Haberler

Kösem Sultan'ın Torunundan Dizilere Tepki, Gençliğe 15 Temmuz Övgüsü

Güncelleme:

Sultan 2. Abdulhamid Han'ın 5. kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, dizilerde harem hayatının edepsizce gösterildiğine değinip, gençlerin 15 Temmuz'da çok iyi bir sınav verdiğini söyledi.

Sultan 2. Abdulhamid Han'ın 5. kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, "Hanemizde de konuşuyorduk, 'Allah korusun herhangi bir sıkıntı, bir savaş yaşasak acaba Çanakkale'de verdiğimiz refleksi verebilecek miyiz?' diye. Maalesef aldığımız sonuçlar pek olumlu yönde değildi çünkü gençliğimizin halini görüyorduk ama 15 Temmuz'da gerçekten herkesi şaşırtan bir reaksiyon gösterdik Türk milleti olarak." dedi.

OSMANLININ KURULUŞUNUN SENE-İ DEVRİYESİ İÇİN GELDİ

Osmanoğlu, Trabzon Ortahisar Belediyesince Osmanlı Haftası etkinlikleri kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen, "Torununun Dilinden Kösem Sultan" başlıklı söyleşide yaptığı konuşmada, Osmanlı'nın kuruluşunun sene-i devriyesinde ecdadın emanet ettiği değerli topraklar arasındaki Trabzon'da bulunmaktan heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi.

"OSMANLIYI SEVMEYENLERİN DERDİ HİLAFET"

Osmanlı'yı sevmeyen, istemeyenlerin tek derdinin hilafet olduğunu belirten Osmanoğlu, "Osmanlı 72 milleti, bir çok dini ve ırkı çatısı altında toplamış büyük bir medeniyettir. Tabiri caizse işi şeytanla olanların derdi, sadece büyük anlamda İslamı yok etmektir. O yüzden Osmanlı'nın hilafet bayrağını taşıyor olması, onlar için savaş gayesi aslına bakarsanız. Şu anda da 'düşmanımız değişti.' diyemeyiz." ifadelerini kullandı.

Osmanoğlu, tarihin, ibret almasını bilenler için koskoca bir abide, ibret almasını bilmeyenler için ise sadece bir mezar taşı olduğunu vurgulayarak, geçmişin, bugüne ışık tutabilecek çok sayıda yaşanmışlık barındırdığını ifade etti.

"GENÇLERİMİZ 15 TEMMUZ SINAVINI ÇOK İYİ VERDİLER"

Topluma bu zamana kadar yapılan en büyük kötülüklerden birinin geçmişe küstürmek, yok saymak olduğuna dikkati çeken Osmanoğlu, şöyle devam etti:

"Birçok eksiklerimiz var elbette ama şimdi yavaş yavaş bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Ben bunu 15 Temmuz'da çok iyi gördüm. Hanemizde de konuşuyorduk, 'Allah korusun herhangi bir sıkıntı, bir savaş yaşasak acaba Çanakkale'de verdiğimiz refleksi verebilecek miyiz?' diye. Maalesef aldığımız sonuçlar pek olumlu yönde değildi çünkü gençliğimizin halini görüyorduk ama 15 Temmuz'da gerçekten herkesi şaşırtan bir reaksiyon gösterdik Türk milleti olarak.

(Çanakkale) Bu ruhu kaybetmediğimizi gördük ve şunu da gördük ki aslında onların tüm dertleri, savaşları, sizlere kaybettiremedikleri bu ruhla ilgili. İstediğiniz kadar üstünü asfaltlayın, yok görmeye çalışın, bunun hiçbir zaman üstünü örtemeyeceksiniz. Tabiri caiz ise o pislik sizin üstünüzden akıp gidecek, köklere hiç inmeyecek. Bunun delili zaten 15 Temmuz. Gençlerimiz 15 Temmuz sınavını çok iyi verdiler."

"DEVLET CİNSİYET GEREKTİRMEZ"

Osmanoğlu, "Torununun Dilinden Kösem Sultan" adlı kitabı bulunduğunu anımsatarak, " Kösem Sultan'ı ben bir hanım olarak düşünmüyorum. Devlet idaresini uzun süre elinde tutmuş birini anne, hanım olarak düşünmek yanlış olur çünkü devlet bir cinsiyet gerektirmez. Kösem Sultan'ın devleti ayakta tutabilecek ciddi adımları vardı ve ben bunları anlatmak istedim." diye konuştu.

