Haberler

Çözüm Süreci

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Üyesi Oral Çalışlar, "Trabzon'un gözümdeki değeri arttı."

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Üyesi Oral Çalışlar, " Trabzon'un gözümdeki değeri arttı. Toplantıya katılanların çözüm sürecine katkısı, desteği vardı bazıları ise eleştirilerde bulundular" dedi.

Çalışlar, beraberindeki grup üyesi Yıldıray Oğur ile Trabzon'da yerel yayın yapan Kuzey TV'de Ahmet Çağlar Yıldırım'ın hazırlayıp sunduğu "Politik Bakış" adlı programa katılarak, çözüm süreci ve Trabzon'da gerçekleştirilen toplantıya ilişkin görüşlerini paylaştı.

Çalışlar, Trabzon'un sevdiği bir şehir olduğunu belirterek, " Trabzon'un gözümdeki değeri arttı. Toplantıya katılanların çözüm sürecine katkısı, desteği vardı bazıları ise eleştirilerde bulundular. Toplantıdan çok yararlandım, hepimiz heyecanla izledik konuşmaları, anlamlı ve derin konuşmalar yapıldı" dedi.

Çözüm süresi çalışmaları kapsamında Karadeniz grubuna dahil olduğu zaman bazı kişilerin, "Siz Trabzon'da ne yapacaksınız" dediklerini ifade eden Çalışlar,

"Biz ise Trabzon'a gelmekten, toplantıda bulunmaktan çok mutlu olduk. Bize yakınlık gösterdiler. Eleştiriler de vardı, bunlar çok doğaldır. Trabzon bizim gezimizin en başarılı duraklardan biri oldu. Üniversiteli kız öğrenciler konuştular, süreci desteklediklerini, Türkiye'nin demokratikleşmesine katkıda bulanacağına inandıklarını söylediler. Empati kurmaktan bahsettiler. En etkileyici konuşmaları kadın konuşmacılar yaptı" diye konuştu.

Çalışlar, "CHP'nin çözüm sürecine ilişkin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Kimse bu işin derin ve sağlam şekilde gideceğini hesaplamadı. 'PKK çekilecek' deniyor, kimse inanmıyor. 'Öcalan'ın dediğini kandil dinlemez' deniliyor. Bir bakıyorsunuz Kandil, 'Öcalan'ın dediğini yerine getireceğiz' diyor. CHP, sürecin tökezleyeceğini düşündü, 'AK Parti'yi buradan sıkıştırırım' dedi. Ben partilerde bu konuda yumuşama olur mu çok emin değilim ama partiler içinde ciddi kopuşlar olur diye düşünüyorum. Savaş karşıtı diye bilinen çevreler de bu süreci Recep Tayyip Erdoğan yapıyor diye ne yapacaklarını şaşırdılar. Sırf bu yüzden karşı çıkanlar var."

-"Bu süreç, herkesin savunması gereken bir süreç" -

Grup üyesi Yıldıray Oğur, çözüm sürecinin başlamasının ardından 101 gündür gencecik insanların hayatını kaybetmediğini vurgulayarak, "Bu süreç, herkesin savunması gereken bir süreç" dedi.

Oğur, Trabzon'da tepki yaşanacağına ilişkin çeşitli söylemlerde bulunanlar olduğunu belirterek, "Ben Rizeliyim. Trabzon'un söylenen klişelerin içine hapsedilmeyecek kadar derinliğe sahip bir şehir olduğunu biliyorum. Trabzon, sadece devletin adına verdiği anlamda değil gerçekten büyük şehir. Tarihi derinliğine çok yakışan medeni tartışma oldu. Katılımcılardan çok destek var ama daha çok bilgi istediklerini belirtiyorlar" diye konuştu.

Oğur, "Hükümet sorunun çözümünde taviz verdi mi" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Bir çok şey söyleniyor. Toprak verdi bile deniyor, mümkün mü böyle bir şey. AK Parti yüzde 50 oy almış bir parti. Bu açılımı yapmasa yine aynı oyu alabilir. Bu sorun Türkiye'nin sırtında kambur olduğu için çözmek istiyor. Bu sorunu çözmek için bütün siyasi iktidarlar bir şekilde çaba göstermiş. Bu iktidar da diğer iktidarlar gibi sorunun mevcut şekilde çözülemeyeceğini bildiği için böyle bir yol izliyor."

Oğur, "Şehit aileleri açısından süreci nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Şehit ailelerinin penceresinden olaya bakmamız çok zor, çok büyük bir acı. Genel olarak kendi başıma gelse bu kadar rahat olabilir miydim bilmiyorum. Konuştuğumuz şehit ailelerinde inanılmaz sağduyu olduğunu görüyoruz. Herkesin ortak dileği kimse bu acıyı yaşamasın yönünde. Eleştirenler de var ama 'keşke bu işler daha önce halledilseydi' diyenler de var. Bu mesele artık hayatımızın bir parçası olmamalı. 30 yıllık acıda bölünmeyen ülke barışta mı bölünecek- Her şeyi bir tarafa bırakıp şehitlerimizi rahmetle anmamız, yapılan fedakarlıkları unutmadan başka evlatlar ölmesin diye birilerinin bu soruna 'dur' demesi gerekiyor. Bu anlamda önemli bir çalışma." - TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Oral Çalışlar Karadeniz Trabzon Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
title