Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki savaş sonrası planı ortaya çıktı

Güncelleme:

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki savaş sonrası planı ortaya çıktı. Planda İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'dan gelen tehditleri engellemek amacıyla Ürdün'ün batısındaki tüm alan üzerinde "güvenlik kontrolünü" sürdüreceği belirtildi. Planda ayrıca Gazze'nin yeniden inşasının bölgenin silahsızlandırılmasından sonra başlayacağı ve BM kurumlarının kapatılacağı da yer aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hazırladığı savaş sonrası plana göre İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze de dahil olmak üzere Ürdün'ün batısındaki tüm topraklar üzerinde "güvenlik kontrolünü" sürdürecek. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise Netanyahu'nun planına sert tepki göstererek, planı "Gazze Şeridi'nin resmi olarak yeniden işgal edilmesi" olarak nitelendirdi.

Gazze Şeridi'ne 140 gündür saldırılarını sürdüren İsrail'in savaş sonrası planı ortaya çıktı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş sonrası Gazze'nin yönetimine ilişkin ilk resmi planını güvenlik kabinesi üyelerine sundu. Netanyahu'nun planına göre İsrail, Hamas ve İslami Cihad'a ait askeri kapasite ve altyapının yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'deki "tüm güvenlik tehditlerinin ortadan kaldırılması" hedeflerine ulaşana kadar Gazze'deki savaş devam edecek. Savaş sona erdiğinde ise Gazze, "terörizmi destekleyen ülke veya kuruluşlarla bağlantısı bulunmayan yerel yetkililer" tarafından yönetilecek.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki savaş sonrası planı ortaya çıktı

GAZZE ASKERDEN ARINDIRILACAK

Netanyahu'nun planına göre İsrail, savaşın sona ermesinin ardından "radikalleşmeyi engelleme" konusunda tecrübeli Arap ülkeleriyle iş birliği yaparak Gazze'deki tüm eğitim kurumlarına, dini ve sosyal kurumlara yönelik bir "radikalleşmeden arındırma planı" başlatacak. Plan kapsamında Gazze tamamen askerden arındırılacak. Gazze'nin yeniden inşasına askerden arındırılma sürecinin tamamlanması ve "radikalleşmeden arındırma süreci"nin başlamasının ardından izin verilecek.

GAZZE'NİN GÜNEY SINIRINI KAPANACAK

Netanyahu'nun planında İsrail ordusunun "terör faaliyetlerinin" yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Gazze'ye müdahale etme özgürlüğünün süresiz olarak devam edeceği belirtildi. İsrail, Gazze Şeridi'nin Filistin tarafında tampon bölge kuracak ve "güvenlik ihtiyacı olduğu sürece" bulundurmayı sürdürecek. İsrail, ABD'nin desteği ile Mısır'la iş birliği yaparak Mısır ile Gazze arasındaki sınırı imkanlar çerçevesinde güneyden kapatacak.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki savaş sonrası planı ortaya çıktı

BM KURUMLARI KAPATILACAK VE İSRAİL ÜRDÜN'ÜN BATISINDA GÜVENLİK KONTROLÜ YAPACAK

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'dan gelen tehditleri engellemek amacıyla Ürdün'ün batısındaki tüm alan üzerinde karadan, havadan ve denizden "güvenlik kontrolünü" sürdürecek. Plana göre bölgedeki Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı kurumlar kapatılacak ve yerine farklı uluslararası yardım kuruluşları açılacak.

Netanyahu planında, kalıcı bir çözüme yalnızca taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla ulaşılabileceğini, İsrail'in her türlü uluslararası dayatmayı reddettiğini ifade etti. Planda ayrıca Filistin devletinin tek taraflı tanınması "teröre karşı ödül" olarak nitelendirilerek, İsrail'in buna karşı çıkmaya devam edeceği belirtildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki savaş sonrası planı ortaya çıktı

"İSRAİL'İN PLANLARI BAŞARISIZLIĞA MAHKUM"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh ise yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun önerisinin veya İsrail'in Gazze'deki coğrafi ve demografik gerçekleri değiştirmeye yönelik herhangi bir planının başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi. Gazze'nin yalnızca bağımsız bir Filistin devletinin parçası olabileceğini belirten Rudeineh, "Dünya, gerçekten bölgede güvenlik ve istikrar istiyorsa, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline son vermeli ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletini tanımalıdır." dedi.

