Haberler

Gümüşhane'de 5 Nisan Avukatlar Günü

Gümüşhane'de 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle düzenlenen programda şehir protokolü bir araya geldi.

Gümüşhane'de 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle düzenlenen programda şehir protokolü bir araya geldi. Gecenin onur konuğu ise eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu oldu.

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu tarafından Gökırmak düğün salonunda düzenlenen programa Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Milletvekili Feramuz Üstün, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arslantaş, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Selim Eren, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, CHP İl Başkanı Atilla Sait Özdamar, MHP İl Başkanı Orhan Mazman, SP İl Başkanı Akın Demir, Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı İsmail Taştan, hakim, savcı ve avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda tarihin en eski zamanlarından beri insan haklarının, özgürlüklerin korunması ve en kutsal haklardan birisi olan savunma hakkının tesis edilmesi konusunda hukukçuların ve avukatların gayretlerinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu söyledi. Vali Mayda, her insanın hakkını takip etme veya suç isnadı ile karşı karşıya ise savunma hakkının kullanılmasında profesyonel bir yardım almasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Bu konuda avukatlarımızın fedakar bir şekilde çalışmaları ve hem kendilerini iyi yetiştirmeleri, hem de kazandıkları bu birikimleri müvekkilleri adına kullanmaları her türlü takdirin üzerindedir." dedi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de konuşmasında 5 Nisan Avukatlar gününde bu seçkin toplulukla bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Biz bugünkü görevimiz gereği adaletin Gümüşhane'de fiziki ortamını iyileştirmek için bir mücadele ediyoruz. Elimizden geldiği kadar iktidarın imkanlarını adalet sistemimizi daha da müreffeh ortamda gerçekleştirmek için nasıl çalışmalar yaparızın gayreti içerisindeyiz. Adaletin önemini hepimiz biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Adalet mekanizmasının üç sac ayağından birisi olan avukatların toplum hayatındaki yerinin gittikçe artarak devam ettiğini kaydeden Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise konuşmasında avukatlara bugün dünden daha fazla görev düştüğünü söyledi. Başkan Canlı, "İnanıyoruz ki avukatlarımız toplumun bu beklentilerine cevap verebilecek, onların hak ve hukuklarını savunacak ve adalet duygusunun daha pekişmesine katkı sağlayacak çalışmaların içerisinde olduklarının bilinci içerisindeyiz." dedi.

Yaklaşık 50 yıldır Gümüşhane Barosuna kayıtlı avukat olduğunu hatırlatan eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu ise "Hukuk deyince kanunlar akla gelir. Kanunların yapılması için de önce hukukun kendi içinde gelişmesi lazım. Hukuk da ağırlıkla iki noktada gelişir. Birisi üniversite, diğeri de yargıda mahkeme kararları ile gelişir. Mahkeme kararlarının gelişmesinde de en büyük rolü avukatlar oynar. Çünkü avukatlar kendi müvekkillerinin menfaatini için hukuku zorlarlar. Yeni düşünceler ve fikirler oluştururlar ve hakimleri yeni yeni meseleler karşısında yeni kararlar vermeye mecbur ederler. Hukuk durmadan değişir. Toplum değiştiği için topluma uygun hukuk gelişir. Bugünkü içtihatlar farklı, yarınkiler farklıdır. Mahkemeler devamlı aynı kararları veriyorsa hukuk gelişmiyor demektir. Hukukun gelişmesi için mahkemelerin devrin şartlarına göre yeni yeni karar vermesi lazım." diye konuştu.

Türkiye'de yargının hergün geliştiğini kaydeden Sungurlu, "Çünkü dünya gelişiyor, elimizdeki imkanlar gelişiyor. Ama buna karşın Türkiye'de hukuk eğitimi yeterli mi? Türkiye'nin baş problemi eksik hukuk eğitimidir. ABD'de hukuk tahsili yapmak için başka bir yüksek tahsili bitirmek gerekiyor. Türkiye'de ki gibi lise tahsilini yeterli görmüyor." dedi.

Savunma hukukunun olmaması halinde hürriyetinde olmayacağının altını çizen Sungurlu, şunları söyledi: "Hiçbir şekilde hürriyetlerin ve insan haklarının gelişmesi kesin savunma hukukuna bağlıdır. Eğer bir ülkede savunma yoksa demokrasi, insan hakları yoktur, o ülkede insanların güvenliği söz konusu değildir. Onun için avukatlık çok mühim bir meslektir. Hukukun gelişiminde barolar çok mühim müessesedir. Yargının sağlıklı işlemesi baroların sağlıklı çalışmasına bağlıdır."

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arslantaş ise konuşmasında "Yargının üç sac ayağından birisi olan avukatlarımızı bugünlerinden yalnız bırakmamak için hepimiz buraya kadar geldik. Gerektiği kadar değer verilmesi lazım. Ama bugüne kadar bu meselenin üzerinde fazla durulmadığını kendileri de ifade ediyor bizde ifade ediyoruz. Önemli sorunlar var. Bizlerinde sorunları var, avukatlarımızın da sorunları var. Önemli olan bu tür sorunları, eksiklikleri kendi aramızda değil de yetkili, etkili mercilerde konuşularak sorun olarak kabul ettiğimiz bu meselelere bir çözüm bulunması, parmak basılmasıdır. Bu konuda herkes baro olarak, il olarak üzerine düşen görevi yapıyor." dedi.

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat İsmail Taştan, geleneksel olarak düzenlenen programa iştirak eden herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Baromuzda Gümüşhane ve Bayburt illerinde kamuda çalışan arkadaşlarda dahil olmak üzere 70 avukatımız var. Sizlerin hakkını, hukukunu elimizden geldiğince, eksiklerimize ve sıkıntılarımıza rağmen savunmaya devam ediyoruz. Gümüşhane'de ve Bayburt'ta hukuk adına birçok eksiğimiz vardır. Ama zaman içerisinde bunların da tamamlanması noktasında sayın Vekillerimizin de gayretini görmekteyiz. Özellikle Gümüşhane'de Adliye binası konusunda herkesin gayretlerini takdire şayan bulmaktayız. İnşallah en kısa zamanda şehrimiz yeni bir adliye sarayına kavuşur. Hukukun üstünlüğü herkese lazım." ifadelerine yer verdi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Oltan Sungurlu Avukatlar Günü Gümüşhane Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title