Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümü Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de düzenlenen törenlerle kutlandı Van Valisi Doğan: "Etnik köken veya dünya görüşünün esiri olmadan, farklılıklara saygı ...

Cumhuriyet Bayramı'nın 90. yıl dönümü Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de coşkuyla kutlandı.

Van'da, valilik önünde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, ülkeyi ekonomik, sosyal ve uluslararası alanda daha ileri noktaya taşımak için çok çalışmak gerektiğini söyledi.

Doğan, günümüzde herkesin eşit haklara sahip, asil ve özgür vatandaşlar olduğunu bildirerek, ayrım gözetilmeksizin herkesin cumhuriyetin gerçek sahibi olduğunu ifade etti.

"Bugün şunu iftiharla söylüyoruz ki Türkiye hem bölgesinin en güçlü devleti hem de cumhuriyet tarihinin en güçlü ve en parlak dönemini idrak etmektedir" diyen Doğan, bugün tarifi yapılan güçlü devlet olgusunun, yalnızca üretim gücünü değil aynı zamanda demokrasinin de olgunluğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

Doğan, etnik köken veya dünya görüşünün esiri olmadan farklılıklara saygı gösterip yola devam etmek gerektiğine değinerek, bu süreçte ekonomik ve kardeşlik odaklı bir gündeme sahip olmanın büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Dünyadaki yüksek rekabet ortamının, zaman kaybettirecek her yanlışın bedelini ödeteceğini anlatan Doğan, şöyle konuştu:

"Bu nedenle kavgadan kaçınmak, barıştan yana olmak durumundayız. Özelikle bölgemizde yaşamakta olduğumuz sürecin arkasında var olan bu vizyonu hiç kimse görmezden gelmemeli ve huzur ortamının korunması için katkı koymaktan geri kalmamalı. Demokrasiyle gelen huzur ve istikrar ortamı, bölgemiz açısından ekonomik gelişmenin de müjdesini içermektedir. Etnik köken veya dünya görüşünün esiri olmadan, farklılıklara saygı göstererek yola devam etmeliyiz."

Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından halk oyunları ekiplerinin gösteri yaptığı kutlamalar, geçit töreni ile son buldu.

Törenden sonra Vali Doğan ile Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, Belediye Başkan Vekili Fazıl Kaya ve İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul  esnafı gezerek bayramlarını kutladı.

-Muş

Muş'ta, Vali Vedat Büyükersoy'un makamında tebrikleri kabul etmesi ile başlayan kutlamalar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önündeki törenle devam etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Büyükersoy, Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümünün coşku ve kıvançla kutlandığını söyledi.

Cumhuriyetin, Türk milletinin verdiği emsalsiz mücadelenin, onurlu duruşunun, vatan sevgisinin, egemenliğine sahip çıkma ve bağımsız yaşama iradesinin eseri olduğunu kaydeden Büyükersoy, "Cumhuriyet millet egemenliğine dayanır, gücünü millet iradesinden alır" dedi.

Büyükersoy, cumhuriyetin milli iradenin hakim olduğu çağdaş bir yönetim şekli olduğunu bildirerek, Cumhuriyette herkesin birinci sınıf vatandaş olduğunu, insan hak ve özgürlükleri ile inançların güvence altında bulunduğunu ifade etti.

Cumhuriyetin kuruluş felsefesinde, bu topraklarda yaşayan hiç kimseyi ötekileştirmek, dışlamak, küçük görmek, aşağılamak olmadığına işaret eden Büyükersoy, şunları ifade etti:

"Bu Cumhuriyet, bu vatan hepimizin. Etnik kökeni, inancı, yaşama biçimi ne olursa olsun her vatandaş Cumhuriyetin teminatı altındadır. Bundan dolayıdır ki 90. yıl dönümünde cumhuriyeti aynı duygu birliği ve gururla hep birlikte heyecan ve coşku içinde kutlamaktayız. Bu anlamlı günde istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyoruz."

Tören, Gençlik ve Spor hizmetleri İl Müdürlüğü sporcularının karate gösterisinin ardından halk oyunları gösterisi, şiirlerinin okunması ve resmi geçit töreni ile sona erdi.

-Bitlis

Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Vali Veysel Yurdakul, tören öncesi makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Yurdakul, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ve Garnizon Komutanı Albay Ahmet Şen törene katılanların bayramlarını kutladı.

Yurdakul, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yıl hedeflerine ulaşabilmek için durmaksızın çalıştıklarını belirterek, Bitlis'in bölgede model olacağını ve bunun için birçok proje ürettiklerini bildirdi.

Cumhuriyetin 100. yılına gelindiğinde gelişim, teknoloji ve kalkınmada, özellikle Avrupa Birliği ve Amerika ortalamasına gelmiş bir ülkenin gurur ve övünç kaynağı olacağını vurgulayan Yurdakul, şöyle dedi:

"Bu kalkınma hamleri de bize düşmanlık eden, bu ülkeyi bölüp parçalamak isteyen ve bu ülkeyi işgal toprağı haline getirmek iseteyenlerin de korkulu rüyası olacaktır. Türkiye bir doğum süreci geçiriyor. Bütün doğumlar sancılıdır. O sancıları zaman zaman hissediyoruz. Ama herşeye rağmen Türkiye yüzyıl hedeflerinden vazgeçmeyecektir. Bitlis olarak biz de bu hedefe koşarkan, bu koronun içinde en gür seda ve yüksek bir sesle yer almak istiyoruz."

Konuşmanın ardından hafta boyunca çeşitli etkinliklerde dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Kutlamalar, Dideban İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreniyle son buldu.

-Hakkari

Cumhuriyet Bayramı Hakkari'de de büyük coşkuyla kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde Vali Necmettin Kalkan, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Sönmez ile makamında kurum amirleri ile vatandaşların tebriklerini kabul etti.

Daha sonra Şehir Stadyumu'nda devam programda, Vali Kalkan, asker, öğrenci ve vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Necmettin Kalkan, bütün Türkiye'de olduğu gibi, Hakkari'de de Cumhuriyetin 90. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gurur ve sevincini yaşadıklarını söyledi.

Vali Kalkan, şunları ifade etti:

"90 yıl önce nasıl bir coşku yaşanmışsa bugün de aynısını hala yüreklerimizde hissediyoruz. Bu coşkuyu yaşamamızın en önemli nedeni, milletin iradesine dayalı bir rejim olan cumhuriyetin ilan edilmesi ve millet iradesinin yönetime yansımasıdır. Cumhuriyetçi düşüncenin temeli, Kurtuluş Savaşı başlamadan önce atılmıştır. Zaferi, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, doğulusuyla batılısıyla, Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Arnavut'uyla bütün mozaiği ile bu millet kazanmıştır. Bu zafer, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanı ile taçlanmıştır. Bu mutlu günde büyük Atatürk'ü, ülkemizin bütünlüğü uğruna kendini feda eden aziz şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anarken, 21. yüzyılın, Türkiye Cumhuriyeti ve milletimiz için daha mutlu, daha parlak olmasını diliyorum."

Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından farklı yörelere ait halk oyunları gösterisi sunuldu.

Vali Kalkan ile Tuğgeneral Sönmez'in yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini vermesinin ardından kutlamalar resmi geçit töreniyle sona erdi.

Kutlamalara Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Bahadır, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Küçükarslan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, MİT Bölge Müdürü Metin Bozer, kurum amirleri, askeri erkan, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Hakkari Bitlis Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki!
DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

title