Haberler

Kılıçdaroğlu: 'Millet İttifakı iktidarında dar gelirli vatandaşı yuva sahibi yapacağız'

Güncelleme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yeni nesillerin ev sahibi olamadığını belirterek, Millet İttifakı iktidarında TOKİ'nin asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, dar gelirli vatandaşlar için uygun ödemeli koşullarla konutlar yapacaklarını belirterek, beş yılda sosyal konutların sayısını tam dört katına çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sevgili halkım, bu aralar hepimizi mahveden, darmadağın eden, soframızdaki ekmeğimizden eden kiralar konusu var. Tabii asıl sorun, Türkiye'nin kangren olmuş barınma sorunu. 2002'de nüfusun yüzde 75'i ev sahibiyken, bugün bu oran yüzde 55'e düştü. Millet İttifakı iktidarında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanacak. Bu kapsamda Türkiye'de asgari ücretle geçinen dar gelirli vatandaşı yuva sahibi yapacağız" dedi.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından 'Kiralar' başlıklı bir video yayınladı. Kılıçdaroğlu, açıklamasında kira ve barınma sorunlarına değinerek, yeni nesillerin ev sahibi olamadığını belirtti.

'YENİ JENERASYONLAR ASLA EV SAHİBİ OLAMIYOR'

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışlara tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Sevgili halkım, bu aralar hepimizi mahveden, darmadağın eden, soframızdaki ekmeğimizden eden kiralar konusu var. Tabii asıl sorun, Türkiye'nin kangren olmuş barınma sorunu. 2002'de nüfusun yüzde 75'i ev sahibiyken, bugün bu oran yüzde 55'e düştü. Görüyor musunuz, şu korkunç durumu? Yeni jenerasyonlar asla ev sahibi olamıyor. Konut fiyatlarındaki artış, doları ikiye katladı. Maaşlarına sahte enflasyon rakamlarının bile altında zam alan çalışanların, hele milyonlarca asgari ücretlinin ev sahibi olması mümkün değil, hayal. Bir yıl içinde kiralar, yüzde 197 arttı. Asgari ücret 8 bin 500 lira iken; bir evin kirası ortalama 7 bin 400 liraya çıktı. Bütün bir ay gece gündüz çalış, yüklen yüklen yüklen sonra kazandığın üç kuruşun 2'si kiraya gitsin. Bu Erdoğan kapitalizminin altında böyle ezil. Türkiye'de evlenme yaşının yükselmesinden dem vuran saraylının bu gençler, bu kiraları nasıl ödeyecek sorusuna yanıtı yok. Çünkü, sorunu yaratan kendisi" ifadelerinde bulundu.

'TOKİ'Yİ KONUT DIŞINDA BEŞLİ ÇETELERE KAYNAK AKTARMAK İÇİN BAŞKA İŞLERDE KULLANDILAR'

Konut sektörünün rant alanına dönüştürüldüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, "Çetelere buradan gelir ve servet transferi yaptılar. Çeteler sevinirken, halk anayasal hakkı olan barınma hakkından dahi yoksun bırakıldı. Bakın, dramatik bir rakam söyleyeyim size. 1984- 1999 arasındaki 15 yılda 1 milyon 139 bin 99 konut yapan TOKİ, son 20 yılda 506 bin 861 konut yaptı. Sizce neden konut sayısı bu kadar düşük? Çünkü TOKİ'yi konut dışında beşli çetelere kaynak aktarmak için başka işlerde kullandılar. Açıkça söylemek gerekirse orta sınıfı, hele hele yoksulları resmen unuttular. TOKİ'yi de nefessiz bıraktılar" dedi.

'UYGUN ÖDEME KOŞULLARI SAĞLANACAK'

Kılıçdaroğlu, dar gelirli vatandaşlar için uygun ödemeli koşullarla konutlar yapılacağını belirterek, "Konut, barınma, kira krizini çözmek için 'İkinci Yüzyıl Programı'nı geliştirdik. Millet İttifakı iktidarında TOKİ asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanacak. Bu kapsamda Türkiye'de asgari ücretle geçinen dar gelirli vatandaşı yuva sahibi yapacağız. Halk konutta oturan vatandaşın kirası asgari ücretin yüzde 20'si olacak. Ödenebilir konutta ihtiyaç sahiplerinin gelir durumlarına ve hane halkı büyüklüğüne uygun ödeme koşulları sağlanacak. Nihai hedef, beş yılda sosyal konutların sayısını tam dört katına çıkarmak. Devlet, yerel yönetimlerle altyapısı tamamlanmış arsa üretecek, evi olmayan vatandaşlara uygun ödeme koşulları ile sunacak" ifadelerinde bulundu.

'ÜLKEMİZDE EV SAHİPLİĞİ YENİDEN YÜZDE 75'LERE GELECEK'

Barınma sorunu çözülmeden yabancılara konut satılmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Son olarak da ister ayrımcı desinler ister ırkçı desinler ne derlerse desinler. Halkımızın barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile konut satın alamayacak bu ülkede. Halkımın barınmak için ihtiyaç duyduğu gayrimenkulün zerresini yabancıya koklatmayacağım. Bu rezilliğe de son verilecek. Artık kimse, kendi yurdunda garip, öz vatanında parya olmayacak. Bir de tüm bunların üstüne sığınmacıları, iki sene içinde kendi ülkelerine uğurlandığımda fiyatlar dengeyi bulacak. Ülkemizde ev sahipliği yeniden yüzde 75'lere gelecek. Kalın sağlıcakla" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı Sosyal Konut Twitter Politika Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Bakmadan Geçme

Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı!
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title