkiye'de İlk Kürtçe Tabela Asan Parti

Güncelleme:

Türkiye'de Kürdistan ismiyle ilk kurulacak 'Türkiye Kürdistan Demokrat Parti' Diyarbakır'da Türkçe ve Kürtçe tabelasını asarak bir ilke imza attı.

Türkiye'de Kürdistan ismiyle ilk kurulacak parti olan ve geçen ay İçişleri Bakanlığı'na başvurusu yapılan Türkiye Kürdistan Demokrat Parti'nin, onayı beklenmeden Diyarbakır'da Türkçe ve Kürtçe tabelasını asıldı. Partinin Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş, "Partimizin temel amacı Kürtlerin kendi toprakları üzerinde kendi kendisini yönetmesidir. Bizim nihai amacımız bağımsızlıktır" dedi.

BAKANLIK HENÜZ ONAY VERMEDİ

Bölgede bir araya gelen bir grup tarafından altyapısı tamamlandıktan sonra 3 Ocak günü İçişleri Bakanlığı'na resmi başvurusu yapılan Türkiye Kürdistan Demokrat Parti, bakanlık henüz onay vermemesine rağmen Diyarbakır'da parti genel merkezi ve il başkanlığını açarak Türkçe ve Kürtçe tabelasını astı. Yenişehir İlçesi İstasyon Caddesi'ndeki bir binanın 6'ıncı katına parti tabelasını asan partililer, İçişleri Bakanlığı'nın başvurularına henüz bir yanıt vermemesinden yakındı.

"İŞGALCİLERİ KABUL ETMİYORUZ"

Türkçe 'Biz kimsenin toprağını işgal etmiyoruz, işgalcileri de kabul etmiyoruz' anlamında Kürtçe yazının bulunduğu, liderliğini Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisinin parti bayrağı ile Kürt bayraklarının yer aldığı parti binasında ayrıca Türkiye, Irak ve İran'daki Kürt isyanlarına öncülük eden Şeyh Sait, Mahmud Barzenci, Halid Bege Cibri, Mustafa Barzani, Seyid Rıza, Kadı Muhammed ve İhsan Nuri'nin fotoğrafları dikkat çekiyor.

"ÜYE KAYDINA BAŞLAMADIK"

Türkiye Kürdistan Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, partiyi resmen kurmak için geçen ay İçişleri Bakanlığı'na başvurduklarını, bakanlığın kendilerine 2-3 gün içinde cevap vereceğini söylemesine rağmen henüz bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Kardaş, "Bakanlığı her aradığımızda bize inceliyoruz diyorlar" dedi. Kürdistan ismiyle Türkiye'de ilk kez bir parti kuracaklarını, ancak onay verilmeme ihtimalini görmedikleri için parti tabelasını astıklarını kaydeden Kardaş, "Parti resmen kurulmadığı için henüz üye kaydına başlamadık. Ama büyük ilgi göreceğimize inanıyorum. Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi ile bir ilgimiz yok. Onların direktifi veya isteğiyle de bu partiyi kurmadık. Ama Irak Kürt bölgesi ise eskiden beri kardeşiz, dostuz" dedi.

NİHAİ HEDEF BAĞIMSIZLIK

Partinin temel hedefinin Kürtlerin bağımsızlığı olduğunu da dile getiren Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş, "Partimizin temel amacı Kürtlerin kendi toprakları üzerinde kendi kendisini yönetmesidir. Bizim nihai amacımız bağımsızlıktır. Ancak Kürt bölgesinde bağımsızlığın istenip istenmediğiyle ilgili henüz bir araştırma yok. Bağımsızlık isteyenlerin oranını tespit edebilmek için bir referanduma ihtiyaç var. Ancak, Kürtlerin yıllardır bağımsızlık istediğini biliyoruz" dedi. Bölgenin en güçlü partisi olan ve bir çok belediye'yi elinde bulunduran BDP ile aralarında bir sorun olmadığını da kaydeden Kardaş, "demokrasiye ve insan haklarına inanıyorsak herkesin özgür şekilde kendi görüşünü söylemelidir. BDP'liler de arkadaşlarımızdır. Onların da kendine göre bir görüşü vardır" diye konuştu.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Demokrat Parti Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (17)

