Haberler

Almanya'da 4 Yılda Nsu Davası Paneli

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, NSU davasından yegane beklentinin cinayetlerinin bütün bağlantılarıyla ve arka planıyla aydınlatılması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, NSU davasından yegane beklentinin cinayetlerinin bütün bağlantılarıyla ve arka planıyla aydınlatılması olduğunu söyledi.

Aydın, Büyükelçilik'te düzenlenen, "4 yılda NSU Davası" başlıklı panel öncesinde yaptığı konuşmada, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk, 10 masum insanın canına kıyan ve ortak hafızada yara açan NSU ırkçı terör örgütünün Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davanın sonuna gelindiğini belirtti.

Özellikle İslam ve Türk düşmanlığının arttığı bir ortamda, Almanya'daki Türk toplumun her zamankinden daha fazla hassas ve duyarlılı olduğuna işaret eden Aydın, "4. yılını tamamlayan NSU davasından yegane beklentimiz ve dileğimiz 3,5 milyon Türk toplumu başta olmak üzere Almanya'daki herkesin vicdanını rahatlatacak, tatmin edecek kararın çıkmasıdır. Tabiatıyla NSU cinayetlerinin bütün bağlantılarıyla, arka planıyla aydınlatılması son derece önemlidir." dedi.

"Vatandaşlarımızın güvenliği ve emniyetinden en başta buradaki makamlar sorumludur"

NSU cinayetlerinin dışındaki faili meçhul, ırkçı-yabancı düşmanlığı saikli cinayetlerin faillerinin de ortaya çıkartılarak adalete teslim edilmesini beklediklerini ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

"Bu cinayetler sıradan bir suç olarak görülemez. Vatandaşlarımız etnik kökenleri nedeniyle hedef olan, onları korkutmayı ve sindirmeyi amaçlayan bu saldırıların aynı zamanda birer terör eylemi olduğu unutulmamalıdır. Dolaysıyla Türk toplumunun mensuplarını hedef alan bu cinayetlerin ve terör saldırılarının benzerlerinin yaşanmaması için ilgili makamların her türlü önlemi almaları zorunludur. Vatandaşlarımızın güvenliği ve emniyetinden en başta buradaki makamlar sorumludur."

Almanya'ya ile ilişkilerde öncelikli konuların başında buradaki Türk toplumunun huzur, güven ve esenliğinin geldiğini vurgulayan Aydın, "Bu bağlamda dava sürecini yakından takip ediyor, Alman makamlarıyla yaptığımız temaslarımızda konuyu en üst düzeyde kararlılıkla gündeme getiriyoruz. Buradaki toplumumuzun beka meselesi olan bu konuda gerekli duyarlılığının devam ettirilmesine de büyük önem veriyoruz." diye konuştu.

"Hiç bir söz yerine getirilmedi"

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen NSU davasında 2000 yılında öldürülen Enver Şimşek'in ailesinin avukatlığını yapan Seda Başay Yıldız da, panelde yaptığı konuşmada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 2012 yılında NSU konusunda her şeyin aydınlatılacağı sözünü verdiğine işaret ederek, "Müvekkillerim, Başbakan Merkel'in söz vermesini ciddiye aldılar. 5 yıl geçti, 2017'deyiz, 4 senedir dava sürüyor, 365 duruşma günü yapıldı. Hiç bir şey açıklığa kavuşturulmadı. Sözlerin hiç birisi yerine getirilmedi." şeklinde konuştu.

Mahkemede sadece 5 kişinin yargılamasının söz konusu olduğuna işaret eden Yıldız, "Almanya 'hukuk devletiyim' diyor, 'demokratik bir devletim' diyor. Herkesi bu konuda eleştiriyor. Burada demokratik hukuk devleti olduğunu göstereceği yerde, hiç bir şey göstermiyor. Burada çok büyük nokta koymamız lazım. Almanya şimdi hukuk devleti dediği zaman, 'her şeyi açıklamak istiyoruz' dediğin zaman, neyi açıklığa kavuşturdu ki? Hiç bir şeyi." dedi.

