Haberler

Mutlu Projeler, Skandal İnşaatlar

Güncelleme:

Şanlıurfa'da 250 milyon lira harcadığı halde 18 yıldır bir hastaneyi bitiremeyen Harran Üniversitesi'nde ikinci skandal.

Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi'nde, ihalesi Eski Rektör İbrahim Halil Mutlu döneminde yapılan, temeli ise geçen martta atılan 16 milyonluk GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (GAP-YENEV) inşaatında çökme meydana geldi. Şans eseri ölen yada yaralananın olmadığı inşaattaki çökme olayının kamuoyundan üç gündür gizlendiği anlaşıldı. Çökmenin neden kaynaklandığı henüz araştırılıyor. Yüklenici firma projeyi yapanları, projeyi hazırlayanlar ise yüklenici firmayı suçluyor. Söz konusu projedeki diğer bir boyut ise 2012'nin sonunda bitirileceği açıklanmasına rağmen 2015'in mart ayında temeli atılabilmiş, bu sefer de yıl sonuna tamamlanacağı açıklanmıştı.

'NİHAYET HASTANE BİTİYOR' DERKEN BU KEZ YENİ SKANDAL BAŞLIYOR

Harran Üniversitesi'nde yılan hikayesine dönen ve skandallar dizisi haline gelen hastane inşaatının ardından, bir inşaatta daha olumsuzluklar yaşanmaya başladı. 1997 yılında üniversitenin 25 kilometre uzaklıktaki Osmanbey Kampüsünde araştırma ve uygulama hastanesi yapılması kararlaştırılmış, 1998'de inşaatına başlanmış, ancak o günden sonra adeta skandallar zinciri birbirini takip etmişti. Üniversite, 250 milyon lira harcandığı halde 18 yıldır bir hastaneyi bitirememekle sürekli gündeme geldi. 2007-2015 yılları arasında rektörlük yapan İbrahim Halil Mutlu hakkında bazı usulsüzlük iddialarıyla soruşturma başlatıldı. Gazete İpekyol'un "Rektörlük koltuğundan pis kokular geliyor" başlığıyla geçen nisan ayında yayınladığı yazı dizisinin ardından bu kez yine Osmanbey Kampüsü'ndeki GAP-YENEV inşaatında sıkıntılar ortaya çıktı.

İNŞAAT 2012 YILINDA TAMAMLANACAKTI

Harran Üniversitesi'nde 2012 yılında Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP-YENEV) kurulması kararlaştırıldı. Merkezin yürüteceği çalışmalar sonucunda Atatürk Barajı'ndan daha fazla enerjinin üretilmesi hedeflendi. Merkez, çalışmalarına yenilenebilir enerjide dünya devi olarak bilinen Danimarka Teknoloji Enstitüsü ile protokol imzalayarak başladı. Merkezin inşaatının yine aynı yıl olan 2012 yılının sonunda bitmesi planlandı. Merkez için Kalkınma Bakanlığı'ndan 8 milyon 500 bin lira ödeneğin ayrıldığı kaydedilirken, GAP İdaresi Başkanlığı ve Harran Üniversitesi tarafından ise, 1 milyon liralık destek sunuldu. Merkezin yenilenebilir enerji konusunda ülkeye yön vereceği belirtiliyordu. Kurulacak merkezin çalışmaları sonucunda bölgenin tüm elektrik enerjisinden daha fazla enerji üreteceği ve bu enerji ile yaklaşık 500 bin kişiye istihdamın sağlanacağı açıklandı. Dönemin Rektörü Mutlu, GAP-YENEV Merkezi'nin öncelikle GAP'ın uygulandığı bölgeye daha sonra da Türkiye ve dünyaya hitap edebilecek potansiyelde inşa edilmesinin planlandığını, bu kapsamda başta ABD ve Çin olmak üzere dünya ülkelerindeki benzer merkezlerin incelendiğini belirtmişti.

MUTLU TÖRENE YETİŞEMEMİŞTİ

ABD ve Çin'deki merkezler örnek alınarak yapılacağı belirtilen GAP-YENEV'in temel atma töreni, ancak üç yıl sonra 2015 yılının mart ayında atılabildi. İnşaatın ihalesini yapan Mutlu ise, şubat ayında istifa ederek AK Parti'den milletvekili aday adayı olduğu için törene katılamamıştı. Şanlıurfa ve Türkiye için çok önemli olduğuna dair sürekli vurgu yapılan projede tek sorun üç yıl sonra temelinin atılması değildi. Yüklenici firma tarafından mart ayından beri sürdürülen inşaatta üç gün önce çökme meydana geldi. Şans eseri ölen yada yaralanan olmazken, çökmenin daha çok saçak kısmında gerçekleştiği anlaşıldı. Üniversite bünyesinde olayı araştırmak üzere komisyon kuruldu. Komisyonun kısa bir sürede, yıkılmanın sebebinin projeden mi, yüklenici firmadan mı kaynaklandığı yoksa başka bir ihmal veya kusur bulunup bulunmadığını tespit etmeye çalışacağı bildirildi.

Öte yandan yıl sonunda açılması hedeflenen merkezin gecikmeye de uğrayabileceği öne sürüldü.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Harran Üniversitesi İbrahim Halil Mutlu Şanlıurfa Türkiye Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title