"NETANYAHU'NUN PLANI 'SOYKIRIMI SÜRDÜRME' GİRİŞİMİDİR"

Netanyahu'nun planını kınayan Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise söz konusu plan, Gazze Şeridi'nin resmi olarak yeniden işgal edilmesi ve İsrail'in Filistin toprakları üzerindeki kontrolünü dayatma girişimi olarak nitelendirildi. Bakanlık açıklamasında, "Bu, halkımıza karşı soykırımı sürdürmeye yönelik bir plan ve zorla yerinden etme planının uygulanması için daha fazla zaman kazanma girişimidir" ifadesi kullanıldı. Netanyahu'nun önerilerinin savaşın durdurulmasına, mahkumların ve rehinelerin serbest bırakılmasına, Filistin devletinin kurulmasına yönelik uluslararası çabaları engellemeye karşı açık bir manevra olduğu belirtildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki savaş sonrası planı ortaya çıktı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi ve diğer Batılı ülkeleri, bağımsız Filistin devletini tanımaya, Filistin'in BM üyesi olmasına izin vermeye ve işgali sona erdirmek amacıyla uluslararası bir barış konferansı düzenlemeye çağırdı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Batı Şeria İsrail Gazze Ürdün Uluslararası İlişkiler Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (11)

Export 86:

Koca dünyada bu zülme yeter diyecek bir delikanlı ülke lideri çıkmadı

144
2
yanıtYanıtla
Onemli Degil:

Var Ya...Ama Sadece Diyor.

yanıt16
yanıt8
Yasef Behar:

Liderlikle alakası yok. Güçle alakalı hemde askerî güç degıl ekonomı , ilim, bilim. Bızler bırbırımızle uğraşırken bunlar kısa zamanda o ufacık ülkede mecızeler yaratmışlar. Elımızdekı telefondan tut bır çok şeyde çağ açmışlar. Sen gıt bunlara 7 ekımde saldır bır sürü esır al. Israel bırakırmı peşini. Bu Hamas hiç mi beyni yoktu ??? Sanmıyorum beynı olduklarını savaş alanını sıvıl halkın içinde kurmuşlar 340 kılometre uzunluğunda tünellerle her ev roket atma rampası bınlerce roket buralardan atıldı olan sıvıl halka oldu zaten üzüldüğüm tek şeyde budur

yanıt2
yanıt5
Abdullah Deyerli:

Katillerin bahanesi yalanı ve taraftarı bitmaz dünyanın kuralı ve yöneticileri malasef böyle

43
1
yanıtYanıtla
BUĞRA EMRECİKSİN:

Bu Dünya sana da kalmayacak iblis Netanyahu, firavunlar nasıl geberdiyse sende gebereceksin bakalım toprak altında ne hesap vereceksin...

7
0
yanıtYanıtla
Halil Yarbaşı:

Bunu yazın bir kenarıya İsrali en sonunda Türkiye yok edecek

7
0
yanıtYanıtla
Hasan Aykuş:

Almış arkasına ABD, İngiltere ve avrupa ülkelerinden bazılarını bol keseden plan yapıyor. Biliyor Filistinin arkasında da doğru düzgün kimse yok. "Ne kadar müslüman öldürürsem ve ne kadar toprak kazanırsam kâr diyor.

7
0
yanıtYanıtla
murat:

İslam ülkeleri bu katilere sesiz kaldı ya en büyük hata o oldu şimdi siyonistler istediklerini tamamrn yapacaklar

5
0
yanıtYanıtla
Ebu Huzeyfe:

İsrail yok edilmeden huzur haram bu dünyaya

4
0
yanıtYanıtla
Serkan Gunduz:

Sözün özü buralaır benim kontrolümde deyip israili yerleşirecek geriye kalan filistinlileride peyder peyi parasıla dğer ülkelere gönderecek

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title