Haberler

Kadınlar, Daha Çabuk Yağlanıyor

Güncelleme:

Yapılan kısa süreli yüklenmeler sonucunda da çeşitli sakatlıklar meydana gelmektedir. Egzersiz yapmayı insanlarımız hayatlarına entegre ederek yaşam kalitelerini her zaman arttırmaları gerekmektedir.

Malum önümüz yaz, okuyucularımıza bir güzellik yapıp spor eğitmeni Burak Keskin ile sağlık üzerine sohbet ettik. Spor eğitmeni olan Burak Keskin sık yapılan yanlışlardan, nasıl besleneceğinize dair birçok konu hakkında sizlere ışık tutacak. Bu röportajdan sonra sağlığınıza önem verecek ve spor yapmanın önemini keşfedeceksiniz.

'' HER ZAMAN ŞEKERDEN UZAK DURUN''

Biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Her zaman hayatımın bir köşesinde hatta ortasında sporun çeşitli dalları yer almaktaydı, bunları sıralamam gerekirse futbol, masa tenisi, voleybol, judo, son olarak da fitness. İstanbul Gelişim Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Spor Yöneticiliği bölümü son sınıf öğrencisiyim ve aynı zamanda Marmara Üniversitesi Pedagojik formasyon eğitimi almaktayım. Fitness ile alakalı çeşitli federasyonlardan ve özel kuruluşlardan almış olduğum antrenörlük, sertifikalar bulunmaktadır. İdealist bir yapıya sahip, iş ahlakına önem veren ve işimi severek icra eden bir karaktere sahibim.

Sporla yolunuz nasıl kesişti?

Spor ile yolumun kesişmesini sağlayan isimlerin başında dedem yer almaktadır. Samsun ilimizin futbol camiasında önemli bir yere sahip olan dedem, benim futbol ile tanışmamı sağladı. Çeşitli sakatlıklar geçirdikten sonra futbol hayatıma son verip, akademik kariyer yapma hedefi belirledim ve daha sonrasında sporu sevdiğim için insanların hayatlarına egzersiz olarak bir şeyler katmak ve onların sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlama çabası içerisine giriştim.

Aynı zamanda sağlıklı yaşamla da ilgileniyorsunuz. Etrafınızdakilerin bu duruma tepkisi ne oldu? İnsanların en ufak dertlerinde çok soru alıyorsunuzdur?

Sağlıklı yaşamak ve benimle tanışan kişilerin sağlıklı bir şekilde hareket etmelerini sağlamak beni her zaman mutlu etmektedir. Etrafımdaki kişilerin tepkileri her zaman pozitif yönde olmuştur. Pozitif yorumlar ve durumlar içerisinde yer almak benim de her zaman işime odaklanmamı ve en iyi şekilde yapmamı sağlar.

Çok soru aldığım doğrudur ama bundan en ufak bir rahatsızlık duymuyorum, bunu nedeni ise insanların hayatlarına olumlu yönde etki gösterdiğimi görmek ve beni dinleyip söylediklerimi uygulamaları beni mutlu ediyor.

İn-door spor mu out-door sporu mu öneriyorsunuz?

Her iki alanlarda da egzersiz yapmanızı, hareket etmenizi tavsiye ederim ama koşullarınız el veriyor ise out-door aktiviteleriniz önceliğinizin olmasını tavsiye ederim.

'' BAŞLADIĞINIZ NOKTADA KALMAYIN''

Nasıl spor yapılmalı ?

Herkes kendi amacına ve hedefine göre antrenman yapmalı. Haftalık planlamalar yapılmalı. Güçlenme, incelme ve sıkılaşma programlarına çeşitli aralıklarla tabi olunmalı. Hem cardio hem de direnç antrenmanları yapmalı. Kısacası demem o ki vücudunuzu sabit bir antrenman sistemi üzerine çalıştırmayın çok çeşitli antrenman programlarını uygulayarak vücudunuzun çeşitli motorik özelliklerini ve metabolik özelliklerini arttırın, her zaman üstüne eklemeler yapın. Hiçbir zaman başladığınız noktada kalmayın.

Önümüz yaz, herkesin hayal ettiği vücuda ulaşması için bir insan ne yapmalı?
Herkesin hayal gücü farklıdır ve buna bağlı olarak da antrenman konusunda bir şey söylemem yanlış olacaktır. Tek söyleyebileceğim beslenme konusuna dikkat etmeleri lazım sonuç itibari ile yaza sahillerde, plajlarda hiç kimse yağ oranı yüksek bir vücuda sahip olmak istemez. Bu yüzden karbonhidrat, şeker, protein ve vitamin tüketimine üst seviyede dikkat etmeleri gerekmektedir.

