Haberler

Türk Sineması Yabancı Sinemalarla Yarışacak

Türk sineması yabancı sinemalarla yarışacak 54. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde bu yıl tek kategoride yarışma düzenlenecek Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel: "Türk sineması yabancı sinemayla aynı kategoride yarışacak" "Ulusal ve uluslararası film yarışmasını...

Türk sineması yabancı sinemalarla yarışacak

54. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde bu yıl tek kategoride yarışma düzenlenecek

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel : "Türk sineması yabancı sinemayla aynı kategoride yarışacak"

"Ulusal ve uluslararası film yarışmasını birleştirerek daha güçlü bir yarışma programını gerçekleştireceğiz"

"Böylece Türk sinemasının uluslararası yarışmayla dünyaya açılımını daha güçlü şekilde desteklemiş olacağız"

ANTALYA - Bu yıl 54'üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Film Festivali'nde Turkiye'deki film endüstrisiyle dunya film endüstrisi tek bir platform içerisinde yarışacak. Dünyaca ünlü 2 önemli isimle yönetimini güçlendiren festivalde Türk sinemalarının dünyaya açılımını güçlendirilmesi hedefleniyor.

Bu yıl 21-27 Ekim 2017 tarihleri arasında 54'üncüsü gerçekleşecek olan Uluslararası Film Festivali'nin tanıtımı için basın toplantısı düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Türel'in festivalin ilk sürprizi olarak tanıttığı iki önemli isim ise festival yönetiminde yer alacak.

2 önemli isim yönetime dahil edildi

Toplantıda Antalya'yı uluslararası düzeyde "sinema dostu bir şehir" olarak da tanıtmayı hedefleyen festivalin artistik direktörlüğünü, Avrupa'da pek çok festivalin yonetiminde yer alan, uluslararası alanda sayısız basarıya imza atmış film yapımcısı Mike Downey, danışmanlığını ise kultur-sanat girişimcisi ve Saraybosna Film Festivali direktörü Mirsad Purivatra üstlenecek. Festivalin uluslararası alanda bir marka haline dönüşen en onemli unsurlarından biri olan Antalya Film Forum'un direktorlüıünü ise, üç yıldır olduğu gibi, uluslararası film projelerine imza atan Altın Palmiye ödüllü film yapımcısı Zeynep Atakan üstleniyor.

"Türk sineması yabancı sinemayla aynı kategoride yarışacak"

Film festivali hakkında gazeteciler açıklama yapan Türel, daha önce ulusal ve uluslararası olarak iki kategoride yapılan yarışmaların, bu yıl tek kategoride olacağını kaydetti. Türel, "İlk dönemlerden beri önemli hedefleri ortaya koyduk. Antalya gibi bir şehir, iddiasını sürekli olarak daha güçlü bir şekilde büyütmek durumandadır. Bu yıl festivali tamamen yarışma bölümünü uluslararası bir hale dönüştürüyoruz. Bu adımlarımızı dünya sinemasından iki önemli ismi ile atıyoruz. Biliyorsunuz bizim ulusal ve uluslararası kategorilerde 2 yarışmamız vardı, artık film festivalimizin yarışma kısmı uluslararası nitelikte ve tek olacak. ikisini birleştirmiş olacağız. Bu çerçevede 54. yılımızda yeni bir adım atarak Antalya Film Festivalimizi tamamen uluslararası film yarışması ile birlikte farklı bir noktaya taşıyoruz. Ulusal ve uluslararası film yarışmasını birleştirerek daha güçlü bir yarışma programını gerçekleştireceğiz. Uluslararası yarışmanın içerisinde ulusal sinemamızın başarılı örnekleri de doğal olarak yer alacaktır. Bunun sayısı şu anda kaliteli film sayısına göre belirlenecektir. Tek yarışmaya yerli ve yabancı filmler katılacak. Böylece Türk sinemasının uluslararası yarışmayla dünyaya açılımını daha güçlü şekilde desteklemiş olacağız" dedi.

"UNESCO Yaratıcı Film Şehirleri Ağına başvurumuzu yaptık"

