Haberler

Adanaek1adana'da Uluslararası Sabancı Tiyatro Festivali Başladı

Adana'da, Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları İşbirliğiyle Bu Yıl 13'üncüsü Düzenlenen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Başladı.

Adana'da, Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali başladı. Festival kapsamında geleneksel olarak verilen Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü bu yıl, ömrünü tiyatroya adamış ünlü sanatçı Gülriz Sururi aldı. Dünyaca ünlü İtalyan 'Studio Festi' grubunun Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştirdiği 'Suyun Senfonisi' gösterisi büyük beğeni topladı.

Hilton-SA' Oteli'ndeki festivalin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adana Valisi İlhan Atış, ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Festivalin açılışında konuşan Bakan Günay, bir bölgenin isminin sanat etkinliği ile anılıyor olmasının büyük şans olduğunu belirterek, "Bizi böyle gelenekselleşmiş büyük bir etkinlikte buluşturan herkese teşekkür ediyorum. Karşıyakada Taşköprü'de şu anda binlerce onbinlerce kişi bizi izliyor. Bu etkinliğin Adana'ya çok yakıştığını düşünüyorum. Adana, Yaşar Kemal'i, Orhan Kemal'i, yetiştirmiş, Demirtaş Ceyhun ve nicelerini yetiştirmiş çok önemli bir kültür toprağıdır. Sadece ürünü bereketli değil bence insanı da çok bereketli ve marifetli bir kültürdür. Bu nedenle Adana'ya kültür ve sanat etkinliklerinin tarım ve sanayi kadar yakıştığına inanıyorum. Adana'dan çıkıp ulusal ve uluslararası bir boyuta kendini taşımış bir ailenin bu doğduğu, başlangıç yaptığı topraklara kültür etkinlikleri ile dönmüş olmasını da Cumhuriyete karşı özel ve önemli bir görevin yerine getirilmesi sayıyor, içtenlikle bir kez daha tebrik ediyorum. Festival, Dünya Tiyatrolar Günü Haftasında ortaklık ettiğimiz 5 etkinlikten birisi. Konya, Trabzon, Ankara ve Antalya'da böyle bir etkinlik yapıyoruz. 5 ayrı uluslararası tiyatro etkinliği yapıyoruz. Anadolu'nun bir çok yerinde de çok sayıda kültür ve sanat etkinlikleri yapıyoruz. Konunu sorumlusu bir arkadaşınız olarak bunu sizinle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

Tiyatro sahnesi sayısının Cumhuriyet tarihinin en hızlı artışını yaşadığını kaydeden Bakan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü.

"2008 yılında bu etkinliklere ben Devlet Bakanı sıfatıyla geldiğim zaman Devlet Tiyatroları'nın 32 sahnesi vardı. Şimdi 2011 sezonu bitmeden yani haziranın sonuna kadar Kayseri'de, Rize'de ve Ordu'da açacağımız yeni sahnelerle birlikte, 32 olan devlet tiyatrosu sahnemiz 58 olacak. Devlet Tiyatroları 61 yıl önce kuruldu. 57-58 yılda 32'ye ulaşan sahne sayısı son 4 yılda, altını çizerek söylüyorum, 58'e ulaştı. Yani Cumhuriyet tarihinde açılmış olan devlet tiyatrosu sahnesini neredeyse katlamış bir arkadaşınız olarak milletim adına bu sevincimi sizinle paylaşıyorum. Sahne sanatları içinde insana en yakın olan, izleyiciyle sanatçı arasında bir duvar, bir perde olmadan tutma mesafesinde yakın olan sanıyorum ki tiyatrodur. İnsanlığın başlangıcından beri sanat olarak duvardaki çizimler var birde sahnede tiyatro var."

Adana Valisi İlhan Atış da, Sabancı Ailesi'ne hem teşekkür, hem minnet sunduklarını belirtti. Adana'da yapılan festivalin dünya çapında ses getirdiğini vurgulayan Atış, "Daha önce mektup yazarlardı ama gelirken telefonuma baktım Asurlular, Şar'lılar bana mesaj atmışlar. Diyorlar ki 'Biz 4 bin yıl önce de Adana'da tiyatroyu yaşıyor yaşatıyorduk. Bizim selamımızı bakana söyleyin gelecek yılda yine bakanımızla buluşmak istiyoruz' diyorlar. Adana sanatçılar kentidir Yaşar Kemal'in Yılmaz Güney'in kenti, sanatçıların kaynağıdır. Kaynaktan çıkan su billur sudur. Sanatçılarda toplumun billurudur. Sayın Güler Sabancı Hanımefendi'nin de bakanımızın da kentimize daha sık gelmesini istiyoruz. Geniş bulvarlar çarşılar orayı kent yapmaz orayı kent yapan tiyatro ve sinemadır. Orayı Mustafa Kemal'in inkılapları kent yapar Adana böyle bir kenttir" dedi.

