Haberler

Taliban'ı "terör örgütü" olarak görüp tanımayacağını açıklayan Kanada, tahliyeler için verilen süreyi aşacak

Güncelleme:

Taliban, Afganistan'da yönetimi ele almasının ardından bir kez daha basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yabancı ülke vatandaşlarının 31 Ağustos'a kadar ülkeden tahliye edilmesini istediklerini belirtirken, sözcünün bu açıklamalarına daha önce Taliban'ı tanımayacağını belirten Kanada'dan yanıt geldi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, askerlerinin tahliye için son süre olan 31 Ağustos'u aşacağını söyledi.

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin yankıları sürüyor. Daha önce 2 kez basın açıklaması gerçekleştiren ve nasıl bir yol haritası izleyeceğini anlatan Taliban'ın 3. basın toplantısına "31 Ağustos" vurgusu damga vurdu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yabancı ülkelerle daha önce tahliyeler için varılan 31 Ağustos mutabakatının uzatılmadığını ve yabancı ülkelerin vatandaşlarının bu sürenin sonuna kadar tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.

KANADA, 31 AĞUSTOS'U AŞACAK

Mücahid'in bu açıklamalarına, daha önce Taliban'ı tanımayacağı yönünde görüş bildiren Kanada'dan yanıt gecikmedi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Afganistan'daki durumu görüşmek üzere bugün video konferans aracılığıyla bir araya gelen G7 Liderler Toplantısı sonrası Taliban'ın yabancı ülke askerlerinin çekilmesi için verdiği son tarih olan 31 Ağustos'u aşacağını söyledi.

Son dakika haberleri | Kanada'nın Afganistan'dan askerlerini çekmesi, 31 Ağustos'u aşacak

AMERİKA'YA GÜVENİYORLAR

G7 liderlerinin çoğu, Afganistan'da daha uzun süre kalabilmek için ABD birliklerine güvendiklerinden ABD Başkanı Joe Biden'ın tahliyeler için tarihi ertelemeye ikna etmeyi umuyorlardı. Başbakan Trudeau ise, G7 liderlerinin Afganistan'dan çekilme tarihini ertelemede başarısız olmalarına rağmen, mümkün olduğunca çok Afganlıyı kurtarma taahhütlerinde birlik içinde olduklarını aktardı.

Taliban'ı 'terör örgütü' olarak görüp tanımayacağını açıklayan Kanada, tahliyeler için verilen süreyi aşacak

"SON DERECE ZOR" OLARAK TANIMLADI

Trudeau, "Uluslararası bir topluluk olarak Taliban'dan hesap sorduğumuz ve önümüzdeki hafta veya haftalarda Taliban'dan kaçamayacak insanları nasıl koruduğumuzu da konuşmamız gerekiyor" dedi. G7'nin 31 Ağustos'tan sonra çekilmek için Taliban'a baskı yapması gerektiğini aktaran Trudeau, ancak durumun "son derece zor" olduğunu açıkladı.

KANADA, TALİBAN İÇİN NE DEMİŞTİ?

Kanada Başbakanı Trudeau yaptığı açıklamada, Taliban'ı Afganistan'ın resmi hükümeti olarak tanımayacağını açıklamıştı. Kanada yasaları, Taliban'ı Afganistan'ın demokratik hükümetini güç kullanarak devralması sebebiyle terör örgütü olarak görüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Justin Trudeau Afganistan Kanada Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title