Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(5.12.MERSİN'in merkez Mezitli İlçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 'Zeytin Yağından Gelen Temizlik' projesi başlattı.9 ay sürecek proje ile Mersin'e göç eden, sosyal ve iktisadi durumu iyi olmayan kadınların toplumsal hayata ve)...

(5.12.2012/fotoğraf)

//////////////

işsiz kadınlara iş kapısı

MERSİN'in merkez Mezitli İlçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 'Zeytin Yağından Gelen Temizlik' projesi başlattı. 9 ay sürecek proje ile Mersin'e göç eden, sosyal ve iktisadi durumu iyi olmayan kadınların toplumsal hayata ve ekonomik sisteme uyumu amaçlanıyor.

Çukurova Kalkınma Ajansı'nın da desteklediği proje kapsamında Mezitli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mezitli Halk Eğitim Merkezi'nde, değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya, Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Avni Taşyürek, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Usta, Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Erjem ile projeden yararlanacak kadınlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Avni Taşyürek, dezavantajlı grup içerisinde yer alan kadınların toplumsal hayata ve ekonomik sisteme entegrasyonunu sağlamak istediklerini söyledi. Taşyürek, "Proje ile Mezitli ilçesi Tece Merkez mahallesinde yaşayan göçle gelmiş, 15-30 yaş grubunda, işsiz 20 kadının işgücüne katılımlarını sağlamak ve ekonomik hayata uyumlarını arttırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda projede yer alacak olan 20 kadına 'Kadınların Ekonomik Hayattaki Yeri' ve 'Girişimcilik Semineri' verilecek. Ayrıca 20 kadına 'Zeytinyağı Sabun Üretimi' konusunda da mesleki eğitimi verilecek" dedi.

Gülhan DEMİRCİ / MERSİN(Mersin), (DHA)

(5.12.2012)

//////////////////////////

Soba zehirlenmesine dedektörlü önlem

SOBA zehirlenmelerinin sık yaşandığı Gaziantep'te, bu durumun önüne geçmek amacıyla alınan karbonmonoksit detektörleri,Şehitkamil İlçe Kaymakamı Mehmet Aydın tarafından vatandaşlara dağıtıldı.

Şehitkamil Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan proje ile dar gelirli ailelere karbonmonoksit detektörleri hediye edildi. Toplum destekli polisler ilk olarak soba zehirlenmelerine karşı seminer verdi. Daha sonra karbonmonoksit detektörlerini tanıttı. Cihazın kullanılışı hakkında bilgi veren polisler, soba zehirlenmelerinin önüne geçmek için bu tür faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.

BİR ÇOK VATANDAŞI KAYBETTİK

Kaymakam Mehmet Aydın ise yaptığı konuşmada "Geçen seneler içerisinde maalesef birçok vatandaşımızı soba zehirlenmesinde kaybettik. Yaşanan soba zehirlenmelerinin bir nebze de olsa önüne geçmek için bu çalışmayı yapıyoruz" dedi. Kaymakam Aydın, daha sonra kursiyerlere detektör hediye ederek nasıl kullanmaları gerektiği hakkında bilgi verdi.

GAZİANTEP, (DHA)

(5.12.2012)

//////////

'Asgari ücret zammı, 1 simit parası olmasın'

DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, asgari ücret belirlenirken, çalışanların yaşam koşullarının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Bencan, "Yeni asgari ücret zammı, 1 simit parası olmasın" dedi.

Asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısında yapılan açıklamaların iç açıcı olmadığını belirten Bencan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Buradan bir kez daha asgari ücret tespit komisyonunun dikkatini çekmek, asgari ücretle ilgili açıklamalarla ülke gerçeğini bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bugün TÜİK hane halkı harcama kalıbı, TÜİK madde fiyat ortalamaları ve 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde alması gereken kalori miktarları üzerinden hesaplanan beslenme kalıbı dikkate alınarak hazırlanan TÜİK raporuna göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1061 TL, yoksulluk sınırının 3354 TL olarak gerçekleştiği bildirilmektedir."

