Haberler

TSK'nın ilk kadın amirali Gökçen Fırat'ın hikayesi! 2004 yılındaki röportajı yeniden gündem oldu

Güncelleme:

YAŞ kararları sonrası Deniz Kurmay Albay Gökçen Fırat'ın, tuğamiral rütbesine yükselmesiyle bir ilk yaşandı. Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ilk kez kadın amiral ataması yapıldı. Albay Fırat, 2004 yılında verdiği bir röportajda "Kadın doktor çok ama kadın subay olmak farklı. Deniz Harp Akademisi'ne giren ilk kadın subay olmak istiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Yüksek Askeri Şura kararı ile 30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Genelkurmay Başkanlığına 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ise Muharip Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı. Terfi edenler arasında en dikkat çeken isim ise Gökçen Fırat oldu. Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla TSK'nın ilk kadın amirali ünvanını aldı.

RÖPORTAJI YENİDEN GÜNDEM OLDU

Atamaların ardından Albay Gökçen Fırat'ın kim olduğu ise merak konusu oldu. Albay Fırat, 2004 yılında verdiği bir röportajda subay olmanın Türkiye'de çok saygın bir yeri olduğunu belirterek "Çok güzel bir meslek. Kadınlar için de çok yeni bir şey. Türk Silahlı Kuvvetleri Türkiye'de çok saygın bir kurum. Onun bir parçası olmak istedim. Küçüklüğümde 30 Ağustos törenlerini hiç kaçırmazdım, bana hep çok çekici gelirdi. GATA'daki bayan öğrencileri okurdum gazetelerden. Doktorluğu bile geri plana atacak kadar seviyordum bu işi. Kadın doktor çok ama kadın subay olmak farklı" demişti.

"İLK KADIN SUBAY OLMAK İSTİYORUM" DEMİŞTİ

Açıklamasının devamında Deniz Harp Akademisi'ne giren ilk kadın subay olmayı hedeflediğini ifade eden Fırat, "Ben 98'de mezun oldum. 5 yıl Yavuz fırkateyninde çalıştım. O gemi 200 kişilikti ve yaklaşık 110 metreydi. Bu gemi 28 metre. Oradan tayinle buraya geldim. Burada bir-iki sene kaldıktan sonra başka bir gemiye ya da kara birliğine çıkabilirdim. Her subayın mesleki patentine göre değişiyor bu; ben komutan oldum. Deniz Harp Akademisi'ne giren ilk kadın subay olmak istiyorum. Bu sınava girmek için belli rütbede olmak gerekiyor. O rütbeye de kadınlar ilk kez geçen sene ulaştı ama kazanan olmadı. Şimdi benim sıram" ifadelerine yer vermişti.

İşte fotoğraflarla Gökçen Fırat;

TSK'nın ilk kadın amirali Gökçen Fırat'ın hikayesi! 2004 yılındaki röportajı yeniden gündem oldu

TSK'nın ilk kadın amirali Gökçen Fırat'ın hikayesi! 2004 yılındaki röportajı yeniden gündem oldu

TSK'nın ilk kadın amirali Gökçen Fırat'ın hikayesi! 2004 yılındaki röportajı yeniden gündem oldu

TSK'nın ilk kadın amirali Gökçen Fırat'ın hikayesi! 2004 yılındaki röportajı yeniden gündem oldu

TSK'nın ilk kadın amirali Gökçen Fırat'ın hikayesi! 2004 yılındaki röportajı yeniden gündem oldu

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Gökçen Albay Albay TSK Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (6)

erzurumlu:

Maşallah PAŞAMA..

88
10
yanıtYanıtla
girilmez:

Türk kadınına en çok yeki önem ve görevi Akp vermiştir hayırlı olsun

36
49
yanıtYanıtla
ercan gurbhetchi:

İlk kadın merkez bankası başkanı sonra ilk kadın amiral. Kadın aday sayısında AKP, CHP den öndeydi. İronik:)

yanıt9
yanıt8
Demir Acer :

kadinda kaba kuvvet kullanmaz; onlar taktik savasinda erkekten daha ustundur akp guzel bir hamle yapti ve bu bayana onemli bir pozisyda gorev verdi hayirli olsun kutluyorum iki tarafida

11
14
yanıtYanıtla
mehmet Yılmaz:

bir ay maliyeciler bir ayda genelkurmay emekli maaşını unutturun mllete koftiden haberler 7500 geçinsin emekli

9
12
yanıtYanıtla
Bülent Duman:

Kadın evin direğidir.Cennet anaların ayakları altındadır.diyen bir peygamber efendimizin ümmetiyiz.kadın evinde iyi nesiller yetiştirecek.yani iyi nesiller analar tarafından yetiştirilir. nesiller sokakta .telefonda tabletle yetişmez.baba da çalışacak.evin kazancını sağlıyacak kadına çalışmak farz değildir.çalışırsada çocuklarını mağdur etmeden.doktorluk.hemşire .öğretmenlik yapabilir.

5
14
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title