Haberler

Afrika'yı Keşfetmek' Projesinin Tanıtımı TOBB'de Yapıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Geçtiğimiz yıl ise Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin ikincisi Ekvator Ginesi’nde gerçekleşti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Geçtiğimiz yıl ise Türkiye- Afrika İşbirliği Zirvesinin ikincisi Ekvator Ginesi'nde gerçekleşti. Bu çalışmalarımız sonucu ikili ticaret hacmimiz 2014 yılı sonunda 20 milyar dolar seviyesine ulaştı" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ' Afrika'yı keşfetmek' isimli projenin tanıtımına katıldı. Tanıtımda Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lutfi Auad ve Dışişleri Bakanlığı Afrika Dairesi Genel Müdürü Hulusi Kılıç da katıldı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Afrika kıtası ile dostluğunun uzun yıllara dayandığını belirterek, "Tarih boyunca ülkelerimiz ve toplumlarımız birbirine yakın oldu. Kıta ile mevcut ilişkilerimizi güçlendirmek adına 1998 yılında Afrika Eylem Planı'nı uygulamaya koyduk. 2003 yılında Afrika ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisini oluşturduk. 2005 yılı ülkemizde Afrika yılı ilan edildi. Yine aynı yıl ülkemiz Afrika Birliği'ne gözlemci üye ve Afrika için stratejik ortak oldu. İlişkilerimizi tüm alanlarda güçlendirmek için 2008 yılında İstanbul'da 1. Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesini düzenledik. ve bu zirve sonunda TOBB ve Afrika Odalar Birliği olarak, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ekonomik ilişkilerimizi kurumsal bir çerçeveye kavuşturmak amacıyla, Türkiye-Afrika Odası'nı kurduk" ifadelerini kullandı.

2013 yılı içerisinde Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankası'na üyelik sürecinin tamamlandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ülkemiz bankanın 78. üyesi oldu. Geçtiğimiz yıl ise Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin ikincisi Ekvator Ginesi'nde gerçekleşti. Bu çalışmalarımız sonucu ikili ticaret hacmimiz 2014 yılı sonunda 20 milyar dolar seviyesine ulaştı. Afrika'daki yatırımlarımız ise 5 milyar doların üzerinde" dedi.

Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Bölgede iş yapanlar fırsatları biliyor. Ama daha geniş bir çevreye ulaşmamız gerekiyor. Ulaşım imkanları var. Türk Hava Yolları'nın Afrika'daki uçuş noktaları giderek artıyor. Uçaklar da dolu uçuyor. Diplomatik misyonlarımız açılıyor. Bu fırsatları Türkiye'de daha iyi anlatmak istiyoruz. Bu açıdan, bugün başlattığımız işbirliğine çok önem veriyoruz. Sizi iş çevreleriyle bir araya getirmek istiyoruz. İş çevrelerine, ülkelerinizdeki yatırım imkanlarını, iş yapma imkanlarını anlatın. İş çevrelerimiz de potansiyellerini Afrika'ya taşısın."

Hisarcıklıoğlu, Afrika ülkeleri Büyükelçileri ilk ziyaretlerini 18-20 Aralık'ta Kayseri'ye yapacaklarını sözlerine ekledi.

Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lutfi Auad, TOBB'un önemini bildiklerini söyleyerek, Büyükelçilerin Türkiye ekonomisinin canlılığını göreceklerini söyledi. Auad, "Günümüz Afrikası gaçmişteki Afrika arasında alaka yok. Aslında iyi yönetişim şekilleri gelişti, demokratik prensipler git gide güçleniyor. Geleceğini sağlamak açısından kıtamızın güvenliği ihtiyacı var, sabit istikrara ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Afrika kıtasının en çok gelişen ekonomi olduğunu belirten Auad, "2050 yılında nüfus daha da artmış olacak. Doğal kaynakları değerlendirmek lazım, bunları kullanmak istiyoruz. İlişkilerimiz sürekli gelişiyor. Afrika'daki ülkelerin kazsan kazan ilişkileri kurması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Afrika Dairesi Genel müdürü Hulusi Kılıç ise Türkiye'nin dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu belirterek, TOBB'un Türkiye'nin kalkınmasında gelişmesinde önemli roller oynadığını ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekvator Ginesi Türkiye Afrika Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title