Haberler

Kayıp Yakınları Bu Hafta Orhan Yakar İçin Oturdu

Güncelleme:

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminin 254'üsü gerçekleştirildi.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi 254'üncü haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti.

Oturma eylemine İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, MEYA-DER, Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği üyeleri, işçi sendikaları temsilcileri, KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı. Bu haftaki oturma eylemine Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri katılarak kayıp yakınlarına destek verdi.

Üzerinde "Onlar Bir Gece Ansızın Evlerinden Alındılar ve Bir Daha Geri Dönmediler" yazılı pankartın açıldığı ve kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde Kürtçe bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 254 haftadır kayıpların bulunması, faillerinin yargılanması için mücadele ettiklerini belirterek, ancak tüm çabalarına rağmen halen istenilen bir sonuç elde edemediklerini söyledi.

"YILLARCA SÖYLEDİKLERİMİZİ VALİ İTİRAF EDİYOR"

Her bir kayıp hikayesi anlattıklarında, bu kayıpların sorumlularının devlet yetkilileri olduğunu ısrarla söylediklerini kaydeden Bilici, "Son olarak Şırnak'ta 1991-93 yılları arasında valilik yapan Mustafa Malay, bir gazeteye verdiği demeçte bizleri doğrulamaktadır. Vali Malay açıklamasında, Şırnak bölgesindeki sivil katliamların merkezi hükümetin bilgisi dahilinde bölgedeki askeri güçler tarafından yapıldığını itiraf etmiş. O dönemin Şırnak bölge komutanı Mete Sayar, valiye açıkça 'kadın da olsa, çocuk da olsa kimseyi affetmeyeceğiz' diyor. Vali diyor ki; çocuklar gözlerimin önünde öldürüldü. Bakın işte, yıllarca söylediklerimizi devletin eski bir valisi çıkıp itiraf ediyor" dedi.

'KATİLLER YARGILANMAK YERİNE ÖNEMLİ GÖREVLERE GETİRİLİYOR'

Bu katliamları yapanların kimler olduğunun açık olduğunu ve bu katliamların bugüne kadar geldiğini kaydeden Bilici, "Son olarak Yüksekova'da 3 insanımız katledildi ve bunların katilleri yargılanmıyor. Eğer istenmiş olsaydı kısa bir sürede bu katiller ortaya çıkarılıp yargılanabilirdi. Nasıl ki, 24 saat içerisinde çok sayıda emniyet mensubu görevden alınabiliyorsa, bu olayları işleyenler de 24 saat içerisinde ortaya çıkarılabilirdi. Oysa ki, Kürtleri katledenler bırakın yargılanmayı, vali yapılıyor, milletvekili yapılıyor, belediye başkanı yapılıyor. Devletin önemli organlarının başına getiriliyor" diye konuştu.

BARIŞ ANNELERİ AÇLIK GREVİNE BAŞLIYOR

Bilici'nin ardından konuşan Diyarbakır Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Nevriye Kaçar, Barış Anneleri olarak yıllardır barış ve özgürlük istediklerini belirterek, ancak AKP hükümetinin ısrarla seslerini duymadığını dile getirdi. Binlerce insanın kaybedildiğini, faili meçhul şekilde katledildiğini belirten Kaçar, buna rağmen barış ve özgürlük istediklerini söyledi. Kaçar, kayıpları bulunana ve katledilenlerin sorumluları ortaya çıkarılana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.
Kürt siyasetçilerin ve toplumun çeşitli kesimlerinin 'KCK' adı altında tutuklanarak cezaevlerine konulduğunu belirten Kaçar, cezaevindeki BDP'li milletvekillerinin serbest bırakılmamasına tepki gösterdi. Kaçar, tepkilerini ortaya koymak için Barış Anneleri İnisiyatifi olarak 24 Aralık'ta açlık grevine başlayacaklarını açıkladı.

"BURADA BULUNAN İNSANLAR ELLERİNDEKİ FOTOĞRAFLARLA BİR CAN TAŞIYORLAR"

Kaçar'ın ardından oturma eylemine katılarak kayıp yakınlarına destek veren İHD İnsan Hakları Akademisi Başkanı Hüsnü Öndül, insanın değerli bir varlık olduğunu belirterek, "Burada bulunan insanlar ellerindeki fotoğraflarla bir can taşıyorlar. Her devlet vatandaşının yaşam hakkını korumak zorundadır. Burada fotoğraflarını gördüğünüz, sayıları binleri bulan insanlar yaşam hakları ihlal edilen insanlardır. Bu insanların yaşam haklarını ihlal eden güvenlik görevlileri hakkında soruşturmalar açılması ve suçlu bulunanların cezalandırılması gerekir. Cezalandırılmıyorlarsa bir cezasızlık politikasının uygulandığı anlaşılır" dedi. Öndül, BDP'li seçilmişlerin tahliye edilmemesine de tepki göstererek, parlamenterlerin ve uzun tutuklu kalan diğer siyasi tutukluların tahliye edilmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi.

15 YAŞINDAKİ ORHAN YAKAR'IN HİKAYESİ ANLATILDI

Yapılan konuşmaların ardından İHD Kayıplar ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, 1996 yılında askerler tarafından gözaltına alındığı iddia edilen Orhan Yakar'ın kayıp hikayesini anlattı.

Kayıp yakınları daha sonra Orhan Yakar ve tüm kayıpların anısına 5 dakika oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Mustafa Malay Diyarbakır Koşuyolu Şırnak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title