Haberler

Solucan Kullanılarak Toprak Kalitesi Analizi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, beslenmeleri ve galeri açma faaliyetleriyle toprağın dengesini olumlu yönde geliştiren, su geçirgenliğini ve gözenekliliğini artıran solucanların, birçok analize gerek kalmadan toprak analizi hakkında iyi, kötü şeklindeki yorumlarda kullanılabileceği tespit edildi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türkmen: "Bu metot, son yıllarda tarımda sürdürülebilirlik kavramı kapsamında önemi artan toprak kalitesi, toprak kirliliği ve toprak verimliliği çalışmalarında ve ayrıca genel ekoloji çalışmalarında kullanılabilir.

MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) yapılan bir araştırmada, beslenmeleri ve galeri açma faaliyetleriyle toprağın dengesini olumlu yönde geliştiren, su geçirgenliğini ve gözenekliliğini artıran solucanların, birçok analize gerek kalmadan toprak analizi hakkında iyi, kötü şeklindeki yorumlarda kullanılabileceği belirlendi.

Projeyi yürüten ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, solucanların toprağın "can damarları" olduğunu söyledi.

Beslenmeleri ve galeri açma faaliyetleriyle toprağın dengesini olumlu yönde geliştiren, su geçirgenliğini ve gözenekliliğini artıran solucanların, birçok analize gerek kalmadan toprak parametreleri hakkında olumlu, olumsuz veya iyi, kötü şeklindeki yorumlarda kullanılabileceğini bildiren Türkmen, "Solucanların topraktaki azot çevriminde, erozyonun azaltılmasında önemli rolleri vardır. Solucanların ürettiği organik gübre (vermikompost), bahçe ve saksı çiçekleri için çokça kullanılır. Solucanların taze organik materyallerle dolu, yeterince nemli ve sıcak alanlarda bolca bulunduğu, gezindiği eskiden beri bilinen gerçektir" dedi.

Türkmen, söz konusu canlıların doğaya bırakılan tehlikeli ve kirli atıkların olduğu topraklara yönelmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu durumu gören bilim adamları son yıllarda solucanların toprak kalitesini belirleme açısından biyolojik gösterge olarak kullanılma fikrini ortaya atmışlardır. Fakültemizin laboratuvarında ben ve arkadaşlarım bu yöntemle ilgili bir çalışma yaptık. Çalışmada, türü Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümünde görev yapan Doç. Dr. Mete Mısırlıoğlu tarafından teşhis edilen solucanları kullandık. Denememizde bir tarım toprağına, torf (bitkiler ve kısmen hayvansal artıklarının çürümesi sonucunda oluşan doğal malzeme), perlit (tabii gözenekli camsı malzeme), çay çöpü (çay fabrikalarında elek üstünde kalan odunsu materyal) atığı ile ticari organomineral gübre materyalini karıştırarak solucanların tercihlerini belirlemeye çalıştık. Çalışma sonunda solucanların torf katılan toprağı en çok, çay fabrikasından alınan atığı daha az, perlitli toprağı daha da az tercih ettiği ve organomineral gübre kullanılan düzenekte ise gübreli tarafı neredeyse hiç tercih etmediği gözlenmiştir. Buradan da anlaşılacağı gibi doğal ve organik olan materyallere solucanlar daha çok yönelmiştir."

"Solucanlara yönelik çalışmalar yapılmalı"

Çevrenin, son yıllarda kanun ve mevzuatlarındaki değişiklikler sonucu referans laboratuvarlarda yapılan pahalı analizlere göre korunmaya çalışıldığını aktaran Türkmen, şunları kaydetti:

"Örneğin ağır metal atıkları bulaşmış topraklarda ağır metal analizleri çok pahalı, ayrıca iyi donanımlı laboratuvarlar gerektiriyor. Bu yöntemde solucanların yaşadığı ortamda kirlilik olup olmadığı belirlenebilmekte, ancak kirliliğin miktarına göre solucanların davranışlarının gözlemlendiği çalışmalara sık rastlanmamaktadır. Sonuç olarak solucanlara yönelik çalışmalar yapılmalı ve kimyasal yöntemlerle kıyaslanabilir hale getirilmelidir. Kısaca bu yöntem hem ekonomik hem de ekolojik bir yöntemdir. Ayrıca organik tarım için de önemli bir gösterge olabileceğini düşünmekteyim. Bu veriler ışığında solucanların, çok kısa sürede toprağa katılan materyallere karşı tepki verdiği ve bu tepkilerin ölçülebilir olduğu anlaşılmıştır. Bu metot, son yıllarda sürdürülebilirlik kavramı kapsamında önemi artan toprak kalitesi, toprak kirliliği, toprak verimliliği ve ekoloji çalışmalarında kullanılabilir. Bu metotla aynı zamanda doğaya hiçbir zararlı atık salınmamakta, ölçümlerden sonra solucanlar tekrar doğaya bırakılmaktadır." - Çanakkale

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Yerel Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Bakmadan Geçme

Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title