Haberler

Doğalgaz Sektörü, INGAS 2013'te Bir Araya Geldi

Güncelleme:

İGDAŞ'ın bu yıl 5. kez düzenlediği INGAS, doğalgaz sektörü için uluslararası boyutta önemli bir veri kaynağı oldu.

Türkiye'nin en büyük ve Avrupa'nın önde gelen doğalgaz dağıtım şirketlerinden biri olan İGDAŞ, bu yıl 5.'sini düzenlediği Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu'nun (INGAS) açılışını 29 Mayıs Çarşamba günü İstanbul'da The Grand Tarabya Oteli'nde gerçekleştirdi. Doğalgaz sektöründe 26. yılını geride bırakan, sektörün en deneyimli ve lider kuruluşu İGDAŞ'ın düzenlediği etkinlik dünyanın 10 ülkesinden doğalgaz sektörü temsilcilerini bir araya getirdi.

İstanbul'da 5 milyon aboneye doğalgazı ulaştıran İGDAŞ'ın 2005 yılından bu yana düzenlendiği Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu (INGAS) bu yıl beşinci kez İstanbul The Grand Tarabya Oteli'nde gerçekleştirildi. 500 kişinin katıldığı INGAS'ta ilk gün 6 oturum gerçekleştirildi. Oturum başlıkları; 'Dünyada Enerji Politikaları ve Doğalgazın Yeri', 'Sürdürülebilir Enerji ve Doğalgaz', 'Doğalgaz Jeopolitiği ve Arz Güvenliği', 'Doğalgazın Güvenli ve Verimli Kullanımı', 'Doğalgaz Sektöründe Yeni Teknolojiler, 'AR-GE ve İnovasyon' oldu.

Açılışını T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Mercan'ın yaptığı INGAS 2013 organizasyonunda İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, DOSİDER Başkanı Ömer Cihad Vardan, GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Altıntaş, Malatya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı konuşma yaptı.

Dünya genelinde doğalgaz sektörünün en geniş katılımlı organizasyonlarından biri olan INGAS'ta bu yıl ABD, Almanya, İtalya, Fransa, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, İran, Kanada Makedonya ve Türkiye'den toplam 60 bildiri sunuldu.

Bu yıl beşinci kez doğalgaz sektörünü bir araya getiren INGAS hakkında İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan: "1988'de doğalgaz ile tanışan ülkemiz yürütülen doğru politikalar ve doğru dağıtım uygulamaları ile bugün doğalgazı benimsedi. Biz de sektörün öncülerinden biri olarak doğalgaz sektörünün gelişimi için tüm bilgi birikimimizi ve tecrübemizi hem ulusal hem de uluslararası arenada paylaşıma açtık. İşte INGAS da bu çabamızın bir ürünü olarak hayata geçti. Bu organizasyonla Türkiye için stratejik önem arz eden doğalgaz sektörünün ulusal ve uluslararası piyasalardaki gelişimine bir nebze olsun ışık tutabilirsek ne mutlu bize" dedi.

Konuşmasında İGDAŞ'ın öncü bir kuruluş olduğunu vurgulayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Ali Altıntaş, "İGDAŞ hem İstanbul'un doğalgaz ihtiyacına cevap veriyor hem de ülkemizdeki doğalgaz sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. İGDAŞ'la doğalgazı İstanbul'un en ücra köşelerine kadar götürdük. Ulusal ve uluslararası sayısız ödüle layık görülmesi İGDAŞ'ın yetkinliğini ve hizmet kalitesinin gösteriyor" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Kurul Üyesi Fatih Dönmez "İGDAŞ'ın eski bir mensubu ve mezunu olarak burda bulunmaktan dolayı mutluyum. İGDAŞ, bizim için okul oldu. Hayat boyu eğitimi, kişisel gelişimi, müşteriye, çalışana ve çevreye saygıyı en önemlisi dünya çapında bir marka nasıl yaratılır onu öğretti. İGDAŞ, bize paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğretti. İGDAŞ, bize bir kente nasıl değer katılır onu öğretti. En önemlisi gökyüzüyle nasıl arkadaş olunur, onu öğretti. İyi ki varsın İGDAŞ" dedi.

