Haberler

Belediye Meclisi'nde Gündemi Borçlar Oluşturdu

Güncelleme:

Ödemiş Belediye Meclisinin Mayıs ayı olağan toplantısı Belediye Kültür Merkezi büyük salonda yapıldı.

Ödemiş Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı olağan toplantısı Belediye Kültür Merkezi büyük salonda yapıldı. Başkan Mahmut Badem başkanlığında yapılan toplantıda Ödemiş Belediyesi'nin ve belde belediyelerinin borç ve alacaklarıyla ilgili tartışmalar ön plana çıktı. Badem, borçlara rağmen Ödemiş'e en iyi hizmeti sunmak için meclis üyelerine birlik-beraberlik çağrısı yaptı.

ÇİFTÇİ MALLARINI KORUMA MECLİSİ İÇİN İKİ LİSTE YARIŞTI

Toplantıda Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi üye seçimleri yapıldı. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ve Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin de yönetim kurulu üyeleriyle birlikte oy kullanırken, seçimlerde sarı ve beyaz olmak üzere iki liste yarıştı. Ali Bozkan'a ait liste 54 oy, Abdullah Uyandıran'a ait liste ise 13 oy aldı. Bozkan'ın meclis listesi Hasan Çetin, Mehmet Kuşcu, M.Eray Kılcı, Osman Yaşar'dan oluştu.

Yedek üyeliğe ise Ali Sezen, İsmail Bozkan, Gürcan Balcılar, İbrahim Süpüren ve Hüseyin Gölçen seçildi. Murakebe Heyeti asil üyeliğine; H.Necil Karagül, Mustafa Seran, Halil Raif Konuş, Abdullah Gök, Arif Meşe. Yedek üyeliğe ise Uğur Çakıcı, Osman Duyar, Eyüp Yalçın, Cengiz Duman ve Mutlu Tez seçildi.

MÜDÜRLÜK SAYISI 20'YE YÜKSELTİLDİ

Daha sonra belediyenin 2013 yılı kesin hesap cetvelinin encümen tarafından tetkikine dair gündem maddesi görüşüldü. Kesin hesap cetveli oybirliği ile meclisten geçti. Daha sonra belediyenin norm kadrolarına göre düzenlenen memur ve işçi cetvelleri görüşüldü.

Badem, düzenlemeler kapsamında belediyede yeni müdürlüklerin oluşturulacağını ifade ederek, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü olmak üzere altı yeni birim kurulacağını söyledi. Yeni müdürlüklerin kurulmasına dair bu madde de oybirliği ile kabul edildi.

Yasa ile kapanan beldelerdeki düğün salonu ücretleri ile sondaj suyu sulama ücretleri konuları da Plan-Bütçe Komisyonu'na havale edildi.

Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi, müteşebbis heyetinde yer almak üzere Belediye Başkanı Mahmut Badem asil üye, Kaymakçı eski belediye başkanı Halil Güler de oybirliği ile yedek üye seçildi. Ödemiş Belediye Meclisi Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu'na da AK Parti grubundan İpek Yılmaz, Özlem Katırcı, Yasemin Bezmez, CHP grubundan da Gülşen Arıkan ve Ali Demirel seçildi.

"BELDE VE KÖYLERİN, BORÇ VE ALACAKLARI AÇIKLANSIN"

Toplantının dilek ve temenniler bölümü borç tartışmalarına sahne oldu. Birgi'nin son belediye başkanı ve CHP Belediye Meclisi Üyesi Cumhur Şener, "Birgi Belediyesi'nin borçlarına ait çok sayıda dedikodu üretiliyor. '2 trilyon borç var' deniliyor. Ben gerçek rakamları açıklamak üzere söz aldım. Birgi Belediyesi, 30 Mart itibariyle kapanırken 726 bin 795 lira borçla kapandı. Personeline borcu yoktur. 949 bin lirası İl Özel İdaresi'nden olmak üzere Birgi Belediyesi'nin alacağı da 2 milyon 22 bin lira civarındadır. Alacakların da konuşulması gerekiyor. Ben 9 beldenin ve 74 köyün alacak ve borç durumlarının halkımıza açıklanmasını istiyorum" dedi.

"BORÇLARLA İLGİLİ TOPLANTIMIZA SADECE 4 CHP'Lİ ÜYEMİZ KATILDI"

Şener'in ardından konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, "Ben rakamlarla konuşurum, alacaklar konusunda hayal görmeyelim. Tahsilatın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Borçlar konusunda ortada dolaşan dedikodulara son vermek üzere önce meclis üyelerimizle ardından, basınımızla toplantı yaptık. Meclis üyelerimizle yapılan toplantıya sadece 4 CHP'li üyemiz katıldı" dedi.

Badem daha sonra Belediye Mali Hizmetler Müdürü Ufuk Kızıler'den belde belediyelerinin devirleri sırasında gelen borçlar hakkında bilgi vermesini istedi. Kızıler, belde belediyelerinin borçlarını slayt gösterimi eşliğinde paylaştı.

Kızıler toplam tahmini borç rakamlarını paylaşırken, Bademli Belediyesi'nin 915 bin lira, Birgi Belediyesi'nin 968 bin lira, Bozdağ Belediyesi'nin 1 milyon 300 bin lira, Çaylı Belediyesi'nin 1 milyon 783 bin lira, Gölcük Belediyesi'nin 118 bin lira, Kayaköy Belediyesi'nin 95 bin lira, Kaymakçı Belediyesi'nin 838 bin lira, Konaklı Belediyesi'nin 808 bin lira, Ovakent Belediyesi'nin 1 milyon 381 bin lira civarında borçla kapandığını açıkladı.