Güler Sabancı ise 13 yıl önce tiyatro şenliği olarak yola çıkan festivalin çok sayıda yabancı tiyatro topluluğunun da katıldığı uluslararası organizasyona dönüştüğünü söyledi. Festivali sokaklara taşımak amacıyla üç yıldır açık hava gösterileriyle açılışı yaptıklarını anlatan Sabancı, şunları söyledi:

"Bütün sanatçıların Dünya Tiyatrolar Günü'nü kutluyorum. Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları başarılı bir çalışma yapıyorlar. Festivali 13 yıldır hep birlikte daha iyiye götürmeye çalışıyorlar. Tabi bu festivale esas katkıyı verenler sevgili Adana'lılar. Bu festivalin bileti satışa çıktıktan 3 saat sonra tükeniyor. Buda bize her yıl daha iyisini yapmak için şevk veriyor. 13 yıl önce rahmetli Sakıp Sabancı'nın döneminde ulusal bir etkinlik olarak başlayan festival, uluslararası bir boyuta ulaştı. Son 3 yıldır da bizi daha çok kişiye daha çok Adanalılara ulaşabilmemiz için açılış ve kapanış performanslarını herkese açık bir etkinlik yapıyoruz. Sevgili Adanalılara festivale sahip çıktıkları için çok teşekkür ediyorum. Ben Adana'da doğdum ve burada büyüdüm. Adana'nın bizim ailemiz için çok önemli bir yeri var. Ne mutlu bize amcalarımın yaptığı vakfın çalışmalarını bizlere de katkıda bulunmak, bu yapılanları daha ileriye taşıyabilmek imkanı verildi."

SAKIP SABANCI ÖDÜLÜ SURURİ'YE

Konuşmaların ardından tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi'ye 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Bakan Günay, Güler Sabancı ve Lemi Bilgin'in elinden ödülünü alan sanatçı, "Bir ödülün değeri onu size veren kişilerle anlam kazanıyor. Ben birbirinden değerli 3 kişiden ödülümü aldım. Eğer yeniden hayata başlasam en kötü günümü bile atlamadan tiyatro için bütün yaptıklarımı yeniden yapardım. Onun içinde yaşasın tiyatro diyorum" dedi.

İTALYAN GRUPTAN MUHTEŞEM GÖSTERİ

Ödül töreninin ardından Seyhan Nehri üzerinde Tarihi Taşköprü'de dünyaca ünlü İtalyan 'Studio Festi' grubu 'Suyun Senfonisi' adlı gösterisini sundu. Adanalıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, balonlara bağlı dansçıların uçarak dans etmesiyle başladı. Seyhan nehri üzerinde teknelerle piyanoların üzerinde dansçılar dans etti. Büyük boyutlarda ışıklı kuğu figürleri nehrinde tur attı. Ayrıca lazer gösterisi, havai fişekler, masal kahramanlarını aratmayan figürler teknelerle nehir üzerinde tur atarken, Nehrin çeşitli yerlerine yerleştirilen kafesler içinde tiyatrocular melek kıyafetleri içinde dans etti. Nehrin kıyısında bulunan Zübeyde Hanım Parkı'nda binlerce Adanalı gösteriyi büyük bir keyifle izledi.

-------- KUTUSU ----------

Festivali Programı

28 - 29 Mart Kazakistan - Selvi Boylum Al Yazmalım

30 - 31 Mart Ankara Devlet Tiyatrosu - Bir Delinin Hatıra Defteri

1-2-3 Nisan İstanbul Devlet Tiyatrosu - Ölüleri Gömün

4 - 5 Nisan Romanya - Electra

6 Nisan Tiyatro Kare - Leyla'nın Evi

7 -8 Nisan İstanbul Halk Tiyatrosu - Alevli Günler

9 - 10 Nisan Rusya - Enigma Çeşitlemeleri

11 -12 Nisan BKM Oyuncuları - Kadın ile Memur

13 - 14 Nisan Titatro Stüdyosu - Vanya Dayı

15-16-17 Nisan Ankara Devlet Tiyatrosu - Kerbela

18 - 19 Nisan Şili - Cura Tato Cinayeti

20 - 21 Nisan Dostlar Tiyatrosu - Azizlikler (Ne Oluyor Bize?)

22 Nisan Ankara Devlet Tiyatrosu - Nazım Hikmet'in "Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo

23- 24 Nisan Litvanya - Anna Karanina

25-26-27 Nisan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehit Tiyatroları - İntiharın Genel Provası

28 Nisan Hollanda - Malaya

Sabancı Üniversitesi Sahnesi Programı

24 Nisan BKM Oyuncuları - Kadın ile Memur

6 Nisan İstanbul Devlet Tiyatrosu - Ölüleri Gömün

12 Nisan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehit Tiyatroları - İntiharın Genel Provası

26 Nisan Litvanya - Anna Karanina

28 Nisan Ankara Devlet Tiyatrosu - Kerbela

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
title