Amaçlarının Antalya'yı sadece festival şehri olmasından öte küresel sinema endüstrisinin merkezlerinden biri haline getirmek olduğunu belirten Türel, "Bunun için festivalimizin uluslararası boyutunu güçlendirmenin dışında Antalya'da film yapımlarına da destek vermeye başladık. Bu kapsamda hedeflerimizden biri Boğaçay film platosu ve sinema vadisi kurmak. Hedeflerimiz doğrultusunda bu yıl diğer yeniliğimiz UNESCO yaratıcı film şehirlerine ağına başvuruyu gerçekleştirdik. Yaratıcı şehirler ağına edebiyat, geleneksel sanatlar, tasarım, müzik gastronomi gibi alanlarda katılım sağlanıyor. Ülkemizden sadece gaziantep gastronomi alanında bu katılımı sağlamış. Biz de Antalya markasının, turizminin yanında uluslararası kültür ve sanat markası olması için UNESCO Yaratıcı Film Şehirleri Ağına başvurumuzu yaptık. Şu ana kadar dünyada UNESCO tarafından tescillenen8 yaratıcı film şehri bulunmaktadır. Antalya'da yaratıcı şehirleri arasına girdiğinde yaratıcı şehirlerle bilgi paylaşımı, yaratıcılığı ve kültürel enstitüleri ortaklıklar ağına da katılmış olacaktır. Sinema alanında daha fazla işbirliği ve tanıtım imkanını bulmuş olacağız" şeklinde konuştu.

Çocuklar için sinema bölümü ilave edildi

Uluslararası yarışmada dünya sinemasında ustaların eserlerinden oluşan seçkiler yer alacağını ifade eden Türel, sinemaseverlerle Türkiye ve dünyadan 2 ustanın filmlerine yer verileceğini söyledi. Festivalde ayrıca çocuklar için sinema bölümünü de ilave ettiklerini kaydeden Türel, "Bu sadece Antalya'nın çocuklarını ve gençlerini hedef alıyor. Dünya sineması örnekleriyle çocukların vizyonlarını geliştirmeye sanat ve sinema ile sıkı bağlar kurmalarına atölye ve sohbetler de bu bölümde yer alacak. Yemek ve gastronomi bölümü olacak. Altın portakal geleneklerini yaşatmaya devam edeceğiz. Kortejimiz gala gösterimleriyle Antalya'nın sinema şehri kimliğini yine güçlü şekilde devam ettireceğiz" dedi.

"Film festivalleri fikirlerin projelerin çok erken evrede fark edildiği bir alan"

Antalya Film Forum'un Direktörü Zeynep Atakan ise, 3 yıl önce Türkiye'de başlattıkları film forumunun, kendisi için 'keşke Türkiye'de olsa dediği bir forum olduğunu söyledi. Film endüstrinin sorunları ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Atakan, "Artık film festivalleri sadece yarışmalarla ödül dağıtmıyor, film festivalleri fikirlerin projelerin çok erken evrede fark edildiği bir alan. Bizim için ilk yıl gerçekten çok başarılı sonuçlar aldığımız bir yıldı. İkinci yıl biraz daha büyüttük. Üçüncü yıl ise biraz daha büyüttük ama talepler artmaya başladı. Endüstride başvuran 500 projeye de dokunduk. Hatta form bittikten sonra bile iletişimimizi koparmadık" dedi.

"Türk filmlerinin büyük isim olmasını istiyoruz"

Antalya Film Festivali Danışmanı Mirsad Purivatra sinemadaki 23 yıllık bir deneyimini olduğunu ve Antalya'yı çok sevdiğini söyledi. Ana hedeflerinin bir filmin sanat olarak gösterilmesi ve Antalya halkının bunu benimsemesi olarak gösteren Purivatra, "Herkes Antalya'yı biliyor. Hem Avrupa'da hem dünyaya tanınan turistik bir yer. burayı tanınan bir festival şehir yapma imkanımız var. buradan bir hedefle başlamamız gerekiyor bence bu da kalite.Burada çocukların sinemaya gelmesini istiyoruz. Oradan ilham almasını istiyorum. Türk filmlerinin büyük isim olmasını, en yüksek sınıftaki dünyada yönetmenlerin, filmlerin istiyoruz. Burada yeni bir neslimiz var" dedi.

"Türkiye'den hikayelere ihtiyacımız var"

Düzenlenen film forumuyla Türk sinemasının Avrupa ve dünya ile rekabet edebilmesine imkan tanındığına dikkat çeken Purivatra,"Türkiye'den hikayelere ihtiyacımız var. Türk filmlerinin çok saygı duyulan filmler olması gerekiyor. İyi filmlerin gösterilmesi gerekiyor. Sinemaya gidilmesi için eğitim verilmesi gerekiyor ve Yabancıların da Antalya'ya gelmesini sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Antalya Film Festivali yeni buluşların olabileceği bir yer"

Antalya Film Festivali'nin dünya sinemasına ulaşmasını istediklerini söyleyen Antalya Film Festivali Artistik Direktörü Mike Downey ise, "Dünyadan en iyi sinemacılara ulaşmamız gerekiyor. Bizim en önde gelen amacımız film yapımcıları ile seyirci arasındaki iletişimi kurmak, aracı olmak. Antalya Film Festivali yeni buluşların olabileceği bir yer. Yani film ve sinemanın araştırılacağı bir yer olabilir ve 21. yüzyılda yeni filmler çok iyi filmler bulabiliriz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Menderes Türel Türkiye Antalya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title