Haberler

İstanbul 2021 Bayram Namazı saat kaçta kılınacak? Ramazan Bayramı namazı ne zaman, saat kaçta?

Güncelleme:

13 Mayıs 2021 Perşembe Ramazan Bayramının 1.Günüdür. Ramazan Bayramı 1. günü Bayram Namazı kılınacaktır. Bayram namazı saatleri vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, bu sene Ramazan bayramı namazı saat kaçta kılınacak? Sabah saat kaçta namaz kılınacak? İstanbul'da Bayram namazı ne zaman, saat kaçta?

Mübarek Ramazan bayramının ilk günü bayram namazını eda edeceğiz. Bayram namazı vakti ilden ile değişiklik göstermektedir. Peki İstanbul'da bayram namazı saat kaçta kılınacak? İstanbul'da bayram namazı ne zaman? Bayram namazı sabah namazından sonra mı kılınır? Bayram namazı vakitleri haberimizde...

İSTANBUL'DA RAMAZAN BAYRAMI NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

13 Mayıs 2021 Perşembe Ramazan Bayramının 1.Günüdür. Diyanet'in paylaşımına göre İstanbul'da bayram namazı saat 06:22 'de kılınacaktır.

  • Bayram Namazı : 06:22

İstanbul 2021 Bayram Namazı saat kaçta kılınacak? Ramazan Bayramı namazı ne zaman, saat kaçta?

BAYRAM NAMAZI FARZ MI?

Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir. Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır.

İstanbul 2021 Bayram Namazı saat kaçta kılınacak? Ramazan Bayramı namazı ne zaman, saat kaçta?

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

İki rekattan oluşan bayram namazı şu şekilde kılınır:

1. Rekat

Niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

"Sübhaneke duası"nı okur,

Yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak

Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

İmam "Euzü besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat bu sırada imamı dinler.

Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice "Besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat sessizce imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi eller yeniden kulak hizasına kaldırılarak

Tekbir alınır ve eller yanlara bırakılır,

Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Tekbir alınır ve eller son kez yanlara salınır,

Son olarak 4. Tekbir alınır bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sola selam verilerek namaz tamamlanır.

Müezzinin refakatinde cemaat, 3 defa tekbir (teşrik) getirir. Ardından imam hatip bayram hutbesini okumaya başlar.

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Koronavirüs pandemisi sürecinde Diyanet'ten yapılan açıklamalar doğrultusunda, camilerde 29 Mayıs 2020 Cuma günü itibariyle cemaatle namaz kılınabileceğine dair açıklama yapılmıştı. 2020 yılının 24-26 Mayıs tarihlerine denk gelen Ramazan Bayramı için bayram namazı kılınamadı. Özel bir durum için verilen fetva doğrultusunda yapılması gerekenler açıklanmıştı. Fakat bu her zaman aynı şekilde olmaz.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, Cuma namazı gibi bayram namazının da cemaatle yerine getirilen bir namaz olduğunu belirterek, evde kılınmasının uygun olmadığını açıklamıştı. Zeki Sayar, "Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz; bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için 'duha namazı' kılarlar. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar" ifadelerini kullanmıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'da Ramazan Bayramı dolayısıyla, bayram namazı hakkında açıklama yaparak şu sözleri dile getirdi: ''Sabah namazının ardından güneşin yükseldiği bayram namazı vaktine: kadar heyecanla, dualarla, zikirlerle bekleyelim. Minarelerden okunan tekbirlere eşlik ederek bayram sevincine ve coşkusuna katılalım. Diyanet TV'nin ve birçok televizyon kanalının sabah 6'dan itibaren canlı yayınlayacağı bayram hutbesini dinleyelim. Dileyen evinde bayram namazını dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir. Böylece bayram namazı vaktinin bereketinden ve bayramın güzelliğinden ailemizle beraber en iyi şekilde istifade edelim.''

BAYRAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Yılda iki defa kılınan bayram namazı öncesi din görevlileri namazın nasıl kılınacağı ve nasıl niyet edileceği hakkında bilgi verir. Bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır. Bayram namazı toplamda 2 rekattan oluşur.

BAYRAM NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

Müezzin kayyım, bayram namazına nasıl niyet edileceği konusunda cemaati bilgilendirir. Niyet edilirken , hangi bayramın namazı olduğu belirtilir.

"Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama."

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title