Haberler

Ceo Club Perakende Gündemi 2016

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun, perakende sektörünün 2016 hedeflerinde herhangi bir değişiklik olmadığını, kısa süreli iniş çıkışların rayına gireceğine inandıklarını söyledi.

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun, perakende sektörünün 2016 hedeflerinde herhangi bir değişiklik olmadığını, kısa süreli iniş çıkışların rayına gireceğine inandıklarını söyledi.

Kurşun, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen "CEO Club Perakende Gündemi 2016" toplantısı kapsamında gerçekleştirilen "Perakende Liderleri" konulu panelde, temmuz ayında ülkede bir şeyler olduğunu ve bunun ucuz atlatıldığını söyledi.

Bu olayların bir şeyler götürmenin yanında bir şeyler de getirdiğini belirten Kurşun, bu olay sayesinde insanların kenetlendiğini ve büyük millet olunduğunun bir kez daha anlaşıldığını ifade etti.

Kurşun, federasyon olarak perakendenin geleceğine, 2016 yılı rakamlarına güvendiklerini ve inandıklarının altını çizdi.

15 Temmuz sabahı AVM'yi açtıklarını ve öğleden sonra ciddi müşteri geldiğini anlatan Kurşun, Türkiye'ye inandıklarını ve ülkeyi gönülden sevdiklerini belirterek, "Tankın önüne yatmış insanların yanında biz bir şey yapmadık. Onun için daha çok çalışarak o açığı kapatmamız lazım." diye konuştu.

"Bu birliktelik duygusunu tekrar hissetmek, moral ve motivasyona destek verecek"

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise organize perakende tarafından perakendeciliğin biraz da moral ile ülkenin de gelişimine bakarak ilerlemesini sürdürdüğünü söyledi.

Tüketici güven endeksinin 1,5-2 senedir 100'ün altında seyrettiğini anımsatan Özpamukçu, burada tüketicinin güvenini tesis etmek gerektiğini kaydetti.

Özpamukçu, bu işin hayırlı tarafına bakılacak olunursa, bu birliktelik duygusunu tekrar hissetmenin moral ve motivasyona destek vereceğini dile getirdi.

"Uçurumun kenarından dönülmesi inanılmaz önemli." diyen Özpamukçu, 2008 krizinde düşüşün kabul edildiğini anımsatarak, el birliği ile devletin desteği ve perakendecilerin gayretleri ile piyasayı canlandırma hareketlerinin devreye girdiğini kaydetti.

Özpamukçu, piyasanın hızlı bir şekilde canlandırılması gerektiğine işaret ederek, bu konuda bir rapor hazırladıklarını ve konuyla ilgili önerilerinin olduğunu ifade etti.

"Ortak gider konusunda çıkan yönetmelikte bir hata var"

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da 2003'ten itibaren kur ve enflasyonun kontrol altına alınmaya başladığını anımsatarak, o dönem geleceği görmeye başladıklarını söyledi.

Aynı zamanda Türkiye'de çok kuvvetli bir orta sınıfın ortaya çıktığını aktaran Kariyo, bunları 2013'e kadar sürekli büyüme olarak gördüklerini ancak 2013'ten 2016'lara geldikleri zaman büyümenin bir parça durmaya başladığını kaydetti.

Kariyo, büyümeye ve sürekli yatırım yapmaya alışmış bir sektörün, gelirlerin artmadığı bir ortamla yeniden karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Perakendecilerin iğneyi kendilerine batırmaları gerekirse, kendilerinin de yapması gereken işler olduğuna işaret eden Kariyo, "Perakendenin artık sadece metre kare büyümesi, yeni mağaza açması, 300 metrekarelik bir mağazanın bin metrekareye çıkmasından ziyade, artık 'aynı metrekare içerisinde nasıl daha fazla verimlilik, ciro ve kar elde ederim' şeklinde bir mantığa doğru ilerlemesi gerekiyor. Yani biz buna sadece metrekareleri mağaza açarak büyütmek değil, aynı metrekareden daha fazla verim alarak büyümeyi öne çıkarmamız gereken bir döneme doğru girmemiz gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Kariyo, dünyada perakendenin farklı alanlarda çok ciddi anlamda geliştiğini anlatarak, "Amazon 4 sene sonra San Francisco bölgesinde insansız kamyonlardan dronlarla tüketiciye ürünlerini 2 saat içinde yetiştirmek üzere planlar yapıyor." ifadesini kullandı.

Kariyo, ortak gider konusunda çıkan yönetmelikte bir hata olduğunu, söz konusu yönetmeliğin aslında perakendecilerin çoğunun aleyhine işler haline geldiğini savundu.

Özellikle küçük perakendecileri mağdur eden bu durumun düzeltilmesini rica ettiklerini aktaran Kariyo, "Eğer bu yönetmelik uygulanırsa küçük perakendecilerin ortak gider oranları yüzde 250 artıyor." dedi.

"Ertelen borçlar kanununda gayrimenkul yatırımı yapacaklar için ciddi bir engel var"

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ise perakendenin tüm dertlerini yakından takip etmek zorunda olduklarını söyledi.

Mobilyada, ayakkabıda ve diğer bazı alanlarda çok ciddi vergiler geldiğini ve çok hızlı bir şekilde uygulamaya geçtiğine işaret eden Belgü, bundan dolayı zarar ettiklerini belirterek, bu konuların biraz daha fazla mütalaa edilmesini istedi.

Konut ile ticari gayrimenkulün kiralaması arasında bir fark olmadığına dikkati çeken Belgü, konutta devletin halkın yanında olduğunu ancak ticari gayrimenkuller kiralanırken iki tüccarın kendi arasında bir sözleşme yaptığında devletin araya girmesini doğru bulmadıklarını ama bu konuda bir regülasyon yapılması gerektiğini dile getirdi.

Belgü, ertelenen borçlar kanununun gayrimenkul yatırımı yapacaklar için ciddi bir engel olduğunun da altını çizdi.

"El birliği ile hareket edildiği zaman Türkiye'nin aşamayacağı hiçbir şey yok"

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı da Türkiye'nin en büyük krizini 2001 yılında yaşadığını söyledi.

AVM'ler olmasaydı bu kadar büyüyemeyeceklerini belirten Kiğılı, el birliği ile hareket edildiği zaman Türkiye'nin aşamayacağı hiçbir şeyin olmadığını kaydetti.

Kiğılı, 2001 krizinde yanlarına medyanın gücünü aldıklarını, belediyelerin kendilerine yardım ettiğini ve bu krizi kısa sürede atlattıklarını anımsattı.

15 Temmuz darbe girişiminin ülkeye bir şeyler öğrettiğinin vurgulayan Kiğılı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz birbirimize inanmıyorduk. Ne zamanki bu ülkenin vatandaşı tankların önüne yattı, hepimiz birden bire ne olduğumuzu anladık. Bizim birbirimize inancımızı artırmamız lazım. Bizim birbirimizi sevmemiz lazım. Birimize ne kadar fazla sarılırsak, biz bu işi gayet iyi halledeceğiz. Bizim üzerimize düşen çalışmak, istihdam yaratmak, bu ülkeye elimizden geldiği kadar yardımcı olmak. Ben sağ sol çatışmalarını gördüm. Saat 16.00'da korkudan fabrika kapatıyorduk. Her gün cenaze vardı. Aşmadık mı? Aştık. Bunu da aşacağız. Yeter ki biraz sabırlı olalım. Bundan sonra geleceğimiz çok parlak."

Kaynak: AA / Güncel

Abdullah Kiğılı Zafer Kurşun Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title