Rakamların 31 Ocak olduğuna dikkati çeken Cumhur Şener ise, Birgi Belediyesi'nin 30 Mart'a dek 200 bin lira civarında ödeme yaptığını, bu noktada 30 Mart itibariyle ortaya çıkan rakamların paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Belde belediyelerinin borç sunumlarının ardından yeniden değerlendirmeler yapan Başkan Mahmut Badem şunları söyledi: "Gerekirse borcun tanımını TDK sözlüğünden alıp buraya yansıtabiliriz. Borç öyle ya da böyle ödenecek bir kavram. Cari borç deniliyor. Biz burada bakkal dükkanı işletmiyoruz, neyin cari borcu. Bakın, geçtiğimiz günlerde Saraçoğlu Konutları'nın müteahhidinden fatura geldi. Yeni bir fatura; 1 milyon 534 bin liralık. Belediyenin 1 Nisan öncesi borcu 24 milyon liraya ulaşmış durumda. Ödemiş Belediyesi'nin sadece çöp toplayarak aylık gider 3,5 milyon lira. Ben bu rakamları önceki başkanımızın atadığı ilgili müdürden alıyorum.

"BELEDİYENİN ŞAHISLARA 300 LİRA, 700 LİRA BORCU MU OLUR"

Belediyenin 375 ayrı kişi veya firmaya borcu var. 2011'den, 2012'den borcu var. Borçlarla ilgili çok ciddi sözler sarf edildi. Burada bunları söylemeyeceğim. Ama taşeron işçilerinin şubat ayı borçları yeni meclis döneminde ödenebildi. Kadrolu işçilerin 4 ikramiye alacağı duruyor. Seçim sürecinde bunları hiç telaffuz etmedim. Ama ben 1 Nisan itibariyle nasıl bir tablo ile karşılaşacağımı biliyordum. Üstelik kalem kalem nerelere borç olduğunu biliyordum. Bir ödeme yapılmayıp duruyorsa o borçtur.

"ÖDEMİŞ İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞALIM"

Belediyenin şahıslara 300 lira, 700 lira borcu mu olur. Mali yıl Aralık'ta bitecekken Ekim ayı sonunda ek bütçe kararı almak ne kadar doğrudur. Aynı amaca ilişkin doğrudan temin faturaları var. Tarihleri arka arkaya. Sokakta belediyenin borcu için 70 milyon lira, 25 milyon lira deniliyor. Hatta borcu yok diyen bile vardı. Bazı belediye çalışanlarının borçla ilgili politika yaptığını biliyorum. Tüm bu bilgi karmaşasına son vermek adına borç miktarını halkımızla paylaşıyorum. Başka siyasi bir amacım yok. Gelin biz bu tartışmaları bir kenara bırakalım. Borçlar ödenir, önemli olan Ödemiş'in gelişimidir. Genç beyinler Ödemiş'ten göç etmekte. Nüfusumuz artık artmıyor. Meclis üyelerimizle hep birlikte Ödemiş için bir şeyler yapalım"

Badem'in borçla ilgili açıklamalarının ardından AK Partili üye Hayrettin Özbudak, İmam Birgivi Kabristanı'ndaki giriş ücreti konusunu dile getirerek, "İmam Birgivi Kabristanı'ndaki ücret uygulaması son bulsun" dedi.

Başkan Badem de konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, kabristana gelip adak kesenlere yönelik bir uygulama ile giriş ücreti uygulamasının kaldırılması yönünde adımlar atılacağını söyledi.

"DENEME BİLİM MERKEZİ KAPANMAYACAK, ÇAMLIK ÇAY BAHÇESİNİ KAPATIYORUZ"

Daha sonra CHP'li üye Erol Soyuer söz alarak, Bilim Deneme Merkezi ve Et Entegre Tesisinin durumuyla ilgili Badem'den bilgi istedi. Badem, "Deneme ve Bilim Evi'nde 4 personelimiz çalışıyordu. Vedat Hoca zaten emekli, orada bulunan diğer iki arkadaşımız orada başarıyla çalışacaklardır. Artık Vedat Hoca ile çalışmayacağız. Çay ocağı ve kafeterya bulunuyordu. Bir gün orada yaptığım incelemede çay ocağının günde en fazla 20 lira kazandığını öğrendim. Bu noktada orada çay ocağı işletmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Çay ocağındaki arkadaşımızı başka bir birimde değerlendireceğiz. Merkezimiz 2 çalışanla hizmet verecek. Kapanması söz konusu değil.

Çamlık'taki çay ocağını da kapatacağız. 10 tane çay satan işletmenin olduğu yerde 11. işletme belediye olmamalı. Orada ihale ile Çamlık Çay Bahçesi'ni kiraya vereceğiz. Çamlık'taki 6 arkadaşımızı da yine belediye birimlerimizde çalıştıracağız. Et Entegre Tesisi yatırımı aynen sürecek. Devlette devamlılık esastır. Et Entegre, Ödemiş'in yatırımıdır" dedi.

MHP'li üye Anıl Selek de söz alarak hayvan barınağındaki aracın çok eski olduğunu ve barınağa belde belediyelerinden gelen bir aracın verilmesi gerektiğini belirtti. Badem, Selek'in bu hassasiyetine katıldıklarını kaydederek, bu önerinin mutlaka değerlendirileceğini ve gerekli adımların atılacağını açıkladı.

Badem daha sonra halkın Anneler Günü ve 19 Mayıs Atatürk Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayarak, belediyede Ödemiş'te yatırım yapacak resmi kurumların müdürleriyle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Badem Kaymakçı Ödemiş Birgi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title