Haberler

Belediye Meclisi'nde Atatürk'ün Antalya'ya Gelişi Yıldönümü Alternatif Tören Tartışması

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi Mart Ayı olağan toplantısında Konyaaltı Belediyesi'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'ya gelişinin 87. yılı kutlamalarını belediye önünde gerçekleştirmesinden dolayı tartışma yaşandı. Belediye Başkanı Menderes Türel, "Konyaaltı Belediye farklı bir kutlama yaptı. Bu yapılan ayrımcı kutlama, alternatif törenler Atatürk'e karşı en büyük saygısızlık. Atatürk bu ülkeyi birleştirmek için gazi ünvanını kazanmıştı. Valiliğin düzenlediği etkinlikte Konyaaltı Belediyesi'nden tek bir yetkiliyi görmemek beni üzdü" dedi Türel ayrıca gazetelerde iptal edilen Hidayet Koyu imar planının Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığına yönelik haberler çıktığını belirterek "Biz orada plan yapmadık. Büyükşehir Belediyesi'nin orada planı yok. Kaş için Büyükşehir Meclis'imizde Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu tarafından değerlendirilmesine yönelik karar aldık. Sanki biz orada bir plan yapmışız gibi haberler çıktı. Bu tamamen yalan ve yanlış. Biz yapmadık ama velev ki yaptık. Yargı karşısında boynumuz kıldan ince. Yargı bir açıklama yapmıyor. Sanki bu meseleyi Büyükşehir karar almış gibi yalan bilgiyle gündeme taşıyorlar" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı olağan toplantısı Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda Başkan Menderes Türel başkanlığında 136 gündem maddesini görüşmek üzere gerçekleştirildi. Meclis toplantısında 136 maddeden 552i görüşülürken, kalan maddeler 9 Mart Perşembe günü saat 10.00'da yapılacak ek mecliste görüşülecek.

"Çevikol ile Başkan Türel arasında tartışma"

Mart ayı meclis toplantısında CHP Grup sözcüsü Cansel Çevikol ile Belediye Başkanı Türel arasında Atatürk'ün 6 Mart 1930'da Antalya'ya ziyarete gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün 87. Yıl dönümü etkinlikleri konusunda tartışma yaşandı. Gündem dışı söz alan CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol, Atatürk'ün Antalya gelişinin 87'nci yıldönümünde Konyaaltı Belediyesi önünde bir kutlama yaptıklarını ifade etti. Antalya Valiliğinin ve Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Meydanı'nda daha önce yapılan çelenk sunma törenini gerçekleştirmediğini söyleyen Cansel Çevikol "Önceki yıllarda hep birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk bırakırdık. Bu yıl sadece Atatürk Kültür Merkezi'nde(AKM) bir program düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda bir arada olmak isterdik" dedi.

"Atatürk bu ülkeyi birleştirmek için 'Gazi' unvanını kazanmıştı"

CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol'un serzenişi üzerine Başkan Menderes Türel, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk üzerinden ayrımcılık yapıldığını söyledi. Menderes Türel, "Bu düşüncelerin geride kalmasını ümit ediyorum. Her sene olduğu gibi bu yıl da Atatürk'ün gelişini en güzel şekilde AKM'de törenle kutladık. Bayramlarla ilgili kutlamalar valilik programlarıyla gerçekleşiyor. Konyaaltı Belediyesi farklı bir kutlama yaptı. Bu yapılan ayrımcı kutlama, alternatif törenler Atatürk'e karşı en büyük saygısızlık. Atatürk bu ülkeyi birleştirmek için 'Gazi' unvanını kazanmıştı. Valiliğin düzenlediği etkinlikte Konyaaltı Belediyesi'nden tek bir yetkiliyi görmemek beni üzdü" diyerek cevap verdi.

Çevikol: "Bizi ayrımcılıkla suçlayamazsınız"

Başkan Menderes Türel'in sözlerine CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol tepki verdi. Çevikol, "Bizi ayırımcılıkla suçlayamazsınız, kimse bizi kutlamalara davet etmedi. Kırıcı olmayın, Atatürk siyaset üstü bir kişilik. Birlikte çelenk koymak ayrımcılık mıdır? AKM'deki programdan haberimiz olmadı" dedi.

Türel: "Senelerdir Atatürk'ün üstünden siyaset yaparak çok farklı bir şekilde Atatürk'ü siyasete vesile ettiniz"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, "Bayramlara davet olunmaz. 10 Kasım, 6 Mart için davet mi bekleyeceğiz, bunlara koşa koşa gideceğiz. Bunlarla ilgili ayrımcılık gözeten programlar yapmayacağız. Tek olacağız, bir olacağız, birlikte Türkiye olacağız. Atatürk bu ülkeyi birleştirmek için kurdu. Senelerdir Atatürk'ün üstünden siyaset yaparak çok farklı bir şekilde Atatürk'ü siyasete vesile ettiniz. Atatürk siyaset üstüdür. Önce gelin törenlere katılın. Devletin resmi törenleri tektir" diye sert şekilde cevap verdi.

"Tartışmaya Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal'da katıldı"

CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel arasındaki 'tören' tartışmasına Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da katıldı. Uysal, "Siz tören düzenlemezseniz, biz alternatif program düzenleriz. Kimin ayrımcı olduğunu orta düzeyli biri bu konuşmalardan anlar. Davet ederseniz geliriz, davet etmezseniz kendi programımızı yaparız" şeklinde konuşarak tartışmaya dahil oldu.

