Haberler

Eskişehir 32'nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Eskişehir'de

32'nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Eskişehir'de 32'nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın ödül alan ve sergilenmeye değer görülen karikatürleri, İstanbul ve Adana'dan sonra Eskişehir'de sergilendi.

32'nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Eskişehir'de

32'nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın ödül alan ve sergilenmeye değer görülen karikatürleri, İstanbul ve Adana'dan sonra Eskişehir'de sergilendi.

Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'ndeki 32'nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Sergisi'nin açılışına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Aydın Doğan Vakfı Koordinatörü İlhan Artar ile çok sayıda davetli katıldı. Yılmaz Büyükerşen sergi açılışında yaptığı konuşmada Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nı 'Karikatür Olimpiyatı olarak' nitelendirdi. Büyükerşen şunları söyledi:

"Bugün herhalde dünyanın en büyük, orijinal uluslararası karikatür hazinesi Türkiye'de oluyor. Aydın Doğan Vakfı'nda oluyor. Başlı başına bir kıymettir. Hepside orijinaldir. Göreceğiniz karikatürler her sene konusu çeşitli dünyadaki çeşitli olayları ele alan ve çizgi ile hem anlatan anlatırken de kah güldüren, kah düşündüren çizgilerdir. Grafik değerleri, karikatür değerleri sanat olarak çok üst düzeydedir. Ben bir kere daha Aydın Doğan beyin, dostumun böyle bir sanatı yaşatıyor olması ki dünyada uluslararası karikatür yarışmaları çok azdır ve genellikle bir veya iki defa yapılır. Birkaç senede bir yapılır. Ama Aydın Doğan Vakfı uluslararası karikatür yarışmaları her sene muntazam olarak tekrarlanıyor."

'SORUNLAR ÇOĞALINCA KARİKATÜR SANATI İLGİ GÖRMEYE BAŞLAR'

Karikatürün önemli bir sanat dalı olduğunun altını çizen Yılmaz Büyükerşen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Benim de gençliğimde çok uğraştığım, mizah dergilerinde karikatürler yayınlayan ve karikatür sergileri açan bir genç gazeteciydim. Daha doğrusu gazetecilikle beraber karikatürcülükte yapıyordum. İlk sergimi 14 yaşımda açtım dersem bunu garipsemeyin. Türkiye'de Türk demokrasisi çizgisini inceleyecek olursanız, ne zaman Türkiye'de sorunlar çoğaldı toplumsal bunalımlar arttıysa karikatür sanatı çok ilgi görmeye başlar. Çünkü karikatürün dili beynelmileldir. Cumhuriyetin ilk yıllarında hatta İkinci Dünya Savaşı süresince karikatürler yazıyla desteklenirdi. Tipler konuşturularak espri ve olayın anlatımı tamamlanmaya çalışırdı. ve yine her bunalımlı dönemde Türkiye'de mizah dergilerinin sayısının da arttığını görüyoruz. Eğer inceleyecek olursanız. İkinci Dünya Savaşı'nda konu daha ağırlıklı olarak ikinci Dünya Savaşı'na ait karikatürlerden ibaret, dolu dolu sayfaları olan mizah dergileri çıkmıştır."

'GENÇLERİN BİR BAŞKA DİLİ OLUŞTU'

Şimdiki gençlerin karikatür merakının eskiye göre az olduğunu ifade eden Büyükerşen, "Gençlerin karikatüre merakı eskisi kadar değil. ve gençlerin bir başka dili oluştu. İsimlerini zikretmeyeyim burada. Çeşitli haftalık dergiler var ama insanlar çok çirkin, espriler çok acayip bizim dilden ve kültürden çok farklı. Gönül istiyor ki Türkiye'deki bu karikatür tarihini yazanlar olsun. İnceleyenler olsun. Çok zengin bir tarihle karşılaşacağız."

Uluslararası Karikatür yarışmasını geleneksel olarak her yıl düzenleyen Aydın Doğan Vakfı'na teşekkür eden Yılmaz Büyükerşen, "Aydın Doğan Vakfı'na şükranlarımı sunuyorum. Bu herhalde olimpiyat olarak devam edecektir ve Türkiye'nin hep şampiyon olduğu bir olimpiyattır. Olimpiyat düzenlemesi olarak şampiyondur, kastettiğim o. Hoş belli yıllarda Türk karikatürcüler de ödül almışlardır ama genellikte diğer ülkelerin karikatürcüleri farklı farklı yıllarda birincilik ikincilik ve mansiyon gibi ödülleri ala gelmişlerdir. Baktığınız zaman da genelde gelişmekte olan ülkelerde rejim bunalımı sıkıntısı içerisinde olan, ekonomik sıkıntılar içerisinde olan, sosyal çalkantılar içerisinde olan ülkelerin karikatürcüleri kendi uluslarının olayları görüş ve değerlendirişini yansıtmaktadır" dedi.

Konuşmaların ardından Aydın Doğan Vakfı Koordinatürü İlhan artar, Yılmaz Büyükerşen'e 32'nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na katılan eserlerin yer aldığı karikatür kitabı verdi. Yılmaz Büyükerşen ile açılışa katılan Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ve İlhan Artar ile davetliler sergiyi gizdi.

15 ŞUBAT'A KADAR AÇIK KALACAK

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'ndeki 32'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nde dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen 110 eserin yer aldığı sergi 15 Şubat tarihine kadar izleyicilere açık tutulacak. sergi Eskişehir'den sonra Ankara ve Mersin'de sanatsevererle buluşacak.

Aydın Doğan Vakfı tarafından 32 yıldır düzenlenen ve dünya karikatürünü evrensel bir boyutta ele alan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın 32'ncisine 66 ülkeden 787 sanatçı ve 2 bin 289 karikatü ile katıldı. Yarışmada birinciliği Agim Sulaj (Arnavutluk), ikinciliği Mohsen Nouri Najafi (İran), üçüncülüğü deJalal Pirmarzabad (İran) elde etti. Seçici Kurul yarışmada Alberto Morales Ajubel (İspanya), Angel Boligan Corbo (Küba), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Musa Gümüş, Cemalettin Güzeloğlu, Ishimaru Hide (Japonya), Frank Hoffmann (Almanya), Jose Antonio Garci Nieto (Meksika), Didier Pizzi (Fransa), Saman Torabi (İran), Jugoslav Vlahovic (Sırbistan) ve Mikhail Zlatkovsky'i (Rusya) Başarı Ödülü'ne değer gördü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / 3. Sayfa

Aydın Doğan Eskişehir İstanbul 3. Sayfa Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title