Haberler

"İnsanların Ölmesinden Bıktık"

Güncelleme:

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, "30 yıldır kullanılan yöntemle bu sorunun çözülmeyeceği aşikardır. Onun için çözüm süreci olarak adlandırdığımız, silahı bırakarak siyaset yoluyla bu işin çözümü noktasında bir adım atıldı. Biz de karşınızda heyet olarak bu süreci destekliyoruz" dedi.

Hakyemez, Grup Başkanvekili Vedat Bilgin, Grup Sekreteri Fatma Benli, grup üyeleri Kürşat Bumin, Oral Çalışlar, Yıldıray Oğur, Şemsi Bayraktar ve Bendevi Palandöken, Çorum'da bir otelde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Hakyemez, yaptığı konuşmada, terör meselesinin Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Bu sorunun çözümü noktasında hükümetin "çözüm süreci" adıyla bir süreç başlattığını anlatan Hakyemez, terör örgütünün silah bırakmasının amaçlandığına değindi.

Türkiye'nin terörle mücadelede binlerce şehidi ve milyarlarca dolarlık ekonomik kaybı olduğunu vurgulayan Hakyemez, "Bir de bölünmez bütünlük noktasında haklı olarak ortaya çıkan hassasiyet mevcut. Dolayısıyla bugün gelinen noktada çözüm süreci olarak adlandırılan bu süreci değerlendirirken bu hassasiyetlerle düşünmekte fayda var" diye konuştu.

Son yıllarda güçlü mücadelenin neticesinde terör örgütünün ciddi kayıplar verdiğini ifade eden Hakyemez, şunları söyledi:

"Şunu çok rahat bir şekilde söyleyemiyoruz, keşke söyleyebilsek ama söyleyemiyoruz, 'şu tarihte, şu zamanda böyle devam edilirse bu sorun çözülür'. Bunu çok duyduk ama hiçbir zaman böyle bir şey gerçekleşmedi. Sorun daha kronik bir sorun halini almaya başladı. Siyaset aynı zamanda bir çözüm üretme sanatıdır. 30 yıldır kullanılan yöntemle bu sorunun çözülmeyeceği aşikardır. Onun için çözüm süreci olarak adlandırdığımız, silahı bırakarak siyaset yoluyla bu işin çözümü noktasında bir adım atıldı. Biz de karşınızda heyet olarak bu süreci destekliyoruz ama bu süreci yönetme noktasında bir yetkimiz yok."

Hakyemez, sürecin siyasi iktidar tarafından yönetildiğini, yetkinin onlarda olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim konumumuz da şu, hükümetin gerçekleştirdiği bu faaliyetle ilgili olarak bu süreci niçin desteklediğimizi kitlelere anlatmak, daha da önemlisi kitlelerin, sizin, Çorumluların, Karadeniz'deki insanların sürece ilişkin düşüncelerini öğrenmek istiyoruz."

- "Türkiye üstün bir konumda terör örgütünü sonlandırıyor"-

Grup Üyesi Bendevi Palandöken ise süreçle ilgili vatandaşların görüşlerini almak için toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çözüm sürecini halkın değerlendireceğini vurgulayan Palandöken, "İnşallah bu mesele bittiği zaman ülkede kepenkler kapanmayacak, canlar yanmayacak, aileler perişan olmayacak, televizyonu açtığımız zaman şiddet ve kan görmeyeceğiz. Bunlar da yaptıklarının cezasını görecekler" dedi.

Grup Başkanvekili Vedat Bilgin de Türkiye'nin 30 yıllık bir beladan kurtulmak istediğini, terörün Türkiye'nin yürümesine engel olduğunu ifade etti.