Tartışma, diğer gündem maddelerine geçilmesiyle sona ermişken, Başkan Türel'in birkaç dakika sonra Çevikol'un davet gelmediğine yönelik söylemlerinin doğru olmadığını söylemesiyle tekrar başladı. Programı Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, toplantı sırasında kendisine gelen notla 5 merkez belediyenin törenlere davet edildiğini dile getirdi. Tartışmanın tekrar başlamasıyla Ak Parti Sözcüsü Bahattin Bayraktar, Konyaaltı Belediyesi'nin kutlamalarına meclis üyelerinin davet edilip edilmediğini sordu. Cansel Çevikol, "Konyaaltı Belediyesi'ndeki meclis üyelerimizi davet ettik" diye cevap verdi. Ancak daha önce CHP'den Ak Parti'ye geçen Konyaaltı Belediyesi Meclis üyesi Ruhi Beşiktaş, "Bana böyle bir davet gelmedi" diye konuştu.

Tartışmanın uzaması üzerine Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konunun daha da uzamamasını ve kapanmasını istedi.

Büyükşehir'de kadın çalışanın tacize uğradığı iddiası

Gazetelerde bir büyükşehir belediyesi kadın çalışanın Toptancı Hali'nde tacize uğradığına yönelik iddiaların yer aldığını söyleyen Cansel Çevikol, hiçbir kadının 'ben tacize uğradım' cümlesini kolay kuramayacağını belirtti. Çevikol, "Bu kadın işçi 8 aydır aynı yerde çalışıyor. Sizin buradaki kadın çalışanlar için güvenilir ortamda sağlayacağınıza inancımız tam. Bu kadın işçimiz Daire Başkanına gittiğinde 'Alışacaksınız, her yerde taciz var' yanıtını aldığını ifade etti. Böyle bir yanıtın mümkün olmadığını düşünüyorum. Bir kadın olarak bu konuya özen göstermenizi istiyorum" şeklinde konuştu.

Türel: "Kimsenin gözünün yaşına bakmayız"

Her çalışanın kendileri için çok değerli olduğunu belirten Menderes Türel, konuya ilişkin şu şekilde konuştu:

"Bütün personelin hakkının koruduklarını aktaran Türel, "Ancak bu her belediyenin başına gelebiliyor. Personellerimize ayrımcılık yapmamız mümkün değil. Personelimizin bize müracaat etmeden başka yerde hak arayışına girmesi söz konusu olabilir ama önce keşke bize gelseydi. Böyle bir mağduriyeti basından duyduk. Kimsenin gözünün yaşına bakmayız."

"Soruşturma başlatıldı"

Başkan Menderes Türel, konu hakkında meclisin bilgilendirilmesi için Genel Sekreter Birol Ekici'ye söz verdi. Ekici, toptancı Hali'nde 13 kadın personelin çalıştığını dile getirdi. Ekici, "Bu kadınlardan 3'ü kapıda görevlendirildi. Ancak bu personellerimizi hiçbir zaman gece nöbetine yazmıyoruz. İlgili personelimizin iddiasını gösteri yaparken duyduk. Konu için soruşturma açıldı. Tutanaklar tutuldu ve inceleniyor" şeklinde meclise bilgi verdi.

"Kaş'taki Hidayet Koyu'na otel yapımı"

Kaş'ın Çukurbağ Mahallesi'ndeki Hidayet Koyu'nun 3'üncü derece sit alanı olduğunu belirten CHP Meclis üyesi Recep Tokgöz, burada daha önce turizm için bir şeyler yapılmak istendiğini, ancak ilgili makamlardan izin çıkmadığını kaydetti. İznin çıkmamasının ardından ufak tefek şeyler yapıldığı söyleyen Tokgöz, "Kaş Belediye Başkanı'nın oğlu ve kayın biraderi müştemilatları otel haline getirmişler. Kaş'a insanlar doğal güzellikleri görmeye geliyor" dedi. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer ise, Hidayet Koyu'nun özel mülk olduğunu dile getirdi. Mülk sahiplerinin burayı başka kişilere kiraya verdiğini söyleyen Kocaer, "Mülk özel olduğu için orada kim ne isterse yapabilir" diyerek cevap verdi.

Türel: "Büyükşehir Kaş'ı planlamadı"

Gazetelerde Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı imar planının iptal edildiğine yönelik haberler çıktığını belirten Menderes Türel, "Biz orada plan yapmadık. Büyükşehir Belediyesi'nin orada planı yok. Kaş için Büyükşehir Meclis'imizde Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu tarafından değerlendirilmesine yönelik karar aldık. Sanki biz orada bir plan yapmışız gibi haberler çıktı. Bu tamamen yalan ve yanlış. Biz yapmadık ama velev ki yaptık. Yargı karşısında boynumuz kıldan ince. Yargı bir açıklama yapmıyor. Sanki bu meseleyi Büyükşehir karar almış gibi yalan bilgiyle gündeme taşıyorlar" dedi.

"Kepez-Santral Mahallesine kentsel dönüşüm ihalesi"

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Kepez-Santral Mahallesinin ihalesinin tamamlandığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden ANTEPE'nin yürüttüğü projede alanda yapılacak kat karşılığı yaptırma ihalesine 2 firmanın katıldığını ifade etti. Başkan Türel, "İhale artırmaya esas 60 milyon TL'ydi. Bir firma teşekkür mektubu verdi. Sur Yapım İnşaat şirketi yüzde yüz artırarak 120 milyon TL teklifini sundu. Bu şirketimiz burada yüklenici firma olarak çalışacak. Türkiye'de kendini ispat eden firma ihaleyi kazandı" dedi.

Meclis toplantısı 136 gündem maddesinden 55'ini görüşerek sona erdi. Büyükşehir Meclisi'nin Mart ayı olağan devam meclisi 9 Mart Perşembe günü saat 10.00'da gerçekleştirilecek. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Menderes Türel Konyaaltı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title