İç Denetim Geleceğin En Parlak Mesleği Olacak
Akademik Forum,16 Mayıs Çarşamba günü İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Avcılar Kampüsünde gerçekleştirildi.
Türkiye'deki iç denetim uygulamalarının uluslararası standartlara kavuşmasını ve iç denetim mesleğinin faaliyetlerini mükemmelliğe taşımayı hedefleyen Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE), Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV), İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi ve İşletme İktisadi Enstitüsü işbirliği ile Akademik Forum 2012'yi düzenledi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Avcılar Kampüsü'nde 16 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilen Akademik Forum 2012'de 15 farklı üniversiteden akademisyenler iş dünyasının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bildiri ve görüşlerini dört oturum altında katılımcılarla paylaştılar.
Kamuda ve özel sektörde iç denetçi ihtiyacı artıyor
Akademik Forum 2012'de bildiri sunan akademisyenler ve iş dünyasının temsilcileri çağdaş yönetim anlayışında; kurumsal sosyal sorumlulukların yerine getirilmesi, etkin bir risk yönetimi, faaliyetlerinin etkinlik ve verimliliği, finansal bilgilerin güvenilirliği ve yasalara uygunluğun sağlanmasına ilişkin hedefler önem kazanırken, bu hedeflere ulaşmada iç denetimin rolünün giderek artığını vurguladılar.
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun, İş dünyasında giderek daha çok ihtiyaç duyulan iç denetim faaliyetleri ve iç denetçilere olan gereksinimin mesleği önemli bir konuma getirdiğini vurguladı. Kamu sektörünü düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim Kanunu'nun da sektörde iç denetçi ihtiyacını arttırdığını, Türk Ticaret Kanunu ve bununla birlikte hayata geçmesi beklenen Kurumsal Yönetim Sistemine geçişte iç denetim uygulamaları ve iç denetçilerin önemli rol üstleneceklerini belirtti. Uzun, Türkiye İç Denetim Enstitüsü olarak iç denetim mesleğinin uluslararası standartlarda uygulanmasını sağlamak, üniversite iş dünyası köprüsünü kurmak ve iç denetim mesleğinde mükemmelliğe ulaşabilmek için çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti.
Türk Ticaret Kanunu Türkiye için çok önemli bir reform
Akademik Forum 2012'de Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte sermaye şirketlerinin denetçiler tarafından Uluslararası Denetim Standartları ile uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetleneceği belirtilerek bunun Türkiye için birçok önemli bir reform olduğunun altı çizildi.
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Lerzan Kavut 165 üniversiteyi kapsayan araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de yüksek öğretim kurumlarında 2012 yılı itibariyle lisans ve yüksek lisans düzeyindeki programlar incelendiğinde, iç denetim dersi sayısının yetersiz bulunduğunu, bu açığın süratle kapatılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Galatasaray Üniversitesi'nde Prof.Dr. İdil Kaya 5018 sayılı kanun kapsamında 2008 yılından itibaren yeni denetim anlayışı ve metodolojisiyle üniversitelerin kurum içine dönük denetim faaliyetlerinin rektöre doğrudan bağlı iç denetim başkanlıkları ya da iç denetim birimleri tarafından yürütülmeye başlandığını belirtti. 2010 yılı verilerine göre toplam 210 kamu idaresinde 774 iç denetçinin görev yaptığını ve bu 210 kamu idaresinin 44'ünün üniversite olduğunu belirtti.
PricewaterhouseCoopers ortaklarından Haluk Yalçın, Muhasebe ve Denetim Standartlarının dünya ile uyumlu hale geldiğini, ticari yaşamda önemli değişimlerin hayata geçtiğini, hukuki süreçlerde değişim sürdüğünü belirterek denetimin meslek olarak öneminin arttığını vurguladı. Özellikle önümüzdeki dönemde risk yönetimi, iç kontrol ve iç denetimin öneminin daha da artacağının altını çizdi.
Kongrede konuşmacı önemli isimler
Kongreye konuşmacı olarak katılan isimler arasında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Lerzan Kavut, MÖDAV Başkanı Prof. Dr. Ömer Lalik, Galatasaray Üniversitesi'nden Prof. Dr. İdil Kaya, PWC Denetim ortağı Haluk Yalçın, Kamu İç Denetçileri Derneği Başkan Yardımcısı Adem Yaman, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, Deloitte Türkiye Denetim Ortağı Burç Seven, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Pekdemir, Borsa Aracı Kurum Yöneticileri Derneği Başkanı Sudi Aydemir, Komtaş Bilgi Yönetimi Genel Müdürü Yüksel Çomak, Mazars Denge CEO'su İzel Levi Coşkun, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Vedat Özdan, Marmara Üniversitesi'nden Prof Dr.Nejat Bozkurt ve TİDE Kurucu Başkanı Ali Kamil Uzun'da yer aldı.