Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

Güncelleme:

Resepsiyondan görüntüler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

MOSKOVA/BAKÜ/ TAŞKENT/BİŞKEK/TİFLİS (AA) – Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96'ncı yıl dönümü dolayısıyla Rusya, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan ve Gürcistan'daki Türk büyükelçilikleri resepsiyon düzenledi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar'ın ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen resepsiyona Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, büyükelçilik çalışanları, yabancı misyon ve çeşitli kurumların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçisi Samsar, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerin geliştiğine dikkati çekerek, "Birçok konuda iş birliği yapmakta ve önemli projeler yürütmekteyiz. Ancak ilişkilerimizin derinliği, ikili konularla sınırlı kalmamakta, bölgesel ve küresel anlamda önem taşıyan birçok konuyu da içermektedir." dedi.

Türk-Rus bağlarının zor zamanların sınavından başarıyla geçtiğine işaret eden Samsar, "İki ülke liderinin güçlü iradesi sayesinde ortaya konulan ülkelerimiz arasındaki karşılıklı saygı, ilişkilerimizin temel taşını oluşturmaktadır. Bu, her alanda yoğun diyaloğa olanak sağlamakta ve iş birliğimizi mümkün kılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Samsar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluşunun 96. yıl dönümünde yayımladığı mesajını okudu.

Bakü

Cumhuriyet'in kuruluşunun 96. yıl dönümü, Azerbaycan'da Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğince verilen resepsiyonla kutlandı.

Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral'ın ev sahipliğinde bir otelde gerçekleştirilen resepsiyona, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Savunma Sanayii Bakanı Medet Guliyev, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev, diplomatlar, siyasetçiler, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşının okunduğu resepsiyonda Büyükelçi Özoral, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle gönderdiği mesajı okudu.

Azerbaycan Meclis Başkanı Asadov da konuşmasında davetlilere Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in tebriklerini iletti.

Türkiye'nin geçen 96 yılda şanlı bir gelişim yolu geçtiğini vurgulayan Asadov, "bir millet, iki devlet" olan Azerbaycan ile Türkiye'nin ortak tarih ve kültürünü en büyük servet olarak gördüklerini ifade etti.

İki ülkenin sağlam hukuki temelleri olan stratejik ortak olduğunu söyleyen Asadov, Azerbaycan ve Türkiye arasında bugüne kadar 240'tan fazla anlaşma imzalandığını 27 anlaşmanın da hazırlık aşamasında olduğunu hatırlattı.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin de arttığını belirten Asadov, Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Aliyev'in dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerini daha da ileri taşıyacağını sözlerine ekledi.

-Taşkent

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Türkiye'nin Taşkent Büyükelçiliği tarafından resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Senato Başkanı 1. Yardımcısı Sadık Safayev, Taşkent Valisi Cihangir Artıkhocayev ve diğer Özbek yetkililer ile çok sayıda yabancı misyon şefi ve davetli katıldı.

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Mehmet Süreyya Er, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Özbekistan arasında stratejik düzeydeki ikili ilişkilerin her geçen gün geliştiğine dikkat çekerek, Özbekistan'ın Türk Konseyine katılmasının da bütün Türk dünyası için çok önemli bir adım teşkil ettiğini dile getirdi. Er, "Özbekistan'ın üyeliğiyle Türk Konseyi gerçek hüviyetine kavuşabilmiştir." dedi.

Er, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajını okudu.

Resepsiyonda piyanist-besteci Tuluyhan Uğurlu sahne alarak, çeşitli eserlerini seslendirdi.

Bişkek

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat'ın ev sahipliğinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla büyükelçilik konutunda resepsiyon verildi.

Resepsiyona, Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Azizbek Madmarov, Kırgızistan devlet yetkilileri, büyükelçiler, diplomatik misyon temsilcileri, yerli ve yabancı sivil toplum örgütlerinin yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Azizbek Madmarov, Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde önemli rol oynadığına dikkat çekti. İki ülke cumhurbaşkanlarının karşılıklı ziyaretlerin ardından iki devlet arasındaki ilişkilerde yeni sayfaların açıldığına inandıklarını söyleyen Madmarov, "Kırgızistan, Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişkilere büyük önem veriyor. İki ülke arasındaki ilişkiler en üst düzeydedir. Kırgızistan ile Türkiye arasında üst düzeyde karşılıklı güven ve açık diyalog var. İki ülke arasında çözülemeyecek sorun yok." diye konuştu.

Büyükelçi Fırat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle gönderdiği mesajını okuduktan sonra yaptığı konuşmada, Türkiye'nin güney sınırlarındaki gelişmeleri anlattı. Fırat, "Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Harekatlarıyla oynanmak istenen yeni oyun tekrar bozuldu." ifadesini kullandı.

Tiflis

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan'ın ev sahipliğinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Jansug Kakhidze Tiflis Müzik ve Kültür Merkezi'nde resepsiyon verildi.

Resepsiyona Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani, Savunma Bakanı İrakli Garibaşvii, Uzlaşma ve Sivil Eşitlik Devlet Bakanı Ketevan Tsikhelaşvili, milletvekilleri, diplomatlar, Türk vatandaşları, Gürcistan'daki Türk kurumların temsilcileri ve çok sayda davetli katıldı.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Zalkaliani, yaptığı konuşmada, Türk halkının bağımsızlık için önemli mücadeleler verdiğini kaydederek, "Türkiye kuruluşundan itibaren pek çok zorluklarla karşılaştı ve üstesinden geldi. Böylece gelişmiş ve bölgede önemli, dünya çapında bir devlet oldu." dedi.

Zalkaliani, Gürcistan ile Türkiye'nin önemli uluslararası ticaret, ekonomik, ulaştırma ve enerji projelerini gerçekleştirdiğini belirterek, "Bölgenin kalkınması için her alanda işbirliğimiz devam edecektir." ifadelerini kullandı.

İki ülkenin önemli ulaştırma geçit koridoruna sahip olduğunu dile getiren Zalkaliani, "Bu kapsamda bölgede ulaşım kolaylığını gerçekleştirmek de amaçlarımız arasındadır. Bu amaçla inşa edilen Bakü - Tiflis - Kars (BTK) demiryolu özel önem taşımaktadır." dedi.

Büyükelçi Yazgan ise Türk ve Gürcü halkı için vatan ve özgürlüğün önemli değerler olduğunu vurgulayarak, her iki milletin bu değerlerden asla vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

İki ülke arasında giderek artan ikili ilişkilerin olduğuna dikkati çeken Yazgan, "Türkiye Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini güçlü bir şekilde destekliyor". değerlendirmesinde bulundu.

Yazgan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajı okudu.

Konuşmaların ardından Türk piyanist Gülsin Onay tarafından konser verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Azerbaycan Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title