Malatya Milletvekilli, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, "Doğalgaz Üniversitesi, Teknik ve Tatbikat Üniversitesi olarak da nitelendirilebilen İGDAŞ, 1986 yılından bu yana sektöre itibar kazandırdı. Bu sektörde, yüksek kalite ve standardın tarifelere de doğru yansıması gerektiğine inanıyorum. Bugün ülkemizde 72 ilde doğalgaz kullanılıyor. Bundan sonraki süreçte doğalgaz dağıtım şirketleri müşteri memnuniyetine yönelecek. Arz güvenliği konusunda önemli bir dönemden geçiyoruz. Doğalgaz piyasası kanunun hazırlanması bu aşamada önemli. Elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılığın azaltılması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu önemli organizasyon için İGDAŞ'a ve Genel Müdürüne teşekkür ediyoruz" dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Murat Mercan :

"İGDAŞ, bir benchmark olmuştur"

Açılış konuşmasında, İGDAŞ'ın BOTAŞ ile birlikte ülkemizde doğalgaz sektörünün iki okulundan biri olduğunu belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Murat Mercan, "Geçtiğimiz aylarda Bakanlık olarak İGDAŞ'ın deneyiminden nasıl faydalanırız dedik ve İGDAŞ yönetimini Bakanlığımıza davet ettik. Müşteri memnuniyeti, uluslararası standartları, inceledik ve en iyi doğalgaz dağıtım şirketi olduğunu gördük. Doğalgaz ve elektrik dağıtım şirketlerinin çok üst düzeyde hizmet vermesi lazım. Hem doğalgaz hem elektrik sektöründe İGDAŞ bir bencmark olmuştur. Dağıtım şirketleri mutlaka uluslararası standartlara ulaşmak zorunda. Kalite ve güvenlik alanında standartları yükseltmemiz gerekiyor. Bilişim ve Scada alanında dağıtım şirketlerinin İGDAŞ'tan öğreneceği çok şey var. Doğalgazın ısınma konusunda yaygınlaşması hükümet politikasıdır. Büyük ilçelere de doğalgaz götürülecek. Yeni doğalgaz varlıkları nasıl kazanabiliriz diye tüm dünyada çalışıyoruz. 2030 yılında dünya genelinde 8,3 milyar nüfus olacak, doğalgazın verimli kullanılması çok önemli. İGDAŞ'ın önemli şeyler yaptığı, Ar-Ge faaliyetlerinde verimli kullanım en çok konuştuğumuz konulardan biri olacak. Doğalgaz piyasasının serbestleşmesni istiyoruz. Botaş'ın kontrat devirleri de devam ediyor. Türkiye büyüyor enerji ihtiyacı hızla artacak. Özelleştirmelere hız veriyoruz. Gelirin yarısı enerji sektöründeki özelleştirmelerden geldi. Cari açığı azaltıcı tedbirleri enerji sektöründe alıyoruz. Sempozyum da teknik açıdan son derece önemli konular konuşulacak. Sektör için yenilikler ortaya çıkacak. Sempozyuma katkı sunan herkese teşekkürler "dedi.

İGDAŞ'ın uluslararası arenada da Türkiye'yi temsil ettiği INGAS'ın ilki 2005 yılında, ikincisi 2007 yılında, üçüncüsü ise 2009 yılında İstanbul'da düzenlendi. 2010 yılında organizasyonu yurtdışına taşıyan İGDAŞ, Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu'nu INGAS THE BALKANS adıyla Üsküp'te gerçekleştirdi.

Bu yıl UGETAM, DOSİDER, AKSA ENERJİ, ENERGAZ, KALE KALIP, İNNOVA, ENOCTA ve NOVEL firmalarının sponsorluğunda gerçekleşen sempozyumu destekleyen kuruluşlar ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ,EPDK, BOTAŞ, GAZBİR, MYK, İSO , EED ve İstanbul Enerji .

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasan Murat Mercan Bilal Aslan Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title