Haberler

Pancar Alımı Başladı

Burdur Şeker Fabrikası 2013-2014 pancar alım kampanya dönemi Şeker Fabrikası kantar alanında düzenlenen törenle başladı.

Burdur Şeker Fabrikası 2013-2014 pancar alım kampanya dönemi Şeker Fabrikası kantar alanında düzenlenen törenle başladı.

Törene, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, CHP Burdur Milletvekili R. Kerim Özkan, Emniyet Müdürü Abdulkerim Polat, Jandarma Komutanı Albay Sait Koca, İl Genel Meclis Başkanı İbrahim Ekici, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve işçiler katıldı.

Şeker-İş Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay yaptığı konuşmada, "Türk şeker sektörüne yönelik özelleştirme döneminde defalarca yaşanan erteleme kararları ile başta kamuoyu olmak üzere sektörle ilgili yetkili kişi ve kurumlar ile siyasi karar vericiler nezdinde yıllardır süren çalışmalarımız kabul görmüş olup, özelleştirme ile ilgili tereddütlerin doğmasına sebep olmuştur. Bundan sonra yaşanacak özelleştirme sürecine siyasi iradenin kararının yön vereceği aşikardır. Sürecin durdurularak sanayimizin üretime devam etmesinin yolu, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, kooperatifler, pancar ekicileri, dernekler, ziraat odaları, çiftçi kuruluşları, esnaf odaları, besiciler ve nakliyecilerin birlik içinde hareket etmelerinden geçmektedir" dedi.

Firesi düşürülmüş toplam pancar miktarının 575 bin ton civarında olduğunu aktaran Burdur Şeker Fabrikası Müdürü Abdülkadir Gülsün şunları söyledi:

"Fabrikamızca 2013-2014 kampanya döneminde 6 ilde 30 ilçe, 218 köyde 7 bin 995 üretici ile sözleşme yapılmıştır. Dörtlü münavebe sistemine göre 2009 yıllarındaki kotamız 485 bin ton iken, yüzde 22 artışla 2013 yılı için kotamız 590 bin tona çıkarılmıştır. Dağıtılan kotaya göre, tesellümü beklenen pancar miktarı 565 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca bu yıl Sandıklı bölgesinden 73 bin ton pancar fabrikamıza sevk edilecektir ve fabrikamızda işlenecek miktarın 65 bin ton civarında olması beklenmektedir. Bu şekilde işlenecek (firesi düşürülmüş) toplam pancar miktarı 575 bin ton civarındadır. 111 gün sürmesi planlanan bu kampanyamızda 86 bin ton kristal şeker, 24 bin ton melaş ve 173 bin ton yaş küspe üretimi hedeflenmektedir."

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise törende şeker üreticisinin sıkıntılarını dile getirerek,

"Türkiye ekonomisinin temel taşlarından biri olan ve sanayinin öncüsü olarak kurulan Burdur Şeker Fabrikası'nın 59'uncu yılında yine bir aradayız. Fabrikamız Antalya, Afyonkarahisar ve Burdur'un üreticilerine hizmet etmektedir. Ülkemiz tarım ve hayvancılığının en önemli ürünlerinden biri olan şeker pancarı, önemli istihdam ve katma değer ile ek gelirlerle geçmişten günümüze önemini sürdürmektedir. Hayatta kalma mücadelesi veren şeker pancarı ve şeker sanayi sektörünün bugün maruz kaldığı sorunlar saymakla bitmez. Pahalı mazot ve taşıma, pahalı elektrik, pahalı sulama, pahalı gübre yeter mi? Yetmez. Özelleştirme politikaları, şükürler olsun ki bu konuda geri adımlar atıldı. Şeker üretimine yapılan baskılar, eski teknoloji, yetişmiş eleman eksikliği ve yetişmiş elemanlara sahip çıkılmayışı, elemanların ekonomik sıkıntıları, düşük kapasite kullanımı, daraltılmaya çalışılan pancar ekim alanları ve nişasta bazlı şeker, her geçen gün artan kota oranları, nişasta bazlı şeker üretimi ile dar bir alana sıkıştırılmak istenmesi bu sorunların en önemlisidir. Bu sorunlara dur demek ülke hayvancılığı, tarım ve insan sağlığı için hepimizin görevi olmalıdır" şeklinde konuştu.

Kendisinin de pancar tarlalarında büyüdüğünü dile getiren Burdur Valisi Nurettin Yılmaz da törende yaptığı konuşmada, "Pancarın nasıl ekilip, nasıl söküldüğünü iyi biliyorum. Bugün makine ile yapılan birçok iş, geçmişte insan gücüyle yapılırdı. Pancar sökmek için iki dişli çapa kullanırdık. Son 3 yılda fabrikamıza yaklaşık 30 milyon TL'lik bir ödenekle büyük yatırım yapılmıştır. Makineler yenilenmiş, doğalgaza geçilmiş, elektrik sıkıntıları yenilenmiştir. Burdur'da artık fabrikadan kaynaklanan hava kirliliğinden söz etmiyoruz. Kotalar yıllara göre artış arzettiğini görüyoruz ki, memnuniyeti belirtmek istiyorum. Şeker ve şeker pancarından konuşurken etrafına verdiği katma değeri de belirtmek istiyorum. Tohumdan, gübreye, makine, nakliye sanayisi ve çiftçisine kadar onlarca sektöre iş verdiğini görüyoruz. Bu alana verilen değer, fabrikaya yapılan yatırımlarla açıkça görünmektedir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Burdur Şeker Fabrikası'na ilk pancarı getiren çiftçilere Vali Yılmaz, Milletvekili Özkan ve Belediye Başkanı Akkaya tarafından hediyeler verildi.

İl Müftüsü Osman Artan'ın okuduğu duanın ardından, 2013-204 pancar alım kampanyası başladı. - BURDUR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sebahattin Akkaya Nurettin Yılmaz Kerim Özkan Burdur Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title