ŞARKLIforever_90_90@hotmail.com:

haberde kürtlerin bağımsızlık isteyip istemediği yazılıyor bir kürt olarak ne bağımsızlık nede özerklik istemiyorum. ben şu andaki mevcut Türkiye sınırlarında herkesin eşit ve demokrasi içerisinde birlikte yaşamalarını istiyorum. benim gibi düşünen kürtlerin sayısının sizin gibi düşünenlerden çooook daha fazla olduğunu düşünüyorum. onun için sizin gibi düşünmeyenelerin isteklerine de saygı göstereceğinizi bu tür dönüşü olmayacak bölücülük adımlarından vaz geçeceğinizi umuyorum.

15
25
yanıtYanıtla
ŞARKLIforever_90_90@hotmail.com:

benim yorumumu beğenmeyenler bir daha okusunlar çünkü ben kötü bir şey yazmadım haaa buna rağmen beğenmeyen olursa kötü niyetlidirler kötü niyetlerinden ısrar ediyorlar

yanıt0
yanıt0
psv eindhovenad09@live.nl:

Sahsen Kürdistan kelimesi ile bir sorunum yok. Osmanli'da bu bolgeye bu ad veriliyordu. Ayrica Kürtlerin AKP ve BDP (devlet ile PKK) arasinda secim yapmak zorunda birakilmamasi iyi bir gelisme.

6
22
yanıtYanıtla
psv eindhovenad09@live.nl:

Hayir BDP'li degilim. Nerden cikardin?

yanıt0
yanıt0
Sancar Hansancarhan@hotmail.de:

Özgür görüsmü.ben Türk olarak ne yazdigini bilmek istiyorum kardesim T.C topralarinda,demokrasiymis ,insan haklariymis.Onaylanmamis bir parti yasadisidir,müdahale edilmelidir.Ben bunlarin iyiniyetli olduklarini zerre kadar inanmiyorum

20
4
yanıtYanıtla
tek türkiyeasd@mynet.com:

ne kadar taviz verilecek daha ...

12
5
yanıtYanıtla
KELkkkk@hotmail.com:

Yakında kekocu yazı denilen şeyler indirilir. Bu insanların karakteri bozuk, insan sayılan bu nesneler en azından Türkçe yazılı tabelanın daha büyük punto ile yazılmasını düşünebilirlerdi. Burası Türkiye Cumhuriyeti.

11
5
yanıtYanıtla
SANCAR HANsancarhan@hotmail.de:

Haklisin gardas ,bunlarada kürtfasistleri derler.eger T.C adina ve yaninda politika yapmak isteseler baska hareket ederlerdi,demekki öyle bir niyet yok

yanıt0
yanıt0
resmi dil olamazmgazi06@hotmail.com:

İsteyen öğrenmek istiyorsa kurs şeklinde Kürtçe öğrensin. Ama dil olarak Güneydoğu’daki kardeşlerimize Türkçe öğretmemek azmi varsa, “Sadece Kürtçe öğreneceksiniz” denilirse bu zaten samimiyetsiz, iyi niyetli olmayan bir hareket. Belli, bölme amaçlı olduğu belli. Bölgede resmi dili Kürtçe yaparsan böldün gitti Türkiye'yi Allah esirgesin. Net yani, kültürünü ayırmak istiyorsun, her şeyini ayırmak istiyorsun. Kürdü Kürt yönetsin, Türk'ü Türk yönetsin, Çerkez'i Çerkez yönetsin dersen paramparça edersin Türkiye'yi.

10
2
yanıtYanıtla
SA-JASeda77@msn.com:

KURTLAR VADİSİ - KÜRTLER VADİSİ olacak....

1
11
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title