Gençlere doğru bilgi aktarmak istediğini dile getiren Osmanoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Maalesef diziler yüzünden çok yanlış bilgiler öğreniyorlar. Örneğin, 'şehzade katli' diyorlar ama ben aslında 'şehzadelerin feda edilmesi' diyorum bu olaya. Devlet-i ebed müddet anlayışı için başka insanlar ölmesin diye kendi kanından, canından birinin hayatına son vermek elbette ki kolay değil. Bunu bir anne, kadın güdüsüyle düşünemezsiniz. Bunu sadece devlet beyniyle düşünebilirsiniz ve Kösem Sultan'ın verdiği tepki ve reaksiyonlar da tamamen bu yöndedir. Kösem Sultan çok doğru adımlar atmıştır bu dönemi geçirmek adına."

"DİZİLERDE HAREM EDEPSİZCE GÖSTERİLİYOR"

Nilhan Osmanoğlu, Osmanlı'ya, Osmanlı kadınına hep bir Batı algısıyla bakıldığına işaret ederek, "Dolayısıyla hareme hep bir Batı görüşüyle baktık. Çok üzücü, tablolarda üzüm yiyen padişahlar, haremde dans eden hanımlar... Dolmabahçe Sarayı'nda Hünkar Sofası denilen yere girildiğinde içerinin Bakara Suresi ayetleriyle dolu olduğunu görürsünüz. Benim ecdadım, burada hanımları oynatmayacak kadar şereflidir." dedi.

Avrupa krallarının saraylarına kendi eşlerinin büstlerini yaptırdığı dönemden bahsettiğine dikkati çeken Osmanoğlu, "Bunlar Osmanlı'ya nasıl bakmışlar? Tabii ki göremedikleri, bilemedikleri gizemin içine kendi görüşleriyle bakmışlar. O yüzden haremi kimse anlatamaz, ben de bu kitapta haremi anlatmadım. Haremi anlatmanın imkanı yoktur çünkü haram olandır." dedi.

Osmanoğlu, arşiv belgelerinden haremin kaideleri olduğunun anlaşıldığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hürrem Sultan'ın da resmini çizen ressamın bir resmi daha var ve bunda haremdeki hanımları namaz kılarken ellerini şu şekilde (erkeklerin tekbir getiriş şekline işaret ederek) gösterir yani bu da aslında haremi hiç görmediğinin bir belgesidir. Bu yüzden bunlara inanmamak lazım. Bu algıyı yok etmek, oryantalist kafaları biraz temizlemek için savaşımız. (Dizilerde harem) Edepsizce gösteriliyor, bizim tarafımızdan da izleniyor ve benimseniyor olması çok acı. Aslında diziler biraz da gerçeği açıp öğrenmemize vesile oldu. 'Her şerde bir hayır vardır.' diyoruz ya dizilerin de tek hayır noktası bu olsa gerek."

"NİYE GEÇMİŞİNLE BAĞ KURMAKTAN KORKUYORSUN"

Eğitim konusunda yapılabilecekleri de katılımcılarla paylaşan Osmanoğlu, "Osmanlıca öğrenme yolu çıktı, nasıl bir algı yarattılarsa insanlar Osmanlıca öğrenmeyi bile 'şeriat geliyor.' diye algıladılar. Senin geçmişini öğrenmende ne sıkıntı olabilir ki, niye geçmişinle bağ kurmaktan korkuyorsun? İnsanların geçmişiyle bağlarını sağlam kurabilmeleri için Osmanlıcayı, eski Türkçeyi kesinlikle öğrenmeleri gerekiyor. Arşivlerin araştırmacılara ücretsiz açılması gerekiyor." diye konuştu.

Söyleşinin ardından Vali Yücel Yavuz'un eşi Şengül Yavuz, Osmanoğlu'na, Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu ise söyleşinin moderatörü tarihçi Şafak Tunç'a plaket verdi. Ortahisar Belediye Başkan Vekili Selahattin Çebi ve AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ile davetlilerin katıldığı söyleşi, Osmanoğlu'nun vatandaşlarla fotoğraf çektirmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: Haberler.com / Magazin

Kösem Sultan Ortahisar Çanakkale Trabzon Magazin Haberler

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title