Haberler

Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi başladı -

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türk Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi (YDK) , Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) İşbirliğiyle hazırlanan, "Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi" (BORGİP) Mardin'de başladı.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türk Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi (YDK) , Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) İşbirliğiyle hazırlanan, "Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi" (BORGİP) Mardin'de başladı.

TÜSİAD ve TÜRKONFED üyeleri proje kapsamında pilot bölge seçilen TRC3 bölgesinde yer alan Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te 2 gün boyunca iş adamlarıyla bir araya gelerek sorunları tespit edip, çözüm önerilerini dinleyecek.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlenen programda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve YDK üyesi Tarkan Kadooğlu, proje ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'e 2 günlük ziyaret programı başlattıklarını belirterek, daha önce Cizre ve Batman'da iş adamları, dünya ve Avrupa bankalarını, özel fonları, büyükelçileri bölgeye getirerek, bölgeyi tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

"Özellikle barış sürecinden sonra bu bölgenin kalkınma ve iktisadi ayağını destekleyeceğiz. Bu kapsamda bölge üzerindeki kara lekeleri kaldırıp, yatırım ortamlarını insanlara göstermeyi hedefliyoruz" diyen Kadooğlu, TRC3 bölgesinin pilot seçildiğini, bölgede belirlenen 3 sektörde 2 gün boyunca iş adamlarını dinleyeceklerini belirtti.

Kadooğlu, çalışmaları derinleştirmek için "Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi''ni başlattıklarını vurgulayarak, toplantının amacının ülkede farklı bölgelerde yer alan şirketlerin işbirliğini sağlayarak, Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımların artmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

- Bölgeler arasında milli gelir dağılımında farklılık

TÜSİAD ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu ve Yatırımcı Danışma Konseyi üyesi Şükrü Ünlütürk ise geçmişte yaşanan sıkıntılar nedeniyle özellikle iş dünyasında ülkenin iki ucunun birbirini çok fazla tanımadığını söyledi.

Bölgedeki iş adamlarıyla görüşüp, görüş ve önerileri alarak daha somut projelere imza atmak istediklerini ifade eden Ünlütürk, şunları kaydetti:

"Bölgeler arasında çok önemli bir gelir farklılığı var. Bölgeler arasında neredeyse 4 kata varan milli gelir dağılımında farklılık var. Özellikle batıdaki iş adamlarının bu bölgeye bakışı ve bölgeyle ilgili bilgisi eksik. Bu kapsamda bölgedeki iş adamlarını dinleyerek gelecek görüş ve öneriler doğrultusunda daha somut projeler yapmak istiyoruz. Bölgede şu anda en üst düzeyde teşvik var. Ama alınan teşviklerin sayısı hala 1. ve 2. bölgeden daha düşük. Demek ki; bu iş çok fazla değirmene dışarıdan su taşımakla ve teşviklerle olmuyor. Teşvikler bunun bir parçası olabilir."

Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman'ı kapsayan DİCLESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Abdulnasır Duyan ve Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tabip Gülbay da bölgenin ekonomik yapısı ve iş adamlarının sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.

Toplantıya TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Sefa Targıt, TÜSİAD Yedek Yönetim Kurulu ve YDK üyesi Orhan Turan, TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesi ve YDK üyesi Mehmet Salih Özen, TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesi Tülin Seçen, TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Yavan, TÜRKONFED Bölgesel Yapılanma Bölüm Sorumlusu Dr. Betül Çelikkaleli ve Mardinli iş adamları katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kadooğlu Şırnak Batman Mardin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title