Haberler

Tuncelili Kadın Arıcının Hedefi, Bal İhracatı

Bitki çeşitliliği açısından zengin bir yer olan Tunceli'de 6 yıldır arıcılıkla uğraşan 56 yaşındaki Fidan Aydın, Munzur Vadisinde ürettiği balları, kurduğu firma aracılığıyla yurt dışına satmayı hedefliyor Tunceli Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanlığını da yürüten Aydın, Arıcılar Birliğini kurduğu yörenin organik bal üretiminde merkez olması için gayret sarf ediyor Aydın: "Önümüzdeki dönemde yurt dışına ihracat yapmak gibi bir hedefim var" "Bin 518 bitki çeşidinin olduğu ve 43'ünün de endemik olduğu bir iliz. Biz, değil Türkiye'nin, Avrupa'nın en kıymetli balını üreten üreticileriz"

FATMA ÇIRAY - Bitki çeşitliliği bakımından zengin bir yer olan Tunceli'de 6 yıldır arıcılıkla uğraşan 56 yaşındaki Fidan Aydın, Munzur Vadisinde ürettiği balları, kurduğu firma aracılığıyla yurt dışına satmayı hedefliyor.

Tunceli Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Aydın, yörenin organik bal üretiminde merkez konumuna gelmesi için çaba sarf ediyor.

İki çocuk annesi Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında Tunceli Arıcılar Birliğini kurduğunu ve 3 yıl başkanlığını yaptığını belirterek, "400 üyeli bir birlik kurduk. O dönem, iyi de bir örgütlenme gerçekleştirdik. Birlik faaliyetlerine devam ediyor" dedi.

Aydın, arıcılığa başlama hikayesini şöyle anlattı:

"İstanbul'da tekstil işini bırakıp Tunceli'de arıcılık yapmak gibi bir hayalim yoktu ancak 22 yıl hiç Tunceli'ye gelmeyen biri olarak geldiğimde burayı çok güzel buldum. Buraya yerleştikten sonra 'ne yapayım' diye düşünürken organik tarım yapmayı düşündüm çünkü ekolojik bir alandı ama olmadı. Bir anda kendimi bir kooperatifin içinde buldum. Sonra Türkiye Merkez Arıcılar Birliği davet etti, 'kooperatif değil de siz Arıcılar Birliğini kurun' dediler. Arıcılar Birliğini kurdum ama bunlar hiç programladığım şeyler değildi. Geri dönüp baktığımda böyle bir planım var mı diye düşünüyorum. Hayır, böyle bir planım yoktu ama bu arada hem çevreyi öğrenmiş oldum hem arıcıları öğrenmiş oldum. Arıcılığa giriş serüvenim böyle başladı."

Kadın girişimci olarak küçük bir sermayeyle arıcılığa başladığını, kurduğu şirketin bünyesinde 5 yıldır sertifikalı bal ürettiğini belirten Aydın, "Üreticiden bal alıp satmıyorum. Bu, tamamıyla benim üretimim. Marttan itibaren eylülün sonuna kadar arıya ben bakıyorum, balı ben sağıyorum. Bütün işlemleri gerçekleştiriyorum. Çok fazla bal almıyorum ama az da bal almıyorum" diye konuştu.

"Bu yıl ayılardan çok çektim"

Bölgede kadın girişimci olmanın zorluğunu yaşadığını dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

"Arıcılık bir defa güç işi. Kovanları kaldırıp indirmek, gücünüzü kullanmanız gereken bir iş. Yaylaya giderken kimse gelmek istemiyor, kimse yaylada çalışmak istemiyor. 6 ay o yaylada bir barakada yalnız kalıyorum. Orada barakada yaşam çok zor.  Ulaşımı çok uzak. Üretimi yaylalarda yapıyoruz. Elektriği olmayan bir yerdeyiz. Telefon doğru düzgün çekmiyor. Bu anlamda da çok fazla sıkıntısını çekiyoruz. İşin bir diğer kısmı da ayılarla sıkıntı yaşıyorsunuz. Özellikle bu yıl ayılardan çok çektim."

Arıcılıkta iyi yerlere geldiğini ve bu işi bırakmayacağını belirten Fidan Aydın, önümüzdeki dönemde yurt dışına ihracat yapmak gibi bir hedefinin bulunduğunu vurguladı.

Fidan Aydın, yıllık 1 ton bal ürettiğini dile getirerek, balı Türkiye'nin pek çok yerinde satmaya çalıştığını açıkladı.

Tunceli'nin arıcılık için uygun bir yer olduğuna vurgu yapan Aydın, şunları söyledi:

"Biz ülke olarak, il olarak yeteri kadar floraya sahibiz. İnanılmaz bir floraya sahibiz. Tunceli'de Milli Park alanı var. Özellikle Munzur Vadisi bu iş için çok ideal. Bin 518 bitki çeşidinin olduğu ve 43'ünün de endemik olduğu bir iliz. Biz, değil Türkiye'nin, Avrupa'nın en kıymetli balını üreten üreticileriz. Munzur Dağlarında, İngiltere'nin, Hollanda'nın bitki örtüsü kadar bitki var. Bu anlamda bizim balımız gerçekten kaliteli baldır. Her bölgesinde bu böyledir. Ovacık'ta, Pülümür'de, Hozat'ta..." - Tunceli

Kaynak: AA / Yerel

Fidan Aydın Türkiye Tunceli Yerel Haberler

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları! Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 1 Haziran Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title