Haberler

Erdemli'de Festival Coşkusu

Mersin'in Erdemli ilçesinde Harfilli Köyü ve Erdemli Ziraat Odası'nın her yıl geleneksel olarak düzenlediği Yayla Köyleri Yaş Sebze, Meyve ve Kültür Şenliğinin bu yıl 8.'si düzenlendi. Ünlü şarkıcı Haluk Levent'inde konser verdiği şenliğe yoğun katılım olurken, şenlikte yayla güzeli, koşu yarışması, halat çekme yarışması, çuval yarışması ve en iyi ürün yarışmaları düzenlendi.

Şenlikte konuşan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, "Bugünün dünyasına baktığımızda artan nüfusla birlikte kirlenen çevre ile, kirlenen toprakla, kirlenen su kaynaklarıyla birlikte gıda güvenliği dünyanın en önemli meselesi haline gelmiştir. İşte bu durumda içerisinde bulunduğumuz coğrafyaya baktığımızda gerek iklim kuşağı, gerekse az olmasına rağmen verimli toprakları düşünüldüğünde ilçemiz şanslı bir konumdadır. Alt tropikal ürünlerinden kara ikliminde yetişecek ürünlere kadar geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Ama bunların ötesinde taşı kırarak toprağa dönüştüren bu toprakları da sera haline getiren çalışkan Erdemli çiftçisi en büyük zenginliğimizdir. Onların bu çabasını bir kez daha kutluyorum" dedi.

İlçe Ziraat Odası başkanı Adnan Dölek ise festivali düzenlemelerindeki en büyük amaçlarının köylü ve çiftçilerin bir nebzede olsa yorgunluğunu atabilmek, aynı zamanda siyasetçileri ve bürokratları, bir arada bulmuşken, sorunları paylaşmak ve bunlara çözümler üretebilmek olduğunu söyledi. Dölek, şöyle devam etti:

"Takdir edersiniz ki, günümüzde birçok bilim adamı ve siyasetçi, Gıda ve Suyun dünya siyasetinde petrolden bile önemli, hatta ve hatta ülkelerin bağımsızlıklarını dahi etkileyecek konuma geldiği konusunda hemfikirdir. Yöremizde, hatta ülkemizde geçmişten günümüze tarıma iyi niyetle devletin imkanları ölçüsünde önem verildi, veriliyor. Sektörümüzde küçümsenemeyecek birçok gelişmeye rağmen, tarımımızı gelişmiş ülkelerin tarımı ile kıyasladığımızda, bir yerlerde bazı yanlışlarımız olduğunu ve tarım politikamızın yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu çerçevede dünya tarım ürünleri piyasasında hedeflerimizi büyültmemiz ve buna uygun politikalarla tarımımızı desteklememiz gerekir. Bunun için öncelikle sorunlarımızın teşhisini doğru yapmak zorundayız. Tarımda yaşanan sorunlara bakacak olursak, tarımsal işletmelerin küçük, arazilerimiz çok parçalı Sulamadaki yetersizlikler. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması. Örgütlenmedeki yetersizlik. Kırsaldan göç sonucu yaşlanan tarım nüfusu. İşleme depolama pazarlama ve finansman yetersizliği olarak sıralayabiliriz."

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, tarımda yaşanan sorunları çözmek için öncelikle teşhisi doğru koymak gerektiğini ifade ederek, "Ülkemizde, özellikle de bizim memleketimizde tarımın gerçekten insanların geçiminde önemli bir yer tuttuğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla tarım sektöründe günden güne giden bu gerilemenin; kayısının, muzun, üzümün şeftalinin narenciyenin para etmediğini, çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu, teknolojik tarım konusunda eksiklerimizin olduğunu, özellikle endüstriyel ürün haline dönüştüremediğimiz narenciyede belli bir hedefi yakalayamadığımızı biliyoruz. Dolayısıyla bölgemizde bu noktada ciddi teşvik vermek, özel sektörü harekete geçirmek, devlet teşvikini arttırmak bunun yanında ürünlerimizin ihracatı konusunda önümüzdeki engelleri kaldırmak, belediyenin almış olduğu hal vergisini bile gözden geçirmek biz siyasilerin görevlerindendir. Fakat huzurlarınızda açık ve net olarak şunu ifade etmeliyim ki ülkemizin 10 yıldır idaresinden sorumlu olan iktidara muhalefet partisi olarak parlamentoda Türk tarımı için uygulamış oldukları bu politikanın günden güne tarım çalışanlarını geriye götürdüğünü, çiftçinin ve köylünün mağdur olduğunu, ürün girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu, ürünlerinin para etmediğini, hatta bir defasında mecliste yapmış olduğum bir konuşmada; ürünlerin bir kısmını bu köylü vatanda değerlendirirken siyasetçiyi gördükleri zaman onları protesto etmek adına onların önüne döktüğünü ifade ettim. Bu gün görüyoruz ki gerçekten ciddi manada mağdur olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız. Biz bu konuda meclis araştırması talep etmemize rağmen iktidardan; işlerin gayet iyi gittiğini, ürünlerin para ettiğini ve teşviklerin önceye göre daha fazla verildiği belirtilerek geri çevrildi" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ise Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu ve her 3 yurttaştan birisinin bu sektörden geçindiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Demek ki sosyal alanda önemli bir sektör. Bu meseleye sadece ekonomik yönden bakmayalım. Türkiye'nin önemli bir potansiyeli var. Önemli tarım toprakları var. Havası var. Suyu var. Cenab-ı Allah ne istediyse Türk insanına vermiş. Buradaki üreticiler ürün yetiştirebilmek için, 150 metreden sondajla su çıkarıyor. Taşı toprağa çeviriyor. Dağın başında kendine tarla oluşturuyor. El emeğini, göz nurunu katıyor. Çocuğuna bile bu kadar iyi bakmıyor. Ürününü yetiştiriyor. Demek ki Türkiye'nin insan gücünden yana, insan emeğinden yana bir sıkıntısı yok. Çalışkan bir üreticisi var. Peki, sorun nerede sorunu herkes biliyor. Sağır sultan bile biliyor. Ben eminim burada bulunan iktidar partisi milletvekili de biliyor. Peki, kim bilmiyor? Demek ki bu ülkenin tarım politikalarını düzenleyen tarım bakanı bu işi bilmiyor. ya da bu sorunlardan haberi yok.

