Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kapusuz Açıklaması

KADİR KARAKUŞ - KURBANİ GEYİK - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına başka bir mercide itiraz edilemeyeceğini belirterek, "Bizim hukuk sistemimiz böyle. Buna ne yapmak lazım, buna uygun hareket etmek lazım. Böylece olunca nasıl olacak da YSK kararı, bireysel başvuru olarak Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek. Bu fevkalade anlamı olmayan, hukuki olmayan, kanuni olmayan bir durum" dedi.

AA muhabirinin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Kapusuz, Anayasa Mahkemesinin Twitter kararı, çözüm süreci ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa Mahkemesinin kararını ve Başkanı Haşim Kılıç'ın karara ilişkin açıklamalarını "Doğrusu hiç beklemediğimiz bu ve benzeri çıkışlar, ifadeler dikkatimizi çekiyor" diyerek değerlendiren Kapusuz, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının AK Parti iktidarında getirilen bir hak olduğunu anımsattı.

"Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını biz, bizim insanımız için kullanmak üzere verdik" diyen Kapusuz, Yüksek Mahkemenin Başkanı Kılıç'ın da son kararla ilgili olarak "mahkeme kararını biz bekledik, ama gelmeden karar vermiş olduğumuz için açıkladık" ifadelerini de eleştirdi.

Kapusuz, Anayasa Mahkemesinin iç hukuk yolları tüketilmeden karar vermesinin, yasa ve Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade ederek, "Anayasa Mahkemesi bu görevini yaparken hukuku çiğnemesi, kanunları tanımaması, Anayasa'ya aykırı davranmasını gerekli kılmıyor. Onun için biz, bundan sonrası için ve bu kararın düzeltilmesi için mutlaka dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

-"YSK kararları Anayasa Mahkemesine götürülemez"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına ilişkin itiraz edilemeyeceğini, bu kararların bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesine de götürülemeyeceğini vurgulayan Kapusuz, "YSK kararları başka bir merciye götürülemez. Nihai kararlardır. YAŞ kararları Anayasa'ya göre böyledir, YSK kararları böyledir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığının tasarrufları böyledir. Bunlar yargı konusu yapılamıyor. Bizim hukuk sistemimiz böyle. Buna uygun hareket etmek lazım. Böyle olunca nasıl olacak da YSK kararı, bireysel başvuru olarak Anayasa Mahkemesinde görüşülecek. Bu fevkalade anlamı olmayan, hukuki olmayan, kanuni olmayan bir durum" dedi.

-Cumhurbaşkanı seçimi

Salih Kapusuz, cumhurbaşkanı seçimi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olup olmayacağıyla ilgili tartışmaları da değerlendirerek, Erdoğan'ın öncelikle aday olup olmayacağına ilişkin bireysel karar vermesi gerektiğini söyledi.

Yerel seçimlerin milletin tercihini ortaya koyduğuna işaret eden Kapusuz, "Bu millet dedi ki, 'Biz milletimize, devletimize, başbakanımıza sahip çıkıyoruz.' Yüzde 45,5'i doğru okurlarsa, bu halkın mesajını doğru  anlamak isterlerse net fotoğraf gözüküyor. Eğer Sayın Başbakanımız cumhurbaşkanı adayı olmak isterlerse, mutlaka önce bireysel karar vermeleri gerekiyor, ondan sonra istişareler yapılacak. Cumhurbaşkanımız da istişareler yapacaklarını, bu konunun konuşulması gerektiğini söyledi, Başbakanımız buna katıldığını ifade etti. Elbette kurumlarımız, kuruluşlarımız, sivil toplumumuz, kanaat önderlerimiz, kamuoyu yoklamaları, bütün bunlar bize neyi sağlayacak, açık bir şekilde nasıl hareket etmemizin işaretini verecek."

"Eğer Başbakanımız, 'ben Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorum' diyorsa, ki hak etmiştir hakkıdır. Biz, parti olarak, kurumsal olarak, bireysel olarak sonuna kadar arkasında dururuz" diyen Kapusuz, seçimin birinci turunda Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına seçilebileceğine şahsen inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin gizli yapılacak bir şey olmadığını ifade eden Kapusuz, şöyle devam etti:

"Biz, Türkiye için en hayırlısının, en faydalısının, en yararlısının olması için gayret sarf edeceğiz. Önemli olan buradan bir kriz çıkartmak değil buradan bir müspet sonuç çıkarmak. Ama Türkiye'deki sistemin çarpıklığı da bir vakadır. Halk tarafından seçilmiş güçlü bir cumhurbaşkanı ile yine etkin bir başbakanlık ikilemi Türkiye'nin önünde bulunmaktadır. Ben, buradan siyasi partilerimize, siyaset adamlarımıza, kanaat önderlerine, sivil toplum kuruluşlarına, aynı zamanda hukukçulara çağrıda bulunmak istiyorum, siyasi partilerimize çağrıda bulunmak istiyorum; Gelin, biz yeni bir Anayasa dedik razı olmadınız ama, bu çarpıklığı giderme konusunda sorumluluk üstlenin, katkı verin. Bunu birlikte bir sonuca kavuşturalım. Siz kavuşturmazsanız zaten millet bu sonucu öyle yada böyle ortaya koyacaktır."

-"Çözüm sürecine herkes katkı vermelidir"

Salih Kapusuz, çözüm sürecinin, ülkeye önemli kazanımları olduğunu vurgulayarak, "Düşünebiliyor musunuz, bir yılı aşkın bir tane şehidin gelmemiş olması, sevindirici olaydır. Toplumda yavruları askere gidecek olanların eli yüreğindeydi tabiri caizse. Ne oldu, insanlar artık böyle bir endişe taşımadan yavrularını rahatlıkla askere uğurluyorlar" diye konuştu.

Türkiye'nin tamamında çözüm sürecinin kıymetinin bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Kapusuz,  şöyle konuştu:

"Aksi takdirde bu nimeti sabote etmek isteyen, içeriden dışarıdan öyle bir başarıyı sabote etmek isteyen birtakım kötü niyetliler mutlaka var olacaktır. Ama biz onu pekiştirmek için duyarlılığımız, dikkatimiz yapılması gereken yeni adımlar atılacaksa ki bu ihtiyaçlar yaşanarak daha net gözükmektedir, bunları atmakta hiç çekinmiyoruz. Ülkemizin birliği, bütünlüğü, güçlü kuvvetli olması bizim vazgeçilmezimizdir. Onun için bu konularla ilgili herkes müspet katkı vermeli, bu milletin hayır duasına destek olmalı. Muzdarip olarak değil mutlu, memnun ve huzurlu şekilde bu ülkede birlikte yaşamanın yolu anlamına gelen bu çözüm sürecine herkes katkı vermelidir." - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Yüksek Seçim Kurulu Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title