739 TL 22 GÜN YETİYOR

Bencan, Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabet Bölümü'nün hazırladığı Türkiye'ye özgü beslenme kalıbı verilerine göre 4-6 yaşındaki bir kız çocuğunun bin 963 kalori, 15-18 yaş arası bir erkek çocuğunun 3 bin 244 kalori, yetişkin bir erkeğin 2 bin 953 kalori, yetişkin bir kadının 2 bin 658 kalori alması gerektiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bu bilgilere göre, 739 TL olan asgari ücret, 4 kişilik bir ailenin beslenme harcamalarına 22 gün yeter. 2012 yılı içerisinde doğalgaza yapılan zammın yüzde 28, mutfak tüpünün 72 TL olduğu, elektriğin yüzde 27 zamlandığı, iletişim, su, kira, ulaşım gibi temel harcamalarımızın yaklaşık yüzde 27 artığı bir ortamda, asgari ücret daha dikkatli belirlenmeli. Ayrıca asgari ücretten vergi alınmaması konusunda taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz."

GAZİANTEP, (DHA)

(5.12.2012)

///////////

Belediyeye teleskop

MERSİN'in Çamlıyayla Belediyesi'ne Tarsus Güç Birliği Vakfı tarafından teleskop hediye edildi.

'81 ile 81 teleskop' projesi kapsamında Çamlıyayla Belediyesi'ne hediye edilen tesleskop, Darıpınarı Yatılı Bölge Ortaokulu'nda gerçekleştirilen törenle teslim edildi.

Törene Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, Garnizon Komutanı Gürcan Özdilek, Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Ankara Üniversitesi Astronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman ve öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Proje koordinatörü Nurcan Örtügen Gök'ün sunumunun ardından, üç öğrenciye Hubble Uzay Teleskopu'nun maketi hediye edildi. Projeye destek veren Ankara Üniversitesi Astronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman, katılımcılara gezegenler ve uzay hakkında açıklamalarda bulundu. Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı da teleskopu veren Tarsus Güçbirliği Vakfı yetkililerine teşekkür etti. Sunumların ardından katılımcılar, teleskopla Jüpiter gezegeni ve Ay'ı izledi.

Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin),(DHA)

(5.12.2012, FOTOĞRAFLI)

////////////

Asena'ya sürpriz doğum günü

ADANA'nın ünlü eğlence merkezlerinden Casaba'da sahne alan Asena için işletme sahibi süpriz doğum günü kutlaması düzenledi. Adanalıları oryantal danslarıyla coşturan Asena'ya doğum günü hazırlayan işletme sahibi Selçuk Ölker, pastanın kesilmesiyle Asena'ya pırlanta yüzük hediye etti. Süpriz kutlama karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Asena, gecenin ilerleyen saatlerinde nargile ve kahve keyfi yaşadı. Kadınların da yoğun ilgi gösterdiği Asena, "Adanalılar, her zaman çok sıcak ve samimi davranışıyla beni mutlu etmiştir" dedi.

ADANA, (DHA)

////////////////

Emniyet Müdürü Kılıç: Dünyanın yüzde 10'u engelli

HATAY İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, ülke nüfusunun yüzde 12'sinden fazlasının engelli olduğunu belirterek, "Bunu dünyada oranlarsak, dünya nüfusunun yüzde 10'u engelli" dedi.

Hatay İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından "Engelsizsiniz" etkinliği düzenlendi. Antakya Kültür Merkezi salonundaki etkinliğe Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Hasan Polat, MKÜ Rektörü H. Salih Güder, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte konuşan Ragıp Kılıç, toplumların kadın-erkek, genç-ihtiyar, engelli ve engelsiz her kesimiyle gök kuşağı gibi olduğunu belirterek, "Farklı renklerin, uyum içerisinde ahenkli duruş sergilemesi, bir bütün olarak yeni manaların doğmasına, güzelliklerin ortaya çıkmasına yol açar. Araştırmalara göre, dünya nüfusunun yüzde 10'u engellidir. Ülkemizde ise nüfusumuzun, yüzde 12'sinden fazlası, yaklaşık 9 milyona yakını engellidir" diye konuştu. Kılıç konuşmasına şöyle devam etti:

"Elde edilen bu veriler gösteriyor ki, engellirimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri, topluma entegre olmaları, kurumsal hizmetlere katılmaları, kendilerine yer bulup, imkanları nispetinde üretime katkıda bulunmaları, şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek, güçlü kılacaktır. Engelilerle ilgili, özellikle son zamanlarda yapılan yasal düzenlemeler ve kurumlarımızın gösterdiği hassasiyet bizi ziyadesiyle memnun etmektedir."

