Haberler

Yabancı Ekonomistler Ecb'den Sürpriz Beklemiyor

ING Grup Avro Bölgesi Almanya Kıdemli Ekonomisti Brzeski: "ECB, perşembe günü yapılacak olan toplantıda faiz oranlarında azaltmaya gitmeyecektir, zaten faiz oranlarında kesintiye gitmek ekon...

BURHAN SANSARLIOĞLU - ING Grup Avro Bölgesi Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günü yapılacak olan toplantıda faiz oranlarında azaltmaya gitmeyeceğini, zaten faiz oranlarında kesintiye gitmenin ekonomiye çok az bir canlılık kazandıracağını belirtti.

ECB'nin perşembe günü gerçekleştireceği faiz kararı toplantısına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Brzeski, geçen hafta, Avrupa'da işsizliğin rekor seviyede gelmesi ve enflasyon verisinin de çok düşük gelmesinin ECB'nin perşembe günü gerçekleştireceği faiz kararı toplantısında nasıl bir yol izleyeceği konusunda çeşitli spekülasyonlara yol açtığını ifade etti.

Geçen hafta Avro Bölgesi'nde işsizlik oranının yüzde 12 oranında ve enflasyonun da yüzde 1'in altında gerçekleşmesinin ECB'nin bu haftaki toplantısında faiz oranlarını indirebileceğine dair spekülasyonlara yol açtığını bildiren Brzeski, ancak bu spekülasyonlar için çok erken olduğunu dile getirdi.

Brzeski, ECB'nin sadece tek bir veriye dayanarak ani kararlar veren bir kurum olmadığını belirterek, bu toplantıda da faiz oranlarını düşürmek gibi ani bir karar vermeyeceğini ifade etti.

Avrupa'da parasal aktarım mekanizmasının çok iyi çalışmadığı için, faiz oranlarında kesintiye gitmenin ekonomiye çok az bir canlılık kazandıracağını dikkat çeken Brzeski,  deflasyona dair endişelerin ECB'nin faiz oranlarını indirmesi konusunda geçerli bir sebep olarak görünse de ECB'nin bu haftaki toplantısında böyle bir karar vermeyeceğinin altını çizdi.

"Faiz oranlarının aşağı çekilmesi borsalar için olumlu bir etkiye sahip olabilir ancak avro için negatif olabilir"

ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte ise ECB'nin bu haftaki toplantısında zor bir karar vereceğini belirtti.

Faiz oranlarının zaten tarihi derecede düşük seviyelerde olduğunu ancak enflasyonun  oranının da yüzde 0,7 seviyesinde olduğunu ifade eden Houte, enflasyonun bu kadar düşük olmasının ECB'nin faiz oranlarının aşağı çekmesi için haklı bir nedeni olabileceğini bildirdi.

Houte, ancak ECB'nin enflasyonun ileriki dönemlerde bu kadar düşük olacağını düşünmediğini belirterek, bu sebepten dolayı bu haftanın faiz oranlarının aşağı çekilmesi için çok erken bir zaman olduğunu dile getirdi.

Bu haftaki toplantıda büyük ihtimalle faiz oranının yine yüzde 0,5 oranında kalacağı tahmininde bulunan Houte, ancak ileriki aylarda faiz oranında ekstra bir düşüşe gitme ihtimalinin yüksek olduğunun altını çizdi.

Houte, avro'nun faiz oranlarının aşağı çekilmesi beklentileriyle beraber zayıfladığını ancak faiz oranlarının aşağı çekilmediği takdirde avro'nun güçlenmeye başlayacağını işaret etti.

Faiz oranlarının aşağı çekilmesinin borsalar için olumlu bir etkiye sahip olabileceğini, avro için ise negatif olabileceğini dikkat çeken Houte, faiz oranlarının azaltılmaması durumunda borsaların bu duruma olumsuz tepki verebileceğini vurguladı.

Capital Economics Avrupa Ekonomisti James Howat da Avrupa'daki ekonomik iyileşmenin hala çok yavaş seyrettiğini, bununla beraber avro'nun yükseldiğini  ve enflasyonun da düştüğünü belirtti.

Bu durumlardan dolayı  ECB Başkanı Mario Draghi'nin perşembe günü yapılacak olan toplantıda daha ılımlı bir tutum sergileyebileceğini ifade eden  Howat, ECB'nin faiz oranlarının düşürülmesi ya da bankalardaki likiditenin artırılması gibi eylemlerde bulunmasına dair beklenti içerisine girmek için çok erken olduğunu bildirdi.

Howat, faiz oranlarının düşürülmesinin döviz kurunu zayıflatarak kar marjlarına yardımcı olabileceğini ancak bu azaltmanın çok önemli bir değişikliğe sebep olmayacağını dile getirdi.

-"Faiz indirimi şimdi değil ama 2014 yılında gerçekleşebilir"

HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling ise ECB'nin bu toplantısında faiz indirmi yapmasını beklemediğini vurguladı.

Geçen ay yapılan toplantıdan sonra en büyük sürprizin Eylül ayındaki yüzde 1,1 seviyesini koruması beklenen enflasyonun yüzde 0.7 düzeyinde gelmesi olduğunu işaret eden Spurling, bu gelismenin ECB için de muhtemelen bir sürpriz olmasına rağmen, banka para politikasını belirlerken aylık enflasyon gerçekleşmelerinden ziyade enflasyon beklentilerine daha cok önem verildiğini kaydetti.

Spurling, Profesyonel Piyasa Tahmincileri Anketi'nin son ölçümüne göre de uzun vadeli enflasyon beklentisinin  hala yüzde 2 düzeyinde olduğunu hatırlatarak, bununla birlikte, işsizlik oranının yaz başında istikrar kazandıktan sonra Ağustos ayında yüzde 12,2 seviyesine çıktığını ve eylül ayında da bu seviyede kaldığını belirterek bu durumun olumsuz bir gelişme olsa da kendisinin 3'üncü çeyrekteki  büyümenin yavaşlayacağı tahminiyle paralel olduğunu dile getirdi.

İşsizlik seviyesinde süregelen artışın; Belçika,Fransa, İtalya gibi önemli reformlar gerçekleştirmemiş ya da çok az düzeyde gerçekleştirmiş ülkelerde daha belirgin olmasının ECB'nin dikkatinden kaçmayacağını belirten Spurling, İspanya, İrlanda ve Portekiz hatta Almanya gibi rekabetçiliğini artıran ülkelerde işsizlik oranının eylül'de sabit kaldığına ya da düştüğüne dikkat çekti.

Spurling, bütün bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, ECB'nin son toplantısından bu yana makroekonomik tablonun çok fazla değişmediğinden, faiz indiriminin bu perşembe değil, 2014 yılında olabileceğini kaydetti.

Deutsche Bank Avrupa Başekonomisti Gilles Moec de ECB'nin bir kez daha faiz oranlarında indirime gitmesini beklediğini ancak bu perşembe günü yapılacak olan toplantıda gerçekleşmeyeceğini vurguladı.

Moec, Draghi'nin döviz kurunun  enflasyona tahminlerine karşı oluşturabileceği etkileri kullanarak, döviz kurunun etkisini tersine çevirebileceğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank Almanya Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title