-"Hepsini örtbas ediyorlar, hukuk devleti değiller"

Gizli servisler muhbirleri bulunan devlete kimin ne zaman neyi bildiğinin sorulduğunda ve dosyalar istendiğinde mahkemenin araştırma komisyonu olmadığının ifade edildiğini aktaran Yıldız, Federal Meclis'te kurulan NSU Araştırma Komisyonunu da eleştirdi.

Yıldız, "Hangi dosyaları araştırıyorlar. Bir şey araştırdıkları yok. Hiç bir dosya araştırma komisyona sunulmuyor. Hukuk devletiyiz diyorlar, hiç bir şeyi aydınlığa kavuşturmuyorlar. Hiç bir sözü yerine getirmiyorlar. Bunların hepsini örtbas ediyorlar." şeklinde konuştu.

NSU terör çetesinin 2011 yılında deşifre olduktan 2 gün sonra bunlarla ilgili dosyaların bir bölümünün imha edildiğine işaret eden Yıldız, "Sonra diyorlar ki hukuk devletiyiz. Hukuk devleti değiller." dedi.

-"Müvekkillerime 'bir şey yok demek' istiyorum, diyemiyorum"

Yıldız, dosyaların avukatlara verilmemesine de tepki göstererek, "Müvekkillerime 'her şeyi verdiler, bir şey yok. Merak edilecek bir şey yok' demek istiyorum, ancak diyemiyorum." diye konuştu.

Avukat Yıldız ayrıca, NSU terör örgütünün, polisin iyi bir şekilde araştırdığı için değil, tesadüfen ortaya çıktığını da anlattı.

-"Bu cinayetlerin profesyonel işlendiği ve bazı güçlerin de buna destek olduğu ortaya çıkıyor, ancak bu maalesef ispatlanamıyor"

Davadaki diğer müdahil avukat Serkan Alkan da, Meclis'teki NSU Araştırma Komisyonu'nda güvenlik birimlerinde sadece kurumsal ırkçılık yapıldığının tespit edildiğine işaret ederek, "Bizim vatandaşlar zaten hep hissediyor bunu. Bu sadece kağıda döküldü. Bu, bizim için yeni bir şey değil. Avukat olarak daha önce de görüyorduk." dedi.

Almanya'nın demokrasi konusunda başka ülkeleri eleştirdiğini belirten Alkan, ancak Almanya'nın kendi kurumlarına bakıldığında hep setler çektiğini ve dosyaları vermediğini kaydetti.

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyon'nun kamuya açık oturumları takip eden İlker Duyan da, işlenen cinayetlerde polis raporlarında faillerin soğuk kanlı olduklarından söz edildiğine işaret ederek, "Ancak bu iki kişi 15 banka soyuyor. Bu bankalardaki video görüntülerde panik içinde ve agresif oldukları görülüyor. Bu insanlar iki karakter taşıyamazlar. Bu cinayetlerin profesyonel işlendiği ve bazı güçlerin de buna destek olduğu ortaya çıkıyor, ancak bu maalesef ispatlanamıyor." ifadesini kullandı.

Panele katılan avukat Onur Özata da, Berlin'de 5 Nisan 2012 tarihinde Burak Bektaş adlı bir Türk gencinin öldürüldüğünü anımsatarak, bu cinayetin de NSU cinayetleriyle çok benzerlik taşıdığını ve hala aydınlatılamadığını vurguladı.

NSU terör örgütü tarafından öldürülen Enver Şimşek'in oğlu Abdülkerim Şimşek de, Alman polisi tarafından cinayetler soruşturulduğunda babasının öldürülmesi konusunda annesinin suçlandığını ve iftiralar atıldığını anlattı.

NSU üyeleri Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011 tarihinde bir banka soygunu gerçekleştirdikten sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe'nin ise en son kaldıkları evi, delilleri yok etmek amacıyla kundakladığı iddia ediliyor.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 2013'ün mayıs ayından beri görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ali Kemal Aydın Almanya Berlin Münih Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title