Mazot pahalı, gübre pahalı. Üzerinde vergi yükü var. Gübrede, mazotta, ilaçta, elektrikte de üzerinde vergi yükü var. Sanayici bile sizden daha ucuza elektrik kullanıyor. Başka nerede sorun var? Türkiye yaş sebze meyve üretiyor. En alasını en kalitelisini üretiyor. Ama pazarlamada sorun yaşıyor. 45 milyon ton sebze meyve üretiyoruz. 3 milyon ton sebze meyveyi yurt dışına gönderiyoruz. Gerisi çöpe dökülüyor. Açık söylemek gerekirse AKP iktidarı Türkiye'de her sektöre kesenin ağzını açıyor. Ama diyor tarım sektör beni çok ilgilendirmiyor. Benim diyor 1,3 milyar dolar cirom var. Bunun içerisinde 55-60 milyar lirası tarımdan geliyor. Dolayısıyla diyor tarımdan benim gelirim düşük. Benim için sanayi önemli teknoloji önemli ama benim halkımı kim doyuracak."

AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Nebi Bozkurt muhalefet partili milletvekillerinin konuşmalarına cevap olarak yaptığı konuşmada, şunlarna yer verdi:

"Bu sorunlar hakkında bakanımızla, bakan yardımcımızla elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Sorkun Barajı hakkında 'Yılan Hikayesine' döndü dediler. Bu sorkun barajı 30 yıldan bu yana konuşuluyor. Ben milletvekili olalı bir sene oldu. Benden daha fazla Sorkun Barajı için uğraşan varsa gelsin. Sorkun Barajının ihale aşamasına geldiğini buradan müjdeliyorum. Allah nasip ederse benim milletvekilliğimin bitiminden önce açılışını yapacağız. Biz elimizden geldiğince memleketimizin, milletimizin ihtiyacı neyse onu gidermeye çalışıyoruz. Tabi muhalefet arkadaşlarımız konuşuyor. Bekara karı boşamak kolay. Ondan vergi alma, şundan vergi alma. İyi güzel. Her şeyden vergi almayalım. Sonra memurun maaşını ödeyemeyelim. Daha sonra IMF'nin kapısına dayanalım 70 sente muhtaç olalım. Buna mı talibiz arkadaşlar. Ekonominin belli kaideleri vardır. O kaideleri bilmezseniz. Ona göre hareket etmezseniz, memleketi 70 sente muhtaç edersiniz. Dışarıdan kredi bulmaya çalışırsınız. Devletimiz öyle bir hale gelmişti ki ben memur olduğum yıllarda devlet benim maaşımı ödemekte güçlük çekiyordu. Daha sonra devletin parası değer kaybede kaybede dünyanın en kötü parası haline gelmişti."

Konuşmaların ardından şenlikte düzenlenen yarışmalarda dereceye giren yarışmacılara ödüller dağıtıldı. Şenliğin en ilgi çeken yarışması yayla güzeli yarışmasında ise 1. Ayşe Öngel, 2. Hatice Kübra Dikel oldu. Fatma Mavi isimli genç kızda basın güzeli olarak seçildi. Şenlikte komik sahnelere neden olan halat çekme yarışında ise Erdemli Belediyesi takımı bütün takımları geride bırakarak birinci oldu. Halat çekme yarışını kazanan Erdemli belediyesi takımı kazanılan para ödülünü ihtiyaç sahibi bir örenciye verilmek üzere Belediye Başkanı Mükerrem Tollu'dan teslim aldı.

Ayrıca, en iyi ürün yarışmasının yapıldığı festivalde, Kızılen Köyü'nden Yasin Vural en iyi ürün yetiştiricisi seçildi. Çuval yarışmasının birincisi ise Güzeloluk köyünden Ahmet Koyuncu kazandı. Yarışmacılarda dereceye girenler birer altınla ödüllendirildi.

Ünlü Rock müzik sanatçısı Haluk Levent, festivalde verdiği konserle köylü hayranlarını coşturdu. Köylü hayranlarının kendisini mest ettiğini söyleyen Haluk Levent, kendisini dinlemeye gelen köylü hayranlarının fotoğraflarını çekerek sosyal medyada coşkulu konserini paylaşacağını söyledi. Bir birinden güzel 15 parça söyleyen Haluk Levent yaklaşık 2 saat sahnede kaldı. Köylü gençler Haluk Levent'in fotoğrafını cep telefonu ile çekmek için birbirleri ile yarıştı. Konser sonunda yapılan büyük çekilişte ise bir köylüye motosiklet hediye edildi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haluk Levent Türkiye Sorkun Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title