Haberler

Kardelen'e Ne Oldu

Konuşurken seçtiği kelimeler, kendini ifade edişi ile Büyümüş de küçülmüş dedirten 9 yaşındaki Kardelen Yazkı'nın yaşamını Akut hepatit B hastalığı değiştirdi.

Konuşurken seçtiği kelimeler, kendini ifade edişi ile Büyümüş de küçülmüş dedirten 9 yaşındaki Kardelen Yazkı'nın yaşamını Akut hepatit B hastalığı değiştirdi. Haftanın 5 günü jimnastik, voleybol antrenmanı yaparken birkaç gün içinde karaciğeri iflas eden Kardelen'i annesi Pembe Büyükkoçak'tan nakledilen karaciğer parçası kurtardı. Annem olmasa ölecektim. Evimi arkadaşlarımı, öğretmenimi çok özledim diyen Kardelen, hasta yatağında 10 yaşına girerken, aldığı en güzel doğum günü hediyesi ise Doç. Dr. Murat Kılıç'ın, 1 ay sonra okula gidebilirsin müjdesi oldu.

İzmir'de oturan 2 çocuk annesi, ev kadını Pembe Büyükkoçak ile Emin Yazkı'nın tek kızları olan Kardelen Yazkı, geçen Ramazan Bayramı tatilinde annesi ile birlikte Konya'nın Kadınhanı İlçesi'ne bağlı Söğütözü Köyü'nde oturan anneanesini ziyarete gitti. Ancak, gittikleri akşam Kardelen'de mide bulantısı, kusma, halsizlik şikayetleri başladı. Ertesi günü ilçe devlet hastanesine götürülen Kardelen'de şikayetlerin sarılığı işaret ettiği belirtildi. Şikayetlerin bitmemesi üzerine anne Büyükkoçak, kızını Konya Çocuk Hastanesi'ne götürdü. Oradan da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Kardelen'e yapılan tetkiklerde 'Hepatit B'ye bağlı karaciğer yetmezliği' teşhisi konuldu. Kardelen, Selçuk Tıp Fakültesi Hastanesi'nden, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi. Sağlık durumunun gittikçe kötüleşmesi üzerine Kardelen Yazkı, 26 Ağustos'ta ambulansla acil vaka olarak İzmir'e Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Kardelen, 1 gün sonra Doç.Dr. Murat kılıç, Doç.Dr. Murat Zeytunlu, Prof.Dr. Mehmet Alper, Doç.Dr. Çiğdem Arıkan, Opr.Dr. Cahit Yılmaz, Opr.Dr. Zafer Önen ve Dr. Onur Duygu'dan oluşan ekip tarafından karaciğer nakil operasyonuna alındı. Kardelen'e annesi Pembe Büyükkoçak'tan alınan karaciğer parçası nakledildi.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE HER ŞEY DEĞİŞTİ

Yerinde duramayan kızının, neden olduğunu bilemeden birkaç gün içinde bitip tükendiğini belirten anne Büyükkoçak, şunları anlattı Kızım çok sağlıklı, hatta 'Hiperaktif' diyebileceğim kadar yerinde duramayan bir çocuktu. Her şey bir anda oldu, birkaç gün içinde sapasağlam çocuk gitti, yerine ayakta duramayan bir çocuk geldi. Konya'da yapılan tetkiklerde kızımın karaciğerinin hepatit B nedeniyle hızla, saatler içinde iflas ettiği söylendi. Doktorlar, Kardelen'in Hepatit B'yi kan yoluyla almış olacağını, son zamanlarda bir müdahale, ameliyat geçirip geçirmediğini sordu. Bende ve babasında da Hepatit B yok. Kardelen'in 3 ay önce bir özel klinikte dişi çekilmişti. 2 ay önce de çok merak ettiği için kan grubu testi yaptırmıştık. Bunun dışında doktorluk bir durumu olmamıştı. Kardelen'in hastalığı çok sürpriz oldu. Hala bu sürprize yol açan nedenler bilinmiyor. Sadece 'Bunlar olabilir', deniyor. Şimdi kızım çok iyi. Ama hastanede canı çok sıkılıyor, bir an önce eve dönmek, okullar açıldığında okuluna gitmek istiyor. Doktoru Murat Kılıç, bir ay sonra okuluna gidebileceğini söyledi. O hemen gitmek istese de bunca yaşanandan sonra bir ay gecikme çok önemli değil. Kızıma yeniden hayat verdiğim için çok mutluyum.

ANNEM OLMASA ÖLECEKTİM

İzmir Kent Hastanesi Organ nakli Merkezi'nde hemşirelerin 'Prensesimiz' dediği 3 Eylül 2003 doğumlu Kardelen, başına gelenleri bir yetişkin gibi dile getirirken, arkadaşlarını, evini özlediğini belirtirken gözyaşlarını tutamadı. Kardelen Büyükkoçak, şunları anlattı Annem olmasa, ölecektim. O bana karaciğerinden verdi, nakil oldum. Ama burada sıkılıyorum. Evime gitmek, arkadaşlarımla olmak, parkta oynamak istiyorum. Eve dönünce parkta oynayamayacağımı biliyorum, arkadaşlarım oynayacak, dinleneceğim, yürüyüş yapacağım. Ama okuluma gitmek istiyorum.

Kardelen, 3 Eylül'de, aynı gün doğumlu Organ Nakli Merkezi hemşirelerinden Gülçin Öndeş ile birlikte doğum gününü hastane odasında kutladı. Hemşirelerin İyi ki doğdun Kardelen diye tempo tuttuğu minik kız, pastasının mumlarını dilek tutup söndürürken, çok özlediği öğretmeni için de Başka bir aşk istemez adlı vatan temalı şiiri okudu. Kardelen, Öğretmenimi, arkadaşlarımı özledim derken, en güzel doğum günü hediyesinin Doç. Dr. Kılıç'ın Bir ay sonra okula gidebilirsin müjdesi olduğunu söyledi.

HEPATİT B VAKALARINDA GÖRÜLÜYOR

Do.Dr. Murat Kılıç ise Kardelen'i karaciğer nakiline götüren nedenleri şöyle anlattı Kardelen'in sapasağlamken öyküsü diğer kronik hastalıklara göre daha değişik. Akut hepatit B'ye bağlı çok ani gelişen bir karaciğer yetmezliği nedeniyle nakil oldu. Hepatit B geçiren hastalarda yüzde 1 gibi görülen çok nadir bir durum. Fakat karaciğerin tamamı iflas ettiğinden çok çabuk nakil olması gerekir. Bize Konya'dan gönderildi, durumu çok kötüydü. Bir iki gün içinde nakil olmasa kaybedeceğimiz bir durumdaydı. Durumu oldukça iyi. Bir hafta içinde taburcu etmeyi planlıyoruz. Kontrolleri olacak, haftada bir gibi göreceğiz ama bir ay sonra okula başlayabilir. Birkaç haftalık kayıpla okula başlayabilir ve telafi edebilir. Hayatını annesi kurtardı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pembe Büyükkoçak Ramazan Bayramı İzmir Akut Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title