Etkinlikte, tamamı polis memurlarından oluşan ekip Türk Sanat Müziği konseri verdi. Etkinlikte ayrıca "Antekeli Mesut Komedi Dans Üçlüsü" tiyatro oyuncuları bir gösteri sundu.

Mehmet EZER/HATAY, (DHA)

(5.12.2012, FOTOĞRAFLI)

/////////////

Engelli öğrencilere hediye

MERSİN'in Tarsus ilçesinde 3 Aralık Dünya Engeliler Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Tarsus Kaymakam Orhan Şefik Güldibi de öğrencilere hediyeler verdi. İlk olarak kentte faaliyette olan rehabilitasyon merkezlerindeki öğrenciler ve ailelerinin katılımı ile Yarenlik Alanı'ndan Cumhuriyet Alanı'na kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, Garnizon Komutanı Yarbay Abdulkadir Yavuz, Belediye Başkanı Yardımcısı Behçet Sarı, Mersin Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarsus Temsilcisi Av. Aliye Özcan, Jandarma Komutanı Binbaşı Kazım Bahadır Ersoy, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Ufuk Solmaz, İlçe Müfütüsü Abdülkerim Akbaba, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı. Engeliler adına bir konuşma yapan Tarsus Görme Özürlüler Derneği Başkanı Fikri Topuz "Bugün hepimize düşen görevler var. Engellilerin yaşam kalitesini iyeleştirerek, yükseltmek var. Birçok yasalarda engeliler için iyileştirmeler gerçekleşti. Ancak bu yeterli değil" dedi.

Bazı rehabilitasyon merkezleri öğrencilerinin şiir okuması ve halay çekmelerinin ardından Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, İMKB Ortaöğretim 10'ncü sınıf öğrencisi Şeyma Güneş'e dizüstü bilgisayar ve Zübeyde Hatun Özel Eğitim Uygulamalı Okul öğrencilerinden Mehmet Muşap Çakır'a, motorlu tekerlekli sandalye hediye etti. Törende bir özel okul öğrencileri de topladıkları harçlıkları ile engelli bir öğrenciye armağan olarak tekerlekli sandalye verdi.

Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin),(DHA)

(5.12.2012)

//////////////

Gaziantep İstihdam Destek ve Bireysel Eğitim Merkezi açıldı

GAZİANTEP Sanayi Odası (GSO) bünyesinde kurulan İstihdam Destek ve Bireysel Eğitim Merkezi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla açıldı. Törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra AK Parti Gaziantep milletvekilleri Hüseyin Çelik, Nejat Koçer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Shinji Hirai katıldı. Hirai törende yaptığı konuşmada, bu proje ile amaçlarının Gaziantep'in ekonomik gelişimine ve istihdamına katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Hirai, Japonya ile Gaziantep arasında güçlenen gönül bağı ve dostluklar bulunduğunu vurguladı. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da Japonya Büyükelçiliğine verdikleri destek için teşekkür etti.

GAZİANTEP, (DHA)

(5.12.2012, FOTOĞRAF)

////////////////

Her öğretmene bir fidan

GAZİANTEP Özel Sanko Okulları Mezunları Derneği (SANMED) üyeleri, öğretmenlerin de katılımıyla SANMED Hatıra Ormanı'na her öğretmen için bir fidan dikti. Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi kafeteryasında verilen kahvaltının ardından SANMED Hatıra Ormanı'na giden grup, okulda görev yapan öğretmenler için fidan dikimini gerçekleştirdi. SANMED Başkanı Ertuğrul Konukoğlu, ağaç dikimi ile kendilerini doğaya karşı duyarlı yetiştiren öğretmenlerine teşekkür etmek istediklerini söyledi.

GAZİANTEP, (DHA)

(5.12.2012, FOTOĞRAFLI) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Mezitli Tarsus Dha Yerel Haberler

title