Haberler

Japonya Büyükelçiliği Bingöl'ün Genç Belediyesine Arama Kurtarma Aracı Hibe Etti

Güncelleme:

Japonya Büyükelçiliği, Bingöl'ün Genç Belediyesine arama kurtarma aracı hibe etti. Arama kurtarma aracının teslimi için tören düzenlendi. Japonya Büyükelçisi, projenin Japon ve Türk halkının dostluğunun kanıtı olduğunu belirtti.

Japonya Büyükelçisi Bingöl'de

BİNGÖL - Japonya Büyükelçiliği tarafından 'Yerel Projelere Hibe Programı' kapsamında Bingöl'ün Genç ilçe Belediyesi'ne arama kurtarma aracı hibe edilirken, programda konuşan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, bu projenin Japon ve Türk halkının dostluğunun kanıtı olduğunu söyledi.

Bingöl'ün Genç ilçe belediyesince 2021 yılında 1 adet tam donanımlı arama kurtarma aracı temini için 'Yerel Projelere Hibe Programı' kapsamında Japonya Büyükelçiliğine başvuruda bulunulmuş ve başvuru kapsamında 90 Bin 516 Dolar hibe ile Genç ilçesinde meydana gelebilecek trafik kazaları, doğal afetler ve benzeri durumlarda kullanılmak üzere tam donanımlı bir kurtarma aracı hibe olarak alınmıştı. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında teslim alınan kurtarma aracı, Genç ve Bingöl genelinde birçok kazalarda kurtarma çalışmalarında yer almış ve Kahramanmaraş depremi ile birlikte uzunca bir süre burada kurtarma çalışmalarına katılmıştı.

Genç Belediyesi'nin daveti üzerine havayolu ile Bingöl'e gelen Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata'yı havalimanında Belediye Başkanı Mehmet Zeki Dirik ve beraberindekiler karşıladı. İlk olarak Genç Belediyesine Geçen heyet, burada kısa bir bilgilendirmenin ardından Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi'ne geçti.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı olduğunu kaydeden Katsumata, şöyle konuştu:

"Japonya hükümeti özellikle kırsal kesimlerde insani amaçlarla aktif bir şekilde hibe yardımı sağlamakta olup 2002 yılından beri 48 ilde toplam yaklaşık 6.5 milyon dolar değerinde 87 proje gerçekleştirdi. Bu proje Bingöl'de uygulanan ilk hibe projemiz oldu. Bu proje Japonya hükümetinin desteğiyle afet veya kaza anında arama kurtarma çalışmaları için araç ve ekipman sağlanmakta olup, bu araç Genç Belediyesinin ilk arama kurtarma aracı olmuştur. Genç Belediyesi ile yeni kurulan dostluğumuzu derinleştirecek bir projeyi hayata geçirebildiğimiz için çok mutluyum. Afetlerin olmasını istemiyoruz ancak zararı en aza indirmek için afet durumlarına önceden hazırlık yapmak da aynı derecede önemlidir. Şubat ayında meydana gelen deprem ile bunu önemini tekrar anladık. Bu proje ile hediye edilen araç ve ekipmanların arama kurtarma etkinliğinin artırılması ve bölge sakinlerini güvenli ve emniyetli yaşam sürdürmelerine katkı sağlamasını umuyorum."

Genç Belediye Başkanı Zeki Dirik de Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun çok eskiye dayandığını belirtti.

Sağlanan destek nedeniyle Japonya Büyükelçiliğine teşekkür eden Dirik, " Yerel projelere Hibe Programı Japonya Devleti tarafından temel insani ihtiyaçları karşılamak üzere hazırlanmış, kalkınmaya yönelik projelere geri ödemesiz mali yardım olarak hibe programına başvuran 340 Proje arasından ilk 8 proje arasına girip hibe almaya hak kazanan Projemiz 2021 yılında değerlendirmesi yapılıp, 2023 yılında uygulamaya geçmiştir. Proje kapsamında Japonya Büyükelçiliği tarafından sağlanan. finansmanla satın alınan 1 adet 4x4 Ford Transit araç ve 26 kalem kurtarma malzemesi İtfaiye Müdürlüğümüze teslim edilmiştir. 6 Şubat 2023 tarihinde Ülkemizde yaşanan ve 11 ilimizi etkileyen depremde proje kapsamında hibe finansmanla sağlanan araç ile kurtarma personelimiz Gaziantep İslahiye ve Kahramanmaraş Elbistan ilçelerinde kurtarma faaliyetlerine katılmıştır. Ayrıca kurtarma aracımız ile ilçe merkezimizden geçen D 950 karayolu ve il merkezimizden geçen D 300 karayollarında yaşanabilecek trafik kazaları, ilçemizden geçen Murat nehrinde yaşanabilecek boğulma ve kurtarma olaylarına, Ülkemizde yaşanan çığ olaylarında ilk sıralarda olan ilimizde yaşanabilecek çığ felaketlerinde kurtarma olaylarına, Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu fay hatlarının kesiştiği ilimiz ve ülkemizde meydana gelebilecek afetlerde kurtarma faaliyetlerine katılacaktır. Japonya Büyükelçiliğine sağladığı hibe için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Halk Eğitimi Merkezi binası önünde kurdele kesimi yapılarak araç teslim gerçekleştirildi.

Programa, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Solhan Kaymakamı Muhammed Çetin, AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, Adaklı Belediye Başkanı Zeki Işık, Ilıcalar Belediye Başkanı Mehmet Akif Günerigök, itfaiye personeli ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Japonya Bingöl Japon Genç Diplomasi Uluslararası İlişkiler Genel Yerel Politika Güncel Haberler

title