Haberler

    Bunun Geri Dönüşü Yok'

    İngiltere Başbakanı David Cameron, bağımsızlık referandumuna üç gün kala İskoçya halkına seslendi: "Biz bir aileyiz, bu aileyi ayırmayın.

    Bağımsızlık referandumuna üç gün kala İskoçya'nın Aberdeen kentinde düzenlenen "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasında son kez halka seslenen Cameron, "Referandum Birleşik Krallığı tamamen değiştirebilir. Üstelik bildiğimiz Birleşik Krallık'ın sonu olabilir. Bir konuda net olmalıyım. Bunun geri dönüşü yok. Yeniden yapılmayacak" dedi.

    "Eğer İskoçya 'evet' oyu verirse Birleşik Krallık ayrılacak ve sonsuza kadar kendi ayrı yollarımıza gideceğiz" ifadelerini kullanan Cameron, Perşembe oy kullananlar sadece kendileri için değil, çocukları, torunları ve bunların ötesindeki nesiller için oy kullanıyor olacaklar" uyarısında bulundu.

    Cameron konuşmasında açık bir şekilde İskoçya'nın referandumda ayrılığa "evet" demesi durumunda, "Birleşik Krallık emekliliği olmayacak, Birleşik Krallık pasaportu olmayacak, Birleşik Krallık poundu olmayacak" uyarısında bulundu.

    'Bu evi birlikte inşa ettik'

    İskoçya'daki seçmenlere referandumda "hayır" oyu vererek Birleşik Krallık'ta kalmaları çağrısında bulunan Cameron, "Bu evi birlikte inşa ettik. Biz İskoçya'nın büyüklüğü ile Büyük Britanya olduk. Bu bizim ülkemiz. Bizi gerçekten büyük yapan ne biliyor musunuz? Ekonomik ya da askeri gücümüz değil. Bizim Britanya değerlerimiz" ifadelerini kullandı.

    Konuşmasında insanların neden bağımsızlık fikrini çekici bulduğunu anlayabildiğini fakat ayrılık kararının bazı sonuçları da olacağını vurgulayan Cameron, "Bu, aynı para birimini paylaşmayacağız anlamına gelir. Bu, yüzyıllar boyunca birlikte kurduğumuz silahlı kuvvetlerin sonsuza kadar ayrılması anlamına gelir. Bu, aramızdaki sınırın uluslararası sınır haline gelmesi ve kolaylıkla geçilememesi anlamında gelir" şeklinde konuştu.

    'Sizin kalmanızı istiyoruz'

    Bağımsızlığın "sancılı bir boşanma" olabileceğine dikkati çeken Cameron, "Paylaştığımız şeylerin sona ermesi. İskoçya halkı son kararlarını vermeden önce bu gerçekleri bilmek zorunda" dedi.

    Cameron konuşmasında hiçbir ülkenin mükemmel olmadığını belirterek, Birleşik Krallık'ın da insanların hayatları geliştikçe durmadan değişmek zorunda olduğunun altını çizdi.

    İskoçya'nın bağımsızlık referandumunda "hayır" kararı vermesi durumunda İskoçya Parlamentosu'na büyük ve bu zamana kadar görülmemiş bir yetki devri yapılacağını vaat eden Cameron, vergilendirme, harcama ve sosyal refah hizmetlerinde yeni yetkilerin verileceğini kaydetti.

    Cameron İskoçya'daki seçmenlere siyasi konularla bağımsızlık konusunu ayrı tutmalarını belirterek, "Biz sizin kalmanızı istiyoruz. Kafamızla kalbimizle ruhumuzla sizin kalmanızı istiyoruz. Eğer beni sevmiyorsanız, ben burada sonsuz kadar kalmayacağım. Eğer hükümeti sevmiyorsanız, o da sonsuza kadar kalmayacak. Evet değişime ihtiyacımız var ve bunu sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

    İşadamlarına baskı iddiası

    İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı ve bağımsızlık yanlısı kampanyanın lideri Alex Salmond, Edinburgh Havaalanı'nda gazetecileri sorularını yanıtlarken Cameron'ı iş dünyası üzerinde referanduma ilişkin baskı kurmakla suçladı.

    Salmond, Cameron'ın geçen hafta iş dünyası liderleri ile buluşmasına atıfta bulunarak, "Tesco, Aldi, Lld gibi birçok şirket politik tartışmalara katılmadı. Sadece bir iki şirket Başbakanın korku tellallığı kampanyasına katıldı" dedi.

    Öte yandan Salmond da İskoçya'da önde gelen işadamları ile basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

    Hafta sonunda yapılan ve yayınlanan son anketlerin çoğu "bağımsızlığa hayır" diyenlerin az da olsa önde olduğunu gösterdi. Survation şirketinin anketine göre, bağımsızlığa yüzde 47 "evet", yüzde 53 ise "hayır" dedi. Panelbase şirketinin anketine göre ise yüzde 49 "evet", yüzde 51 ise "hayır" diye cevapladı. Bağımsızlığa "evet"e desteğinin önde çıktığı tek anket ise ICM adlı şirketin Daily Telegraph gazetesi için yaptığı anket oldu. Bu ankete göre, yüzde 54 "evet", yüzde 46 ise "hayır" yanıtını verdi.

    İskoç halkına 18 Eylül Perşembe günü "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı" sorusu yöneltilecek. "Evet" sonucunun çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Birleşik Krallık David Cameron Alex Salmond

    Mehmet Şimşek herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı: Şu anda gündemimizde yok

    Herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı: Gündemimizde yok

    Ayşenur Ezgi'nin amcası Yılmaz Eygi: Keşke Özgür bey de konuşsaydı

    Cenaze törenindeki tartışmaya Ayşenur'un ailesinden açıklama var

    Üstelik bunu yapan bir zincir market! Tarihi geçmiş ürünleri, '1 alana 1 bedava' kampanyasıyla satmaya çalıştılar

    Tarihi geçmiş ürünleri, skandal kampanyayla vatandaşa satmaya çalıştılar

    Küçücük bebeğe bile aldırmadan genç kadını taciz etti! Motokuryeyi görüntüler ele verdi

    Küçücük bebeğe bile aldırmadan rezil planını uyguladı! Motokuryeyi görüntüler ele verdi

    title