Haberler

Bingöl Hdp'li Özsoy: Membiç'e, Rakka'ya Türkiye'nin Girmesi, Mümkün Değil

Hdp'li Özsoy: Membiç'e, Rakka'ya Türkiye'nin girmesi, mümkün değilHDP Bingöl Milletvekili ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Türkiye'nin Membiç ile Rakkaya girmesinin bir karşılığı olmadığını belirterek, "Membiç'e, Rakka'ya Türkiye'nin girmesi, mümkün değil.

Hdp'li Özsoy: Membiç'e, Rakka'ya Türkiye'nin girmesi, mümkün değil

HDP Bingöl Milletvekili ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Türkiye'nin Membiç ile Rakkaya girmesinin bir karşılığı olmadığını belirterek, "Membiç'e, Rakka'ya Türkiye'nin girmesi, mümkün değil. Çünkü bunun hiçbir karşılığı yok. İç siyasete biraz malzeme olarak kullanıyorlar" dedi.

Partisinin Bingöl İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Türkiye'nin dış politikası, referandum ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Peşmerge ile PKK'lılar arasında yaşanan gerginliği değerlendirdi.

İlk olarak Peşmergeler ile PKK'lılar arasında yaşanan gerginliğe değinen HDP'li Özsoy, "Biz Başkan Barzani'ye saygıda kusur etmemeye çalıştık. 10 kişilik bir heyetimizle, Selahattin Başkan başta olmak üzere gittiler, 4 gün içerisinde 2 defa görüştüler kendisiyle. Diğer bütün Kürt örgütleriyle görüştüler. Dediler ki, Ortadoğu'da olup bitenler varken, Kürtler'in yan yana durması lazım. Bunun için Barzani'nin üzerine düşeni yapması lazım dediler. İnsanların beklentisi o yöndedir. Bütün siyasi partilerle görüşüldü, sonra bir daha kendisine gelindi. Ama Kürtler'in birbirlerine silah çekeceği dönemin kapanmış olması lazım. Kendisinin buraya geldiği gün, acaba seçime destek vermek için mi geliyor diye düşünüldü. Seçim ve referandum gelip geçici şeyler. Aynı gün Neçirvan Bazani'nin Şam'da Esad ile görüşmeye gittiğini duyuyoruz. Başka işler pişiriliyor orada. Çok sonuç alabileceklerini düşünmüyorum. Ama Kürtler'in Ortadoğu yeniden yapılanırken, moral ve motivasyonunu düşürebilecek, kırabilecek şeylerdi bunlar" dedi.

Türkiye'nin Rakka ve Membiç'e girmesi ile ilgili konuşan Özsoy, bunun mümkün olmadığını belirterek, " Türkiye'nin hem Suriye'de Membiç üzerinden saldırı durumunu, hem de Suriye'de Kürtler'in durumunu zayıflatmak için, ikili askeri yapı ortaya çıkarmak için eğittiği bazı Peşmergeler var. Davutoğlu da bunları teftişe gitti. ve bir şekilde Rojova'da ikili bir askeri yapı çıkarırsa orda da örgütlerin bir daha yan yana gelmemelerinin hesabını yapıyorlar. ve Başika'dan çıkarılan askeri götürüp, bir şekilde Şengal'e yerleştirmek istiyorlar. Başka, daha büyük siyasetler bu işin içerisinde. Sonuç alacaklarını da düşünmüyoruz. Membiç'e, Rakka'ya Türkiye'nin girmesi, mümkün değil. Bunun hiçbir karşılığı yok. İç siyasete biraz malzeme olarak kullanıyorlar. MHP'lilere karşı oradan, 'ulusal duyguları kabartabilir miyiz' gibi algı içerisindeler. Membiç'te Amerika askerleri var. Oraya Türkiye giremez. Şimdi Esad güçleri girmiş, bazı bölgelere, bazı köylere giriyor. Doğrusu Suriye demokratik güçleri ile Türkiye arasını bloke etmeye çalışıyorlar. Zaten Esad güçleri, Rakka'ya giden yolları kapatmış. Membiç'e Türkiye'nin gitmesi mümkün değil. Biraz gerilim arttırarak, taciz ateşleriyle ne yapıp, edip biraz daha taviz koparmaya çalışacaklar. Şunu da biliyoruz; El Bab'ın rejime teslim edilmesi konusunda Türkiye pazarlıklar yapıyor. İran'ın da söylediği şu; 'siz getirin El Bab'ı rejime teslim edin, biz Suriye demokratik güçlerine karşı ortak operasyon yapalım' teklifi bile İranlılar'dan gitti. At izi it izine karışmış, kim kimi ne zaman satıyor, hiç belli değil. Böyle bir ortamda Kürtler ayakta kalmanın mücadelesini veriyor" diye konuştu.

HDP'li Özsoy, tutuklanan eş başkanlar, milletvekilleri ve belediye başkanları hakkındaki fezlekeleri hazırlayanların FETÖ'den yargılandığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bir dikta rejiminin kurulup kurulmama meselesi değil. Çok önemli bir mesele. Aynı zamanda iki yıldır bize kan kusturmuş. 10 tane Kürt kentini yerle bir etmiş tanklarla. Şimdi öğreniyoruz ki, o tankların başındakilerin hepsi FETÖ'den içeride. 3 bin arkadaşımızı, 2 eş başkanımızı, 13 milletvekilimizi, 89 belediye başkanımızı cezaevine atmış. Bizim eş başkanlarımızın, bizim vekillerimizin, belediye başkanlarımızın tutuklanmasını gerekçe gösteren o fezleke ve iddianamelerin yüzde 90'ını hazırlayanlar, o savcı ve hakimler şu an FETÖ'den içerde. Teröristin hazırladığı fezleke ve iddianame ile bizleri hapse gönderiyorlar, onlara da terörist diyorlar. Kendileri de üste çıkmaya çalışıyorlar."

Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tarafından, Nisan ayında yapılacak referandum ile ilgili yakında bir rapor açıklanacağını anlatan Özsoy, "Avrupa Konseyi'nin Venedik komisyonu bir rapor açıklayacak yakında. Uzun zamandır birlikte çalıştığımız bir komisyon, açık ve net olarak diyor ki; Türkiye'de bu koşullarda referandum yapılamaz. Venedik komisyonu, anayasal değişiklikler konusunda uzman kuruluştur. Hepsi profesyonel anayasa hukukçularından oluşur. Diyor ki; Türkiye'de bu kadar siyasetçi, gazeteci içerdeyken, demokratik muhalefet kendisini ifade edemiyorken ve bütün ülkede olağanüstü hal varken siz referandum yapsanız, onların sonuçlarına şimdiden gölge düşmüştür' diyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hişyar Özsoy Türkiye Rakka Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title