Haberler
BBC

Erdoğan'ın Ziyareti Fransız Basınında: Türkiye, Yeri Doldurulamaz Stratejik Bir Ortak

Güncelleme:

Erdoğan'ın ziyareti, Fransız basınında geniş yer buldu. Le Figaro, "Türkiye, yeri doldurulamaz stratejik bir ortak, böyle bir ortaktan kopmanın ancak olumsuz etkileri olur" diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili görüşmelerde bulunmak üzere Paris'te. Ziyaret öncesi Türkiye'deki gelişmeler ve Ankara'nın Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine Fransa basınında geniş yer verildi.

Gazeteler, Türkiye'nin amacının AB ile bir süredir durgunlaşan ilişkileri canlandırma amacında olduğunu yazdı.

"ERDOĞAN AB'YE EL UZATIYOR"

Le Figaro gazetesi ziyaretle ilgili haberini "Erdoğan Paris'te AB'ye el uzatıyor" başlığı attı.

Haberde, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra binlerce kamu çalışanın tasfiyesine ve insan haklarına ilişkin kaygıların Macron tarafından dile getirileceği, Erdoğan'ın gündeminde ise Suriye'deki gelişmeler ve Kudüs olacağı ayrıca Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

EKONOMİK İLİŞKİLER DE GÜNDEMDE

Le Figaro, ziyarette ekonomik ilişkilerin de gündemin önemli başlıklar arasında olacağını yazdı:

" Türkiye'nin istatistikilerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 12 milyar dolardan fazla. Türkiye, İtalya ve Fransa ile Hava Savunma Sistemi Eurosam'ın satışı için görüşme halinde."


Fransa açısından ise Macron'un Türkiye ile ilişkilere "pragmatik yaklaştığı" yorumları yapılıyor. Janna Jabbour da bu görüşte:

"Emmanuel Macron, Türkiye'yi terörle mücadelede ve göç krizine karşı önemli bir ortak olarak görüyor. Dolayısıyla yeni bir diyaloga girmekte ve Türkiye ile ortak çıkarlar temelinde yeni bir ilişki inşa etmekte bir sorun yok."

"TÜRKİYE YERİ DOLDURULAMAZ BİR STRATEJİK ORTAK"

Gazetenin Brüksel muhabirinin haberinde Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin üyelik sürecine ilişkin belirsizliğini koruduğu yazıyor:

"Türkiye'deki 18 aylık duraksama sürecinden sonra Avrupalılar reel politiğe dönüyor. Önemli bir NATO üyesi olan Türkiye, yeri doldurulamaz stratejik bir ortak, böyle bir ortaktan kopmanın ancak olumsuz etkileri olur: Göç kriziyle Avrupa'dan dönen IŞİD militanları, Orta Doğu'da Rus güçlerin de dahil olduğu bölgedeki kargaşa… Kim köprüleri yakmak ister ki?"

"(…) Brüksel'de üç hassasiyet göz önünde bulunduruluyor. İngiltere, Kuzey ülkeleri ve Baltık ülkeleri olarak 'liberaller' Türkiye'nin ortak pazara girişinde fayda görüyor ve daha iyi günler geleceği umuduyla taviz vermek istemiyor. Doğu'dakiler de sıcak bakıyor zira kendileri de ekonomik açılımdan faydalandı… (AB üyeliğine) 'Hayır' diyenler ise Almanya, Avusturya, Hollanda ve tabii Fransa."

ERDOĞAN, LE FİGARO'YA MAKALE YAZDI

Le Figaro gazetesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazdığı bir makale de var.

"Türkiye ve Fransa: Uzun soluklu dostluk" başlıklı makalenin bir kısmı şöyle:

"Türk-Fransız dostluğu 16. yüzyılda Fransa Kralı'nın Sultan Süleyman'a yazdığı mektupla başladı ve sağlam temellerde ilerledi. Yarım yüzyıl önce Fransa'ya yerleşen Türk komünitesi iki ülkeyi birleştiren bu derin dostluğu sağlamlaştırdı."

Şimdi Fransa'da yaşayan Türklerin sayısı 700 bini aşıyor ve çoğunun Fransa vatandaşlığı var. Fransız toplumuna mükemmel bir şekilde entegre olmalarından, yasalara uymaları ve eğitim, iş yaşamında başarılı olmalarından gurur duyuyoruz.

Fransa'nın darbe girişiminden hemen sonra Türkiye'ye verdiği desteği hiç unutmadık.

(…) 2016'da 13,4 milyar euro olan ikili ticari hacmimiz potansiyelinden hala uzakta. Amacımız kısa sürede ticaret hacmini 20 milyar euroya çıkarmak."

BBC

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Fransa Paris Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title