Haberler

Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Arslan, Karaman'da Açıklaması

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı arzu ettiğimiz bir asgari ücreti sonuçlandıracak yapıdan uzak. Çoğulcu bir yapının olması gerekiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi ve işverenlerin...

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının, arzu ettikleri bir asgari ücreti sonuçlandırmaktan uzak olduğunu belirterek, "Çoğulcu bir yapının olması gerekiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi ve işverenlerin üyeleri oranında temsil edildiği, adil ve hakkaniyetli kararların verileceği yapıya kavuşturulması gerekiyor" dedi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) düzenlediği bir etkinliğe katılmak üzere Karaman'a gelen Arslan, ilk olarak Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay'ı makamında ziyaret etti.

Oda çalışmaları hakkında Toktay'dan bilgi alan Arslan, yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili ilk toplantısını yaptığını belirtti.

Komisyonun yapısına itirazları olduğunu ifade eden Arslan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı arzu ettiğimiz bir asgari ücreti sonuçlandıracak yapıdan uzak. Çoğulcu bir yapının olması gerekiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi ve işverenlerin üyeleri oranında temsil edildiği, adil ve hakkaniyetli kararların verileceği yapıya kavuşturulması gerekiyor" diye konuştu.

Bu yapı değişmediği sürece arzu ettikleri, istedikleri asgari ücretin belirlenmesi imkanının söz konusu olmadığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"Onun için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer alan, işçi adına söz alan arkadaşlarımızın 'asgari ücret şu kadar' olmalı ifadelerini bence komisyonda gerçekleştirmeleri gerekiyor. Arzu ettikleri ücretin gerçekleşmesini, Komisyonda sağlamaları gerekiyor. Maalesef söylenenlerle gerçekler örtüşmüyor. Maalesef, bugün yapılan bütün tartışmalar havada kalıyor. Çünkü işveren ve Hükümet temsilcilerinin kesin hakim olduğu bir yapıdan, işçilerin talebi konusunda bir asgari ücretin çıkması söz konusu değil. İşin esası Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı ve asgari ücret tespit kriterlerinin belirlenmesi üzerinde bir çalışma yapılarak sonuca gidilmesi gerektiği düşüncesindeyim."

Kıdem tazminatı

Başbakan Erdoğan'ın, kıdem tazminatı ile ilgili; "kıdem tazminatı konusunda bir sorun var. Bu sorunun çözümü konusunda taraflar uzlaşırsa, biz de bu konuyu Parlamentoda sonuçlandırabiliriz" yönünde ifadelerinin olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Bu uzlaşma henüz yakalanmış değil. Hem işçi tarafı, hem işveren tarafı birlikte bir uzlaşmayı yakalayabilmiş değiliz. Uzlaşma olmadığı için de kıdem tazminatı konusunda kısa vadede bir çözüm, bir sonuç beklemek biraz açıkça zor ama HAK-İŞ olarak biz, kıdem tazminatında sorun olduğunu kabul ediyoruz. Bu sorunun çözümü için mutlaka bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Şu anda pek çok özel sektörde, çalışan işçilerin yüzde 90'ına yakını kıdem tazminatı alamıyor. Bu sorunun çözümü gerekiyor. Sadece HAK-İŞ'in istemesiyle olmuyor. Maalesef diğer konfederasyonların, Hükümetin ve diğer işverenlerin de buna 'evet' demesi gerekiyor. Gördüğümüz kadarıyla bu konuda bir uzlaşma henüz yakalanmış değil."

Anadolu Ajansı'nda devam eden toplu sözleşme sürecine de değinen Arslan, Anadolu Ajansı'nda toplu sözleşme yetkisinin Bakanlık tarafından Medya-İş'e verildiğini söyledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) itiraz etmesi nedeniyle bu yetkinin uzun süre iş mahkemesinde beklediğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz ay da İş Mahkemesi sendikamızın yetkili olduğuna dair karar verdi. Bu karar TGS tarafından temyiz edildi, dosya Yargıtaya geldi. Yargıtay kısa bir zaman içerisinde dosyayı görüşüp karar vermek durumda. Hem bilirkişi raporları hem yerel mahkemenin verdiği karar Medya-İş Sendikasının çoğunlukta olduğuna dairdir. Yargıtay'dan da büyük ihtimalle bu kararın onaylanmasını bekliyoruz. Bizim sendika olarak şu anda toplu sözleşme hazırlıklarını tamamladık, taslağımız hazır. Yetkinin tarafımıza verilmesinden hemen sonra müzakereleri başlatacağız. Zaten 600'e yakın işçinin 585'i sendikamızın üyesi. O nedenle bir çoğunluk sorunumuz yok, bir baraj sorunumuz yok. Bütün bunları başarmış bir sendikayız ve bu çerçevede de inşallah toplu sözleşmeyi 1 Ekim 2012 tarihinden geçerli olmak üzere imzalayacağız. O tarihten bu tarafa arkadaşlarımız verilen avansları mahsup edildikten sonra geriye doğru farklarını inşallah önümüzdeki süreçte alacaklar. Ben buradan Anadolu Ajansı'ndaki bütün arkadaşlarımıza sabırlı davranmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Kısa zamanda inşallah bu yetki prosedürü de tamamlandıktan sonra birlikte güzel toplu iş sözleşmesini ortaya çıkarmak için hep beraber çaba sarf edeceğiz ve inşallah bunu başaracağız. Bu süreci HAK-İŞ olarak takip ediyoruz."

Ziyaretin sonunda Toktay tarafından Arslan'a, TOBB desteğiyle bastırılan "Yunus'un Gül Bahçesinden" isimli 2 ciltlik bir kitap hediye edildi. - Karaman

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Toktay Mahmut Arslan Karaman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title