Haberler

Erzincan da Arı Ürünleri Üretimindeki Kriterler ve Bal Dışındaki Arı Ürünlerinin Önemi" Konulu...

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) Anahtar Çözümler Programı kapsamında Erzincan da “Arı Ürünleri Üretimindeki Kriterler ve Bal Dışındaki Arı Ürünlerinin Önemi” konulu sempozyum düzenlendi.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) Anahtar Çözümler Programı kapsamında Erzincan da "Arı Ürünleri Üretimindeki Kriterler ve Bal Dışındaki Arı Ürünlerinin Önemi" konulu sempozyum düzenlendi.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen "Anahtar Çözümler" isimli program kapsamında Erzincan Valiliği, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliğinde Erzincan Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen sempozyum Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Akabinde programın açılış konuşmasını yapan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, dünya genelinde Türkiye'nin 7 Milyon kovan varlığı ve yıllık 103 bin ton bal üretimi ile Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu seviyeyi yakalamış olmasında ciddi bir emeğin olduğunu kaydetti.

Türk arıcısının gıda koleksinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Arı Yetiştiricileri Genel Başkanı Ziya Şahin, bu kapsamda Türk çam balının kimliğini ve projeleri içerisinde yer alan kestane, geven, ayçiçeği, narenciye ve pamuk ballarının kimlikleri üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde çıkan sonuçlara göre bu balların Türk gıda koleksine girmesini sağlayacaklarını kaydetti.

Başkan Şahin, arı ürünlerinin bir yada birden fazla hastalığın önlenmesi yada iyileştirilmesi amacıyla kullanılan Apiterapi'nin işletme maliyetlerinin düşürülebilmesi için arıcıların kurtuluş noktası olduğunu vurgulayarak, Apiterapi ürünlerinin üretilmesi gerektiğine değindi.

Ardından konuşan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) olarak arıcılık alanında her türlü faaliyeti destekleyeceklerini kaydederek, ajans olarak bölgenin potansiyellerini ortaya çıkarıp bu potansiyelleri değerlendirebilmek için ne tür çalışmalar yapılması gerektiğini planladıklarını bu amaçla Erzincan'ın Kemah ve Tercan ilçelerinde arıcık ile ilgili eğitimler verdiklerini söyledi.

Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı ise Erzincan da bulunan mera alanlarındaki bitki florasının özel bir yapıya sahip olduğunu belirterek, Erzincan'ın arıcılık yapmak için Türkiye'nin özel illerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Topraktan Üretmiyorsanız, Kapıları Kapatırlarsa Açsınız !

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Türkiye'nin, Katar krizi ile doları, petrolü, altını ve kişi başına düşen gelirde dünyanın birinci sırasında olmasının hiçbirşey ifade etmediğini anladığını kaydederek, "eğer topraktan üretmiyorsanız, tarım ve hayvancılıkta üretim yapmıyorsanız, kapıları kapatırlarsa, açsınız. Çünkü doğalgaz yenmiyor, altın yenmiyor, dolar yenmiyor. Dünya bunu yaşayarak öğrendi." diye konuştu.

2 ay önce İstanbul da tüm dünyada bulunan arıcıların bir araya geldiğini aktaran Vali Arslantaş, Erzincan balının burada ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Erzincan'ın bal üretiminde Türkiye de üretilen balın yüzde 1,5'ini ürettiğini aktaran Vali Arslantaş, bu durumun kovan sayısı ile orantılandığında ise Türkiye ortalamasının üzerinde bir bal üretimi ile karşı karşıya olunduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Erzincan'da 2 bin 500 dönüm alanda 10 ayrı bal ormanı oluşturduk. Atalarımızın veciz tabiriyle. Bal bal demekle ağız tatlanmıyor. Çalışmak lazım. Kovanında arısı olanın kesesinde sarısı oluyor." diye konuştu.

Hedef olarak, Erzincan'da üretilen balın asgari standartlarını belirlemek istediklerini kaydeden Vali Arslantaş konuşmasında; " En alt seviyede üretilen balın standartları belirleyerek Türk Gıda Kodeksine sokabilirsek bunun dışında da ne bizim yerli üreticilerimizin ne de dışarıdan gelen üreticilerimizin bu standartların dışında üretim yapmasını istemiyor olacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Arslantaş tarafından Tarım sektörüne katkı sağlayan katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi hediye edildi.

Ardından Vali Ali Arslantaş, arı ürünlerinin bir yada birden fazla hastalığın önlenmesi yada iyileştirilmesi amacıyla kullanılan Apiterapi yöntemlerine yönelik hazırlanan sergiyi gezerek, Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmosotik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Kılıç'tan bilgi aldı.

Program daha sonra, balda ve arı ürünlerinde kalıntı problemleri, bal ve arı ürünlerinde arı hastalıklarına bağlı olarak şekillenen kontaminasyon problemleri, Apiterapi, bal arısı kolonilerinin beslenmesi, arı ürünleri için iyi arıcılık uygulamaları konulu sunumların katılımcılara aktarılması ile devam etti.

Düzenlenen programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Genel Başkanı Ziya Şahin, kamu kurum müdürleri ve arı yetiştiricileri katıldı. - ERZİNCAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Murat Şahin Ziya Şahin Türkiye Hilton Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title