Haberler

Necip Fazıl'a Vefa

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) ortaklaşa düzenlediği “Necip Fazıl Kısakürek’i Anma Programı” Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ŞEHİRDER) ortaklaşa düzenlediği " Necip Fazıl Kısakürek'i Anma Programı" Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Programa halk yoğun ilgi gösterdi. Salon erkenden dolunca birçok vatandaş programı ayakta izledi. Programın ŞEHİRDER adına açılış konuşmasını yapan ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, yaşadığı çağda tek başına bir nesil olan Maraşlı Necip Fazıl'ın kendi ifadeleriyle ikinci memleketinin Erzurum olduğunu hatıralarından yola çıkarak anlattı. Başkan Ertaş, programın hazırlanmasında verdiği sınırsız desteği hatırlatarak, göreve başlayalı çok kısa bir süre olmasına rağmen STK'lara verdiği destekle kamuoyunun takdirini kazanan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e teşekkür etti.

Büyükşehir Belediyesi adına açılış konuşması yapan Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu ise Necip Fazıl'ın hayatının çilelerle dolu olduğunu, aristokrat bir çevreden gelmesine rağmen Müslümanlığı ve inandığı değerler uğruna birçok sıkıntıyı davası uğruna göğüslediğine dikkat çekerek panelistlere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Açılış konuşmalarından sonra Necip Fazıl'ın kendi ses ve görüntüsünden hayat hikayesi videosu salondaki izleyicilerden alkış aldı. Abdullah Çelik'in okuduğu "Muhasebe" şiirinin ardından oturum başkanlığını Doç. Dr. Rıdvan Canım'ın yaptığı panele geçildi.

Panelin ilk konuşmacısı 1987'den beri yayımlanan edebiyat dergisi Yedi İklim'in kurucusu Ali Haydar Haksal "Büyük Doğu Dergisi ve Düşünce Serüveni" başlıklı sunum yaptı. Hayatının iyi analiz edildiğinde düşünce dünyasının hayatı boyunca bütünlük gösterdiği Necip Fazıl'ın, Abdülhakim Arvasi ile tanıştığı 1934'ten önce de - şiirlerinden örnek vererek- Müslüman ve inanmış bir adam olduğuna dikkat çekti. Büyük Doğu dergisinin düşüncenin teke indirilmeye çalışıldığı rejimin baskısı altında iman ve dava samimiyetiyle aralıklarla 1943 - 1978 tarihleri arasında yayınına devam ettiğini söyledi. Haksal, Necip Fazıl'ın Büyük Doğu'daki yazıları nedeniyle sık sık hapis cezası aldığını ve davası uğruna ekonomik güçlüklerle dergiyi ayakta tutmaya çalıştığını ifade etti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Yedi İklim dergisi kurucularından Osman Bayraktar ise "Necip Fazıl ve Tarih" başlıklı bir sunum yaptı. Türklerin tarih yazımındaki evrelerini sıralayan Bayraktar, bilhassa Tanzimat'tan sonra hakim rejimin kendi ideolojisini destekleyecek tarih tezlerini öne çıkardığını, tarih yazımı marifetiyle resmi ideolojinin dayatıldığı bir dönemde Necip Fazıl'ın aslında herkesin bildiği; fakat bilinmezlikten gelinen ve üzeri örtülen hakikatleri "Ulu Hakan Abdülhamit, Vatan Haini Değil Büyük Vatan Dostu Vahidüddin ve Son Devrin Din Mazlumları" gibi kitaplar yazdığını söyledi. Necip Fazıl'ın "İnanmıyorum bana öğretilen tarihe" mısrasında olduğu gibi tarihçi değil bir dava adamı olarak bu kitapları yazdığına dikkat çekti.

Panelin son konuşmacısı Prof. Dr. Erdoğan Erbay ise "Bir Dava Adamı Necip Fazıl" başlıklı sunumunda şiirlerinden örnekler vererek Necip Fazıl'ın büyüklüğünü herkesin sustuğu zaman konuşma cesaretini göstermesinden aldığını söyledi. Necip Fazıl'ın söylediklerini bugün ifade etmenin sıradan olduğunu; ancak onun yaşadığı şartlar dikkate alındığında davasının daha iyi anlaşılacağını vurguladı. Prof. Dr. Erbay son zamanlarda ülkedeki hakim düşünce sistemini itibarsızlaştırmak için Necip Fazıl'ın sistemli bir şekilde itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını, onun hakkında ortaya konulan iddiaların o günün büyük fotoğrafı içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Panel, izleyicilerin sorularının panelistler tarafından cevaplanmasıyla sona erdi.

Programın sonunda Ali Haydar Haksal'ın plaketini ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Doç. Dr. Rıdvan Canım'ın plaketini Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Kiremitçi, Osman Bayraktar'ın plaketini Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanı Mehmet Emin Öz, Prof. Dr. Erdoğan Erbay'ın plaketini de ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş verdi. Program çıkışında programa katılan izleyicilere Necip Fazıl'ın levha şeklindeki "Gençliğe Hitabesi" armağan edildi. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Necip Fazıl Kısakürek Ali Haydar Haksal Murat Ertaş Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title