Terör örgütünün Türkiye'ye büyük acılar yaşattığına değinen Bilgin, şöyle konuştu:

"Bugün terör örgütü bitme noktasına geldiyse bunda ABD'nin Irak işgalinden çekilmesi ve çekilmenin ardından bölgede yaşanan kompozisyonun değişmesinin büyük rolü vardır. İçerde de çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Sadece dış konjonktürde değil içerdeki gelişmelerin sağladığı fırsatlar da terörü bu noktaya, bitme noktasına taşımıştır. Türkiye üstün bir konumda terör örgütünü sonlandırıyor. Dolayısıyla 'Teröre ne veriliyor, örgüt ne veriyor', bunlar Türkiye'ye karşı haksız sorulardır."

-"Türk bayrağı Türkiye'nin her tarafında dalgalanacaktır"-

Grup Üyesi Şemsi Bayraktar, sürecin önemine değinerek, bu süreçte özellikle dış konjonktürün çok önemli olduğunu söyledi.

Köşeye sıkışan PKK'nın, taviz vermek zorunda kaldığını anlatan Bayraktar, şöyle dedi:

"Barışma kültürünü sanki kaybettik. Herkes birbiriyle bu toplumda kavgalı. Gençler arasında, baba ile çocuk arasında, meslek kuruluşlarının arasında, siyasilerin arasında kavga var. Televizyonlara çıkıp kavga edenler reyting alıyor. Kavga kültürü yerleşmiş. Ben her zaman şunu söylüyorum, bu milletin bölünmesi ve parçalanması mümkün değildir. Doğuda, güneydoğuda, batıda insanlarımız da bu ülkenin bölünmesini ve parçalanmasını istemiyor. Böyle bir ülkede bölünme, parçalanma olur mu- Türk bayrağı Türkiye'nin her tarafında dalgalanacaktır. Bunu indirmeye kimin gücü yeter- Bu vatan, öz vatanımız bölünmeden, parçalanmadan, üniter yapıyı koruyarak bunu götüreceğiz."

-"İnsanların ölmesinden bıktık"-

Grup Üyesi Oral Çalışlar da sürecin, PKK'nın silah bırakması yönünde geliştiğini vurguladı.

İnsanların kafasında "Peki PKK niye böyle yaptı" diye soru işaretleri olduğunu aktaran Çalışlar, "PKK, Öcalan bir şey almadan neden böyle bir yola başvurdu sorusu var. Onu da dikkatli incelediğimiz zaman şunu görüyoruz, Öcalan uzunca bir süreden beri, PKK açısından silahlı mücadele döneminin bitmiş olduğunu tespit etmiş ve ona göre politikalar önermişti" dedi.

Sözlerine 1 Mayıs'ı kutlayarak başlayan Grup Üyesi Yıldıray Oğur ise PKK'nın kendi menfaatleri için hareket ettiğini söyledi.

"Biz artık Kürt meselesini konuşuyoruz, açıkça konuşuyoruz" diyen Oğur,

"Genel olarak hepimizde bıkkınlık hissi var. Bu meseleden bıktık. Bunun uğruna insanların ölmesinden bıktık. Her iki tarafta da. Bu meselenin çözümüne bizi motive eden en temel his, bıkkınlık hissi. Bu meseleyi de geride bırakmak üzere bir çözüm modeli geldi" dedi.

Grup Sekreteri Fatma Benli ise çözüm sürecinin herkesi ilgilendirdiğini, herkesin sürece dair söyleyecek sözünün olması gerektiğini vurguladı.

Benli, şunları kaydetti:

"O kadar önemli bir süreç ki sadece siyasilere bırakılacak, 'birileri zaten yapıyordur, iyi de yapıyordur' diyerek kenara çekilebileceğimiz ya da 'birileri yapıyor onların kesin başka emelleri vardır' diyerek kesin karşı çıkabileceğimiz bir konu değil. Buna hepimizin bir şekilde katkıda bulunması gerekiyor. 30 yıldır devam eden bir durum söz konusu ama hala sorun devam ediyor. Bir şekilde buna son vermemiz gerekiyor."

Konuşmaların ardından heyet üyeleri, katılımcıların görüşlerini dinledi. - ÇORUM

Kaynak: AA / Güncel

Oral Çalışlar Vedat Bilgin Fatma Benli Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title