'' EGZERSİZ SIRASINDA DOĞRU AÇIYI BULMAK ÇOK ÖNEMLİ''

Baharla birlikte insanlar spora daha çok yönelmekte. Sizce bu durum doğru mu? Yoksa her dönem spor yapılmalı mı?

Bahsettiğiniz konu tamamen yanlış bir yoldur. Kısa sürelerde en iyi sonuçlar almak için spor salonlarına akın eden bir sürü bilinçsiz insanımız var.

Spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Antrenmana başlamadan önce muhakkak iyi bir ısınma, eklemler arası mobilizasyon çalışması ve akabinde antrenmanın ana bölümü sonrasında ise statik(durağan) streching(esneme) egzersizleri yapılmalı. Egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter ise egzersizleri doğru açılarda gerçekleştirmektir.

Bir gününüz nasıl geçiyor?

Ev, iş, okul, iş, ev şeklinde geçiyor. Genelde sabah 06:00'da uyanıp kahvaltı yaptıktan sonra çalıştığım kuruma geçerek özel derslerimi veriyorum. Haftanın iki günü öğrenim gördüğüm üniversitede çeşitli derslere katılıp, akademik olarak yeni bilgiler ediniyorum veya mevcut bilgilerimin üstüne güncellemelerimi yapıyorum diyebilirim. Günün ortası yani öğlen saatlerinde kendi antrenmanlarımı yapıyorum. Demem o ki haftanın 6 gününü bu şekilde dolu dolu geçiriyorum. Cumartesi günleri öğlen saatlerine kadar fitness bilgilerini veya yöneticilikle ilgili makale, çeviri, tez çalışmalarımı yapıyorum akşam saatlerine doğru sosyal hayatımı şekillendirici programlara yer veriyorum.

''ANTRENMAN YAPMADIĞIM ZAMAN KENDİMİ SUÇLU HİSSEDİYORUM''

Spor yapmaktan bıkmıyor musunuz? Bıktığınız zaman neye sarılıyorsunuz ?
Egzersiz yapmaktan sıkılmaktan ziyade yorgun olduğum bazı zamanlar olabiliyor ve bu süre zarfında ise kendimi dinlendirmeyi tercih ediyorum. Bunun nedeni yarışma, müsabaka gibi bir yolun içerisinde yer almamam. Bir günümü antrenman yapmadan geçirdiğim zaman kendimi suçlu hissediyorum ve bu suçlulukla yüzleşir yüzleşmez ertesi gün kendimi kesin antrenman yapacak şekilde program oluşturuyorum kendime.

Trainer olmasaydınız ne olmak isterdiniz? Şuanda okuduğunuz okullarvs.
Akademik personel olmak veya bir spor işletmesinde yönetici konumunda olmak isterdim.

Bir kişi sağlıklı olup olmadığını nasıl anlar?

Sabah uyandığında eğer vücudunuz yorgun, dirençsiz kalkıyor ise merdiven çıkarken nefes nefese kalıyorsanız veya çeşitli eklem ağrıları yaşıyorsanız vücudunuz çokta verimli çalışmıyor anlamına gelmektedir ama hastane ortamında çeşitli testlere tabi olunmadan ve analiz yapılmadan sağlıklı olup olunmadığı konusunda net bir cevap vermek yanlış olur.
'' KADINLAR, ERKEKLERE ORANLA DAHA ÇABUK YAĞLANIYOR''

Kadınların en büyük derdi nedir?

Şeker tutkunu olmaları ve bu şeker tüketimi yüzünden yağ oranlarının yüksek olması başta ki en büyük dertleridir. Hormonel değerlerden dolayı kadınların yağlanmaları erkeklere oranla daha hızlı gelişmektedir.

Erkekler neden spor yapmak için salonlara akın ediyor?

Çeşitli nedenleri olmakla birlikte sıralayabiliriz;
Sosyalleşmek, özgüvenini arttırmak için, örnek aldığı sporcular olduğu için, sağlıklı bir yaşam sürmek için vs. diyebiliriz.

Öğretmekten keyif aldığınız hareket nedir?

Squat, burpess, Katlebellswing, alternatingwaverope.

Yapmaktan keyif aldığınız hobiler nelerdir?

Playstation oynamak, sinemaya gitmek ve yüzmek.

İnsanlar egzersizleri neyle birleştirmeliler, günde kaç saat ayırmalılar?

İnverval antrenmanlar ile direnç antrenmanlarını birleştirmelidirler veya fonksiyonel antrenman yapmalıdırlar. Günde ise maksimum iki saat yerli olacaktır.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

İstanbul Gelişim Üniversitesi Marmara Üniversitesi Burak Keskin Samsun Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title